Güney Avrupa ülkesi İspanya, on yıllardır görülen en ölümcül sel felaketiyle boğuşuyor. Hayatını kaybedenlerin sayısı resmi olarak 217, onlarca kayıptan haber yok.
VERGİLER ASKIYA ALINDI
Valencia özerk bölge başkanı, afetzedelerin gelir vergilerinin ikinci taksit ödemelerinin askıya alındığını açıkladı ve felaketten etkilenen ailelere 6 bin euroluk ekonomik yardım yapılacağını da ekledi. İlk ödemeler hafta sonu gerçekleşecek.
HÜKÜMET SEL BÖLGESİNE ASKER YIĞIYOR
Pazartesi günü sel felaketinde arama kurtarma çalışmalarına 2 bin 500 asker daha katıldı. Ordunun bölgede yaklaşık 7 bin 800 asker bulundurması bekleniyor. Halihazırda ise seferber edilmiş olan 5 bin 223 Sivil Muhafız personeli ve 4 bin 256 ulusal polis memuru var.
Güvenlik güçleri, aralarında Aldaia'daki Bonaire alışveriş merkezinin büyük otoparkının da bulunduğu vadilerde ve yer altı garajlarında mağdurları arıyor.
Ordu ayrıca Valenci'ya helikopter, su taşıtı, kamyon, yiyecek ve acil durum malzemeleri getiren bir savaş gemisi konuşlandırdı.
HALK KRAL VE KRALİÇE'YE ÇAMUR ATTI
En az 217 kişinin ölümüne ve binlerce kişinin hala kayıp olmasına neden olan felaket nedeniyle kamuoyunun öfkesi artıyor.
Bölge halkı, yetkililerin alarm durumu konusunda geç yaptığı uyarıları ve acil durum ekiplerinin gecikmiş müdahalesini eleştirdi.
Öfkeli bir kalabalık, 200'den fazla kişinin yıkıcı sellerde öldüğü Valensiya'yı ziyaret eden İspanya Kralı Felipe ve Kraliçe Letizia'ya yumurt ve çamur attı. Kraliçe Letizia'nın ayrıca yıkımdan etkilenenlerle buluşurken ağladığı görüldü.
AVRUPA'NIN EN BÜYÜK SEL FELAKETİ
217 kişinin hayatını kaybettiği sel, Avrupa'nın en büyük sel felaketi olarak tarihe geçti. Tüm İspanya'nın 1 yılda aldığı toplam yağışın 8 saatte düşmesi sonucu oluşan felaket sonrası her 10 evden 3'ü kullanılamaz hale geldi. Sanayi sitesi, hastaneler ve işyerleri hasar gördü. 100 binden fazla araç hurdaya çıktı.
FELAKETİN FATURASI BELLİ OLDU
Valencia Özerk Hükümet Başkanı Carlos Munoz, bakanları arasında yaptığı olağanüstü toplantının ardından yaptığı açıklamada, Valensiya'da 50'den fazla ilçeyi vuran sel felaketinin yarattığı ekonomik zararın karşılanması ve yeniden inşa için 136 maddelik eylem planı hazırladıklarını ve merkezi hükümetten 31 milyar 402 milyon avroluk yardım paketi talep ettiklerini söyledi.
Merkezi hükümetten, zarar gören ve selin neden olduğu çamurdan hasar gören evlerin, iş yerlerinin ve sokakların temizlenmesi, endüstriyel altyapının yeniden inşası ve 100 binden fazla aracın zarar gördüğü bölgede araç satın alınmasına yardım için merkezi hükümetten böyle yüksek miktarda bir yardım istediklerini kaydeden Munoz, ayrıca Valensiya özerk yönetiminin de bölgenin yeniden yapılanması için 250 milyon avroluk yatırım yapacağını kaydetti.
Afetzedelerin gelir vergisinin ikinci taksit ödemelerinin askıya alındığını belirten Munoz, felaketten etkilenen her aileye acilen 6 bin avroluk hibe desteği verileceğini ve ilk ödemelerin hafta sonuna kadar başlayacağını duyurdu.
Bu arada Munoz'un basına açıklama yaptığı sırada, Valensiya özerk hükümet binası önünde toplanan bir grup ise "istifa" sloganları attı.
Diğer yandan sel felaketinin ardından Valensiya yerel hükümeti ile İspanya merkezi hükümetinin yaptığı ilk toplantıda, bölgedeki krize karşı birlikte hareket etmek için 5 ortak çalışma grubu oluşturulması kararı alındı.
Bölgede sadece altyapı çalışmaları için ilk etapta 2 milyar 600 milyon avroluk yatırım yapılacağı açıklandı.
Valensiya'ya yardım için birçok İspanyol şirket açıklama yaparken BBVA, Santander ve La Caixa bankaları da toplam 12 milyon avroluk yardım yapacaklarını bildirdi.