Oynatma Listesi
HABERLER

İsrailli yerleşimciler Filistinlilerin yaşadığı köyü cehenneme çevirdi

Gazze Şeridi'nde 40 binden fazla Filistinliyi katleden İsrail, işgal altında tuttuğu Batı Şeria'da ise 632 Filistinliyi öldürdü.

Savaşın başlamasıyla Batı Şeria'daki baskınlarda belirgin bir artış görülürken, İsrailli yerleşimciler ise Filistinlilerin evlerine, çiftliklerine ve dükkanlarına saldırıyor.

Batı Şeria'nın kuzey kesimindeki Kalkilya'da yer alan Cit köyü, Perşembe akşamı cehennemi yaşadı. Maske takan, ellerinde molotofkokteyli ve coplar olan İsrailli yerleşimciler, Filistin köyüne baskın düzenledi.

Filistinlilere ait evler ve otomobiller ateşe verilirken, radikal Yahudiler Cit köyü sakinlerine gerçek mermilerle ateş açtı. Baskında bir Filistinli yaşamını yitirdi, İsrail işgal ordusu ise köye itfaiye araçlarının girişine izin vermedi.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant baskını kınadığını açıkladı, ordu, iç istihbarat Şin-Bet ve polise konuyu ele almaları için tam destek verdiğini söyledi.

Aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir ise, radikal yerleşimcilerin kanlı baskınından İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi ile Savunma Bakanı Gallant'ın sorumlu olduğunu savundu.

Bir diğer faşist bakan Bezalel Smotrich, köyün yakılıp yıkılmasının 'kriminal anarşist şiddet' olduğunu iddia etti, saldırganların yerleşimcileri temsil etmediğini ileri sürdü. Maliye Bakanı Smotrich, geçen yıl yine İsrailli yerleşimcilerin Huvara'ya yaptıkları baskını savunmuş ve köyün yok edilmesi gerektiğini söylemişti.

İsrail ana muhalefet lideri Yair Lapid ise Cit köyündeki baskını kınayıp hükümet içinden bazılarının bu tür saldırıların arkasında olduğunu söyledi. Şimdiye kadar kimsenin tutuklanmadığını belirten Lapid, kanlı baskını korkunç bir ahlaki çöküntü olarak niteledi.

Baskın Washington'da da yankı buldu. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konyesi sözcüsü, "Batı Şeria'daki Filistinli sivillere yönelik şiddet kullanan yerleşimcilerin saldırıları kabul edilemez ve bu saldırılar durmalı. İsrailli yetkililer tüm toplumu zarar görmekten koruyacak tedbirleri almalıdır" dedi. Sözcü, İsrail'in benzer saldırıları durdurmak ve saldırganları yakalamak için adım atması gerektiğini belirtti.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER