Oynatma Listesi
HABERLER

İstiklal Caddesi'ndeki saldırının şifreleri! İşte hainin kaçış rotası

İstiklal Caddesi'nde 6 kişinin hayatını kaybettiği terör saldırıyla ilgili CNN TÜRK İstanbul Haber Müdürü Nihat Uludağ teröristin, kaçış rotasını canlı yayında anlattı.

Kaçak yollarla karı-koca kılığında Türkiye'ye gelen eylem yapmak için İstiklal Caddesi'ni seçen Suriye uyruklu kadın terörist Ahlam Albashir, terör örgütü PKK/PYD/YPG ile ağlantısı ortaya çıktı.

Yaklaşık 4 ay önce İstanbul’a geldiği ortaya çıkan tam 10 saatte yakalanan kadın terörist kendisinin PKK/YPG tarafından yetiştirildiğini itiraf etti.  50 şüpheli gözaltında olduğu terör saldırısının kritik şifrelerini ise CNN TÜRK İstanbul Haber Müdürü Nihat Uludağ canlı yayında detayları paylaştı.

İSTİKLAL ‘DEKİ SALDIRININ ŞİFRELERİ

CNN TÜRK İstanbul Haber Müdürü Nihat Uludağ, “İçimizi acıtan bir eylemdi. Soruşturma devam ederken kadın teröristle ilgili detaylar gelmeye başladı. Kadın terörist Kobani'de PKK/PYD/YPG'nin özel kamplarında özel olarak yetiştiriliyor. 4 aylık bir eğitimin ardından yine yasa dışı yollarla Türkiye’ye giriş yapıyor. Türkiye’ye 4 ay önce giriş yapan terörist, 4 ay önce İstanbul’a geliyor. Terörist ilk Esenler Kazım Karabekir Mahallesi’ne geliyor. Burada ise yanında bir erkek teröristle birlikte tekstil atölyesine yerleşiyor. Adeta kar-koca gibi tekstil atölyesinde hem kalmaya başlıyorlar hem de çalışmaya başlıyorlar. 4 aylık bir süre zarfı geçiyor. Öncesinde İstiklal Caddesi’ne 3-4 defa geliyorlar. Nasıl bir yol izleyeceklerini, eylemi nasıl gerçekleştireceklerini hazırlıyorlar. Olay günü harekete geçiyorlar”

EYLEM GÜNÜ

Eylemi gerçekleştirecekleri gün kaldıkları 15.00 gibi Kazım Karabekir Mahallesi’neki tekstil atölyesinden çıkarak özel bir araçla olay yerine 3 kişi geliyorlar. Bombacı teröristi eline bomba vererek taksime yakın yere bırakılıyor. Diğer 2 kişi araçla birlikte “sen eylemi yap” belirledikleri ortak noktadan “biz seni alıp, kaçıracağız” diyorlar. Bombacı istiklal Caddesi'nde 16.20’ye kadar bir bankta oturuyor. 16.18 civarında ise banktan hızlıca kalkıp tünel istikametine koşmaya başlıyor.

Niye? Çünkü bomba düzeneğini harekete geçirmiş. İstiklal’e getiren 2 kişi ile kaçış anında telefonda konuşuyor ortak belirledikleri noktaya geçmek üzere olduğunu söylemek için ancak onlar trafiğin yoğun olduğunu başının çaresine bakması gerektiğini söylüyor. Doğaçlama olarak terörist kendi başının çaresine bakmaya karar verip bir alt caddeden bir taksiye atlıyor. Bindiği taksi ile geldiği rotaya geri dönüyor. Ticareti taksi ile geldiği için 2. Plana geçiyorlar ve yakalanmamak için rota değiştiriyorlar bu seferki rota İkitelli.

SANİYE SANİYE İNCELENDİ

Bombacıyı tespit eden ekiplerle ilgili CNN TÜRK İstanbul Haber Müdürü Uludağ, “Emniyet ekipleri de 1200 dakikalık kamerayı saniye saniye izliyor ve kadın teröristi taksi ile birlikte tespit ediyor. Esenler’deki evi, oradan kadının profili tespit ediliyor ve bombacının peşine düşüyorlar. O sırada İkitelli’de olan bombacı izini kaybettiriyor. Plan dışı eylem olduğu için süreç böyle ilerliyor. Eğer eylem sonrası ilk plan uygulansaydı teröristlerden biri Yunanistan’a kaçırılacaktı diğeri ise Bulgaristan’a kaçırılacaktı. Plan bozulduğu için saklanacak yer arıyorlar. O sırada kendilerini Türkiye’ye yasa dışı yollarla getiren insan kaçakçıları ile irtibata geçiyorlar ancak polisler de kaçakçılardan birini o sırada yakalıyor. O sırada kaçakçıdan aldıkları bilgi ile kadın teröristin Küçükçekmece Kanarya Mahallesi’nde olduğu bilgisine ulaşıyorlar. Ekipler aldıkları bilgi sonuç teröristin kaldığı evi tespit edip operasyon düzenliyor.

NEDEN İSTİKLAL CADDESİ?

Teröristlerin neden İstiklal Caddesi’ni seçtiklerini analiz eden CNN TÜRK İstanbul Haber Müdürü Uludağ, “İstanbul’un gözbebeği, en yoğun sivil hareketinin yaşandığı yer, pazar günü İstiklal Caddesi’nin en yoğun olduğu saatler olmasından ziyade dünya ülkelerinin birçoğunun konsolosluklarının olduğu nokta ve dünyada bu eylemin hızla yayılmasını istemesi” dedi.

TERÖRİSTİN PROFİLİ NEYİ ANLATIYOR?

“Teröristin kıyafeti ve elindeki gülün bir mesajı var. Baş ve omzu içeriye çökük demek ki ideolojik bir eğitimi olmadığı için böyle. Özel bir amaç için eğitilmiş ve çok fazla eğitim verilmemiş. İstiklal Caddesi’ndeki fotoğrafta makyajlı ve güzel giyinmiş, o yüzden kimse 45 dakika bankta oturmasını sorgulamaz. Ancak yakalanma anındaki gibi giyinmiş olsaydı herkes onu göçmen, mülteci sanıp şüphe çekebilirdi”

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER