;
Oynatma Listesi
HABERLER

Kuyumcuda çeyrek altın bulunamayınca talep arttı! Vatandaşa ‘kesme altın’ uyarısı

Son dönemde piyasada çeyrek ve Cumhuriyet altını bulunurluğunda yaşanan sıkıntılardan dolayı vatandaşların tercihi değişti. Piyasada ‘kesme altın’ olarak tabir edilen altınlara ilgi arttı. Peki kesme altın almanın bir sakıncası var mı? Konuyla ilgili altın piyasaları uzmanından dikkat çeken bir uyarı geldi. İşte detaylar...

Altın üretiminde yaşanan bazı sıkıntılardan dolayı son dönemde özellikle kuyumcularda çeyrek ve Cumhuriyet altını bulunurluğunda bazı sıkıntılar baş göstermişti. Vatandaş ise çözümü kesme altında buldu. Bazı kuyumcularda kesme altın satışı oldukça talep görmeye başladı. Peki kesme altın almak avantajlı mı? Kesme altın alan bir vatandaş satacağı zaman sorun yaşıyor mu? Konuyla ilgili vatandaşlara çok önemli bir uyarı geldi.

‘HER TÜRLÜ SUİSTİMALE AÇIK’

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı ve İstanbul Mücevherciler Kuyumcular ve Sarraflar Derneği (İMKUSAD) Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Yıldırımtürk, milliyet.com.tr’ye ‘kesme altın’ ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Yıldırımtürk konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

“Kesme altın bizim 1 kg altının merdaneden geçirdikten sonra levha haline getirip özellikle atölyelere sattığımız altındır. Atölye ne altın aldığını ve nereden aldığını çok iyi bilir. Ancak vatandaş bir kuyumcuya gidip ‘bana kesme altın verin’ dediği zaman o her türlü suistimale açıktır.

‘MAĞDURİYETİN ÇOK FAZLA OLACAĞI BİR İŞLEM ŞEKLİ’

Doğru çalışan muhakkak çok sayıda kuyumcu arkadaşımız var ancak bunu istismar edecek olan kuyumcu arkadaşlar da var. 1 kg gümüşü merdaneden çeker, levha haline getirir, üzerine bir altın yaldız koyar ve size verir. Üzerine 24 ayar diye bile yazabilir. Siz onu başka bir yere götürüp satmak istediğinizde bunu test ettiklerinde altın olmadığı anlaşılır. Siz aldığınız yere geri götürdüğünüzde ‘hayır bu benim verdiğim altın değil’ deyip itiraz edebilirler. Mağduriyetlerin çok olacağı bir işlem şeklidir.

KESME ALTIN ALMAK MANTIKLI MI?

Artık uluslararası nitelikte Londra Metal Borsası’ndan sertifika almış rafinerilerin ürettiği gram altın varken kesme altın almanın çok doğru olmadığı kanaatindeyim. Londra Metal Borsası’ndan sertifikalı rafinerilerin bastığı 1 gram, 5 gram, 10 gram, 50 gram, 100 gram, 250 gram, yarım kg, 1 kg altın var.

‘DARPHANE İLE İLGİLİ SIKINTILAR ORTADAN KALKTI’

Şu anda Darphane ile ilgili sıkıntıların ortadan kalktığını söyleyebiliriz. Şu anda yeterince altın var. O yüzden kesme altın almak çok doğru değil. Altın almak istiyorsanız Cumhuriyet altını, Darphane’nin ürettiği rafinerilerin ürettiği altından başka bir altın almanız çok doğru olmaz. Bilezik veya takı da alabilirsiniz. Ancak ‘ben kesme altın alacağım daha ucuzmuş’ diye düşündüğünüzde bunun doğru olduğu kanaatinde değilim.

KESME ALTIN SATIN ALIRKEN KUYUMCUDAN BELGE İSTENMELİ Mİ?

Evet, kesinlikle belge alınmalıdır. Üzerindeki ayarın gerçekten 24 ayar olup olmadığının test edilmesi lazım. Siz en güvenilir yerden aldığınız kesme altını bozdurmak istediğinizde kuyumcu bunu test etmek ister.

‘SERTİFİKALI ALTINDA MAĞDURİYET MİLYONDA BİR’

Poşetli, üzerinde sertifikası olan, kimin ürettiği belli olan gram altınlar var. 1 gram alsanız bile onun üzerinde 1 gram 24 ayar olduğu yazılıdır. Bu hem altının içinde yazar hem de poşette yazar. İki yazıyı da karşılaştırmalısınız. Burada mağduriyet belki de milyonda birdir. Ancak kesme altında mağduriyet çok daha fazladır.

‘ALTIN BULUNURLUĞUNDA SIKINTI YOK’

Şu anda piyasada altın bulunurluğunda sıkıntı yok. Darphane bizim istediğimiz kadar altın verebiliyor. Kapalıçarşı’da veya kuyumcuda istediğiniz kadar çeyrek altın ve Cumhuriyet altını çeşitlerini bulabilirsiniz.

GRAM ALTINDA YENİ TAHMİN: 2750 TL SEVİYELERİNİ GÖREBİLİRİZ

Fiyat olarak bir miktar düzeltme bekliyorduk. Bu düzeltmenin çok kalıcı olacağı kanaatinde değilim. Şu anda kuyumcularda gram altının fiyatı 2580 TL civarında. Bir düzeltme olacaktır. Ancak ben gram altının 2500 TL altına çok gerileceğini düşünmüyorum. 2750 TL seviyelerini ise önümüzdeki haftalarda veya önümüzdeki ay itibarıyla görebiliriz.”

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER