Oynatma Listesi
HABERLER

Kiev Belediye Başkanı: Başkentin merkezindeki Shevchenkivskyi bölgesinde çok sayıda patlama meydana geldi

Putin Kırım'daki köprünün vurulmasını 'terörist eylem' olarak niteledi, bu sabah ise Ukrayna'nın başkenti ve diğer şehirler patlamalarla sarsıldı. Hareket halindeki füzenin sesi ve kulakları sağır eden patlama, BBC canlı yayınına yansıdı.

8 Ekim Cumartesi sabahı saat 06.07'de Kırım ve Rusya'yı birbirine bağlayan devasa köprüdeki patlama, bir dönüm noktası oldu. Vladimir Putin'in 2014'te el koyduğu yarımadadaki en prestijli projesi, patlayıcı yüklü bir kamyon tarafından havaya uçuruldu.

 

Ukraynalılar Kerç Köprüsü'ndeki patlamayı doğrudan üstlenmedi ancak 'nefret köprüsü'nün vurulması ülkede kelimenin tam anlamıyla bayram havası estirdi. Büyük bir şok yaşayan Rusya'da ise Putin saldırıdan Ukrayna gizli servisini sorumlu tuttu.

Kıpkırmızı bir yüzle ekrana çıkan Putin, patlamayı bir 'terör eylemi' olarak niteledi. Rus lider, bugün ise Güvenlik Konseyi'ni topluyor. Rus medyası tarafından 'yüzyılın inşaatı' olarak övülen köprüden geçen kamyonun rotası bir hayli ilginç. Rus gizli servisi, kamyonun Bulgaristan, Gürcistan, Ermenistan, Kuzey Odesa ve Rusya'nın güneyindeki Krasnodar'dan geçtiğini açıkladı.

'DOĞRUDAN İMHA' İSTEDİ

24 Şubat'ta başlayan işgal girişiminden bu yana Moskova'da en şahin çıkışları yapan isim olan Dmitry Medvedev, Rusya'nın Kırım'daki saldırıya yanıt vermesi gerektiğini söyledi. Halihazırda resmi unvanı Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı olan Rusya'nın eski lideri Medvedev, 'teröristlerin doğrudan imha edilmesi'ni istedi, "Dünyada bu şekilde kabul edilmektedir, Rusya vatandaşlarının da beklediği budur" dedi.

'BURADA TEK BİR TERÖRİST DEVLET VAR'

Moskova'dan gelen açıklamalara Kiev'den sert yanıt geldi, Vladimir Zelenskiy'nin danışmanı Mykhailo Podolyak, Rusların Ukrayna'nın güneyindeki Zaporijya'da düzenlediği füze saldırılarına atıfta bulunup "Burada tek bir terörist devlet var ve tüm dünya onun kim olduğunu biliyor" deyip ekledi: "Putin, Ukrayna’yı terörizmle mi suçluyor? Bu kadarı Rusya için bile fazlasıyla gülünç."

'SIĞINAKLARDAN AYRILMAYIN'

Birkaç gündür Rus füzelerenin hedefi olan Zaporijya'da gece boyunca da patlama sesleri kesilmedi. Yalnızca Pazar günü Rus füzeleri 14 kişi kişinin ölümüne yol açtı, hayatını kaybedenlerin tümü sivil. Kurtarma ekipleri çok katlı bir binanın enkazını tarıyor, Ukraynalı yetkililer can kaybının artmasını bekliyor.

Zaporijya'daki yerel yetkililer, şehirde yaşayanlardan sığınaklardan ayrılmamalarını talep ediyor. Zaporijya, Rusya'nın düzmece referandumlarla 'resmen' 'ilhak' ettiği dört bölgeden biri.

SİYAH DUMANLAR GÖKYÜZÜNÜ KAPLADI

Nitekim, bu sabah Ukrayna'nın başkenti Kiev'de şiddetli üç patlama duyuldu. Görgü tanıkları, şehir merkezindeki binalardan gökyüzüne siyah dumanların yükseldiğini söylüyor.

 

Kiev Belediye Başkanı Vitali Kliçko, şehrin birçok noktasında patlama gerçekleştiğini söyledi. Kliçko, patlamaların Shevchenkivskyi semtinde olduğunu söyledi. 

Acil durum yetkilileri, patlamalar sonucunda hayatını kaybedenler ve yaralananlar olduğunu açıkladı.

Kiev'deki Agence France-Presse (AFP) muhabiri, 08.15 sularında üç ayrı patlama duyduğunu ve patlamalar öncesinde hava savunma sirenlerinin çaldığını bildiriyor. Bir AFP muhabiri ise, olay yerine giden çok sayıda ambulans gördüğünü aktardı.

PATLAMA ANI BBC CANLI YAYININDA

Patlama sesleri BBC canlı yayınında da duyuldu. Muhabir Hugo Bachega, canlı yayında Rusya'nın Zaporijya'ya saldırılarını anlatırken önce füze sesi duyuldu, ardından BBC muhabirinin gökyüzüne doğru baktığı görüldü. Birkaç saniye sonra gerçekleşen büyük patlama, BBC muhabirinin koltuğundan inip kadrajdan çıkmasına yol açtı.

Yine Kiev'den bildiren BBC'nin tecrübeli muhabiri Paul Adams ise, Ukrayna'nın başkentinin aylar sonra ilk kez Ruslar tarafından hedef seçildiğini belirtiyor. Adams, füzelerin Kiev'e düşmesinden 90 saniye önce hava savunma sirenlerinin çaldığını da kaydetti.

 

Yerel medyada, Zaporijya'nın hemen kuzeyindeki Dnipro'da da patlamaların olduğunu gösteren video kayıtları yayımlanıyor.

HIMARS TAKTİĞİ

Amerikan Wall Street Journal gazetesi, 'Rusya, köprüdeki patlamanın ardından Kırım'a ikmal hatlarını yeniden bağlamak için çaba gösteriyor' başlığıyla yayımladığı haberde, köprünün işgal birlikleri için silah ve asker taşıdığını hatırlatıyor. Ukraynalıların son aylarda Rus ordusunun arkasında kalan ikmal hatlarını hedef almayı bir taktik haline getiridiğini vurgulayan WSJ, Herson ve Kırım arasındaki Dinyeper Nehri üstündeki köprülerin önceki haftalarda ABD'nin gönderdiği HIMARS roketleriyle devre dışı bırakıldığını hatırlattı.

WSJ, Amerikan HIMARS roketlerinin Cumartesi günü ayrıca Donestk'teki bir başka ikmal hattına ateşlendiğini de yazdı.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER