İstanbul Beşiktaş’ta bulunan “Masquerade” isimli gece kulübünde yapılan tadilat sırasında 2 Nisan günü yangın çıkmış ve 29 işçi hayatını kaybetmişti. Çıkan yangına ilişkin başlatılan soruşturma kapsamında 7’si tutuklu 9 sanık hakkında, “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmak” suçundan ayrı ayrı 2'şer yıldan 22,5'ar yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. İstanbul 33. Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davanın ilk duruşması bugün Marmara Ceza İnfaz Kurumları içinde bulunan duruşma salonunda görüldü. Duruşmaya 7 tutuklu, 2 tutuksuz sanık katıldı.
“YALITIM MALZEMELERİNİN DIRŞARI ÇIKARILMASINI İSTEMİŞTİK”
İlk olarak gece kulübündeki metal yerlerin tadilatını yapan işçilerin patronu tutuklu sanık Çağatay Altuner savunmasını yaptı. Yapılacak iş için Kahraman Erdem ile anlaştıklarını ve tadilata başlamadan önce olay yerine gidip keşif yaptıklarını anlatan Çağatay Altuner, “Ses yalıtım malzemelerinin dışarı çıkarılmasını istedik. Birkaç gün sonra da çalışmaya başladık. 10-15 gün çalıştık ve hiçbir sorun yaşamadık. 1 saat sonra ben de orada olacaktım. Ben de ölebilirdim. 15 yıldır bu firmanın sahibiyim bu zamana kadar hiçbir iş kazası yaşamadım” dedi.
“İHMALİM YA DA KUSURUM YOK”
Olay günü kendilerine ait tadilatın bittiğini anlatan Altuner, “Yangının çıktığı yerde bizim işimiz bitmişti. Üst katta ufak tefek işler kalmıştı. Onda da hammadde eksikliği olduğu için onu bekliyorduk. Yaşanan olayda ihmalim ya da kusurum yok” dedi. Savunması sonrasında sanığa, “Tadilat için kulübün izin alıp almadığını sordunuz mu?” diye soruldu. “Hayır” cevabını veren Altuner’e bu kez mahkeme başkanı, “Neden sormadınız? Hiç sormaz mısınız?” diye sordu. Sanık ise, “Normalde sorardık ama bu kez sormamıştık. İzin alınıp alınmadığını bilmiyordum” dedi.
“YALITIM MALZEMELERİ TEMİZLENDİKTEN SONRA TADİLATA BAŞLADIK”
Çağatay Altuner’ın ardından mobilya dekorasyon firması sahibi olan tutuklu sanık Kahraman Erdem savunmasını yaptı. Çağatay Altuner ile birlikte bu tadilat işini birlikte kabul ettiklerini anlatan Erdem, “Tadilattan önce mekana gidip gezdik. Ufak yanıcı bir madde gördük. Onun oradan çıkarılmasını istedik. Kulüp çalışanları onu oradan çıkardı. Sonrasında duvardaki yalıtım malzemelerini gördük. Siyah perde şeklinde her yer onlarla kaplıydı. Onların da sökülmesini istedik. Hepsi temizlendikten sonra tadilata başladık. Olay gününe kadar herhangi bir sorun yaşamadık. Biz tüm önlemlerin alınmasını istedik” dedi.
“SORUMLULUK HİSSETTİĞİ İÇİN ÇIKMADI VE HAYATINI KAYBETTİ”
Yangının çıkış anında çalışan ve hayatını kaybeden kaynak ustası Ahmet Sever’in de işvereni olan Kahraman Erdem yangının başlama anına ilişkin de dikkat çeken iddialarda bulundu. Ahmet Sever’in çalıştığı anda çıkan kıvılcımın böyle bir yangını çıkarmasının mümkün olmadığını söyleyen Erdem, “Çalıştığı alanın altında küçük bir odacık vardı. Asıl yangının orada çıkıp büyüdüğünü düşünüyorum. Çünkü Ahmet Sever’in çalıştığı anda çıkan o kıvılcımın o kadar parlaması ve büyümesi mümkün değil” dedi. Ahmet Sever’in de çıkan yangında sorumluluk hissetmiş olabileceğinden bahseden Erdem, “Çıkış kapısına en yakın olan kişi Ahmet Sever’di. Büyük ihtimal Ahmet Sever yangının kendisi yüzünden çıktığını düşünüp sorumluluk hissettiği için çıkmadı ve yangına engel olmaya çalıştı” dedi.