İsrail'in hafta başında Suriye'nin başkenti Şam'daki İran Büyükelçiliği'ni füzelerle vurmasıyla, bütün gözler Tahran'a çevrildi. 2023'ün son günlerinde Devrim Muhafızları Ordusu'nun yurt dışı operasyon birimi Kudüs Gücü'nün Suriye komutanı Rıza Musevi'yi öldüren İsrail'in 1 Nisan'daki saldırıda hedefi daha büyüktü. F-35 savaş uçaklarından güpegündüz ateşlenen füzeler İran Büyükelçilik kompleksinde yer alan beş katlı bir binayı yerle bir etti, 7 Ekim'de başlayan savaşta Devrim Muhafızları'na en ağır darbeyi vurdu. Kudüs Gücü komutanlarından Tuğgeneral Muhammed Rıza Zahedi, yardımcısı Tuğgeneral Muhammed Hadi Hacı Rahimi ve beş Devrim Muhafızları subayı İsrail saldırısında öldü.
Tuğgeneral Zahedi'nin vurulması, Kudüs Gücü'nün komutanı Kasım Süleymanin Ocak 2020'de ABD tarafından öldürülmesinden bu yana Devrim Muhafızları'nın en üst düzey kaybı olarak kayıtlara geçti. 63 yaşındaki Muhammed Rıza Zahedi, halihazırda Kudüs Gücü'nün Filistin, Lübnan ve Suriye'deki komutanıydı.
Tuğgeneral Zahedi, yardımcısı Rahimi ve diğer subaylar İran'da büyük cenaze törenleriyle defnedildi, dini lider Ayetullah Ali Hamaney ve diğer yetkililer beklendiği gibi İsrail'e misilleme yapılacağını duyurdu.
Yedek askerlerin izinlerinin iptal edildiği İsrail'de kırmızı alarm verilirken, muhtemel bir İran saldırısına karşı halk marketlerde rafları boşalttı.
İsrail'in en büyük müttefiki ABD'de de bir İran misillemesine karşı yüksek düzeyde teyakkuza geçti. Bir ABD'li yetkili, Orta Doğu'daki birliklerin muhtemel bir İran saldırısına karşı hazırlandığını söyledi.
İran'ın nasıl bir yanıt vereceği merakla beklenirken, Pakistan sınırındaki Sistan ve Belucistan eyaletinde gece yarısı sirenler çaldı. Hafta içinde Devrim Muhafızları'na ait bir cephaneliği ele geçiren ve iki karakola saldıran Ceyş el-Adl örgütünün üyeleri, bir kez daha İran güvenlik güçleriyle çatıştı.
İran'ın güneydoğusundaki Çabahar'dan paylaşılan görüntülerde, patlama ve silah seslerinin dakikalarca kesilmediği görüldü. Basra Körfezi kıyısındaki şehirde yer alan istihbarat merkezi yakınlarında çatışma yaşandığı bilgileri gelirken, deniz üssünde ise sirenlerin çaldığı bildirildi.
Ceyş el-Adl grubu geçtiğimiz Ocak ayında dünya gündemine taşındı. Orta Doğu'daki savaş tüm hızıyla devam ederken, İran Pakistan topraklarında üslenen Ceyş el-Adl grubunu füzelerle vurdu. Saldırıya Pakistan misillemede bulunurken, İslamabad yönetimi Sistan ve Belucistan'daki Beluç ayrılıkçıların hedef alındığını duyurdu.
Orta Doğu'daki çatışmanın bölge dışına taşacağı yönündeki korkuları tetikleyen restleşmede gözler Ceyş el-Adl ya da 'Adalet ve Eşitlik Ordusu' olarak bilinen gruba çevrildi. Yıllardır Tahran yönetimine karşı mücadele eden silahlı grup, 2005 yılında İran'ın o dönemki cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'a suikast girişiminde bulundu. İran, Pakistan sınırında faaliyet gösteren Ceyş el-Adl’ın ABD ve İsrail tarafından desteklendiğini savunuyor.
GÖZDEN KAÇMAYACAK MANŞET
İran medyasında bugün yer alan haberlerde Çabahar'daki çatışma yer almazken, resmi gazetenin ilk sayfasında 'İsrail rejimi ateşle oynuyor', 'Düşmana karşı operasyon en fazla zarar verecek şekilde muhakkak yapılacak' gibi başlıklar var.
Devrim Muhafızları'nın gazetesi Civan'ın manşeti 'Siyonizm karşıtı operasyon mutlaka gerçekleşecek' oldu.
Kayhan gazetesi 'En büyük hasarla misilleme' manşetini atarken, rejimin sesi Tehran Times'ın manşeti gözden kaçacak gibi değil. 'Saldırı bölgesel savaşa neden olmak zorunda değil' başlığını tercih eden gazete Tel Aviv'in daha geniş bir savaştan korktuğunu savundu, İsrail ile İran arasındaki çatışma hayaletinin uğursuz bir şekilde belirip Orta Doğu'ya şüphe gölgesi düşürdüğünü yazdı.