Oynatma Listesi
HABERLER

İsrail F-16'ları pistte çarpışıyordu

İsrail, tarihte ilk kez Cumartesi gecesi İran'a doğrudan saldırılar düzenledi. Tel Aviv yönetimi, savaş uçaklarının üç dalga halinde İran'daki askeri hedefleri vurduğunu resmen duyurarak bir ilke imza attı. İran'ın 1 Ekim'de ateşlediği yaklaşık 200 balistik füzenin ardından haftalardır misilleme bekleniyordu.

 

Orta Doğu'daki ezeli düşmanlar Nisan ayında da karşı karşıya geldi. İsrail'in 1 Nisan Pazartesi günü İran'ın Şam Büyükelçiliği'ni füzelerle vurup bir binayı yerle bir etmesi, bardağı taşıran damla oldu.

Tahran, Devrim Muhafızları Ordusu'nun yurt dışı operasyon birimi Kudüs Gücü'nün en önemli komutanlarından Muhammed Rıza Zahedi ve yardımcılarının Suriye'nin başkentinde öldürülmesine 13 gün sonra misillemede bulundu. Bir Cumartesi akşamı yüzlerce kamikaze silahlı insansız hava aracı (SİHA) ve füzenin İsrail'e doğru ateşlenmesi, tarihte bir ilkti.

Dünyanın canlı yayınla izlediği saldırıdan birkaç gün sonra İran'ın orta kesimindeki Isfahan'da yer alan bir askeri üste patlamalar duyuldu ancak İsrail herhangi bir açıklama yapmadı.

Hamas lideri İsmail Haniye'nin 31 Temmuz'da Tahran'da suikasta uğramasıyla İran'ın ikinci kez harekete geçmesi bekleniyordu. Ancak Tahran bir süre yeni misillemeyi erteledi, ta ki Hizbullah lideri Hasan Nasrallah ile Kudüs Gücü'nün Lübnan komutanı Abbas Nilfuruşan'ın Beyrut'taki devasa bombardımanda öldürülmesine kadar.

İran'ın 1 Ekim'de gönderdiği balistik füzelerden bazıları İsrail'deki askeri üsleri vurdu, İsrail ordusu ilk kez isabetleri doğruladı.

26 Ekim'in ilk saatlerinde başlayan İsrail karşı saldırısı, sabah gün ağarıncaya kadar üç dalga halinde sürdü.

İran saldırısı devam ederken Ramat David Hava Üssü'nde kaydedilen bir görüntü ise, İsrail savaş uçaklarının bir çarpışmanın eşiğinden döndüğünü gösteriyor.

Times of Israel, kulenin yanlış kalkış onayı vermesiyle bir F-16 jetinin hareket ettiğini ve pistteki bir başka F-16'ya çarpmaktan son anda kurtulduğunu yazdı.

40 saniyelik video kaydında savaş uçağının pilotunun son anda manevra yaptığını ve pilotun öfkeli bir şekilde konuştuğunu ortaya koydu.

Times of Israel'deki haberde İsrail ordusunun konuya dair soruşturma başlattığı ve havalanan uçağın Lübnan'daki saldırılara katılacağı belirtildi.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER