Oynatma Listesi
HABERLER

Hizbullah süre verdi: ABD olmasa 1 ay sürer

Hizbullah'ın genel sekreter yardımcısı Şeyh Naim Kasım, Hasan Nasrallah'ın öldürülmesinden sonra bir kez daha televizyona çıkıp açıklamalar yaptı.

 

İsrail'in bir hafta önce kara işgaline başladığını ancak henüz ilerleme sağlayamadığını belirten Kasım, yoğun saldırılara rağmen Hizbullah'ın askeri kabiliyetlerinin iyi durumda olduğu bilgisini verdi.

İsrail'in yalan söylediğini kaydeden Hizbullah yöneticisi, cephe hattındaki savaşçılarının sağlam olduğunun altını çizdi. Lübnan sınırında boşaltılan İsrail yerleşimlerinin sayısının artacağı mesajını veren Şeyh Naim Kasım, ABD'nin destek vermemesi halinde İsrail saldırılarının bir ay içinde duracağını söyledi.

Hizbullah genel sekreter yardımcısı, Lübnanlı grubun yeni liderini seçtikten sonra açıklayacaklarını da tekrarladı.

Lübnan'ın başkenti Beyrut'tan bildiren Al Jazeera muhabiri Zeina Khodr ise, İsrail'in bir ateşkes peşinde olmadığını, Hizbullah'ın silahsızlandırılmasını istediğini aktardı.

23 Eylül'de İsrail'in yoğun hava saldırılarına başlamasıyla yeni bir aşamaya geçilen kuzey cephesinde, 1 Ekim Salı itibarıyla kara işgali başladı.

Bugün itibarıyla birinci yılı dolan çatışmada şimdilik diplomasiye yer yok gibi göründüğünü belirten Khodr, ABD ile Fransa'nın masaya getirdiği ateşkes anlaşmasını hiçbir ülkenin canlandırmaya çalışmadığını ve bu durumun Lübnan Başbakanı Necib Mikati'de büyük bir hayal kırıklığına yol açtığını bildirdi.

21 günlük ateşkes teklifinin İsrail tarafından net bir şekilde reddedildiğini hatırlatan Al Jazeera muhabiri, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 1701 sayılı kararının uygulanması anlamına gelecek önerinin çok daha fazlasını isteyen Tel Aviv yönetimi tarafından kabul edilmediğini dile getirdi. İsrail'in Hizbullah'ı silahsızlandırmayı hedeflediğini kaydeden Zeina Khodr, Lübnanlı grubun bunu kabul etmeyeceği ve kara savaşında caydırıcılığını yeniden kazanmayı umut ettiği yorumunu yaptı. Al Jazeera muhabirine göre, Hizbullah'ın müzakerelere girmek için nüfuz sahibi olmasının tek yolu güç dengesinin değiştirilmesi ve bu da Lübnna'da korkuya yol açıyor.

Üç haftalık ateşkes planında Hizbullah güçlerinin sınır hattından Litani Nehri'nin kuzeyine çekilmesi ve bölgeye Lübnan ordusunun konuşlanması vardı.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER