Oynatma Listesi
HABERLER

Hizbullah, savaşta ilk kez ateşlediği ve Tel Aviv'e ulaşan Kader 1 adlı füzenin görüntülerini yayınladı

İsrail'in Lübnan'a hava saldırıları dördüncü gününe girerken, Çarşamba günü 72 kişinin daha yaşamını yitirmesiyle can kayıpları 650'ye çıktı.

Bombardıman Lübnan'ın güneyinden başkent Beyrut'un kuzeyindeki kasabalara kadar uzandı. İsrail jetleri, Hizbullah'ın kalesi olarak bilinen Bekaa Vadisi'ni de aralıksız vuruyor.

İsrail binlerce insanın da yaralandığı saldırıları yalnızca askeri hedefleri vurduğunu söyleyerek savunuyor. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ndeki (BMGK) oturumda konuşan Lübnan Başbakanı Necip Mikati ise, hastanelerin onlarca çocuk ve kadın yaralıyla dolu olduğunu söyledi.

Mikati, "İsrail, genç, kadın ve çocuklar da dahil olmak üzere sivillerimizi öldürerek, evleri yıkarak ve aileleri zorlu insani koşullardan kaçmaya zorlayarak, savaş uçaklarını ve insansız hava araçlarını gökyüzümüze göndererek egemenliğimizi ihlal ediyor" ifadelerine yer verdi.

İsrail ordusu ile Lübnan'ın en büyük askeri gücü Hizbullah arasındaki sınır çatışması, Gazze Şeridi'ndeki savaştan bir gün sonra, 8 Ekim 2023 tarihinde başladı.

Çoğunlukla sınır hattını aşmayan çatışmalar, İsrail'in geçen hafta Hizbullah üyelerinin kullandığı çağrı cihazları ve telsizleri patlatmasıyla yeni bir boyuta taşındı. İşgal ordusu ayrıca Hizbullah'ın yeni iki numarası İbrahim Akil'i de yerine geçtiği Fuad Şükür'den 52 gün sonra yine Beyrut'ta hedef aldı, suikast dengeleri değiştirdi.

GENELKURMAY BAŞKANI AÇIKLADI

Sınır hattına yedek tugaylar konuşlandıran İsrail ordusu, artık Lübnan'a karadan saldırıya hazırlanıyor. İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi Lübnan sınırındaki bir tatbikatta konuştu, hava saldırılarının devam edeceğini söyledi. Herzi Halevi'nin tatbikatta kara saldırısına hazırlandıklarını duyurması, dünyada ses getirdi.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) ise, İsrail'in Lübnan'da bir kara harekatına başlamasının 'ufukta görünmediğini' savundu. Pentagon sözcüsü Sabrina Singh, "Biz kesinlikle bölgede gerginliği tırmandıracak adımlar görmek istemiyoruz" dedi. Sözcü Singh, ABD ordusunun Lübnan'daki operasyonlar için İsrail'e istihbarat desteği sunmadığını da ekledi.

GÖRÜNTÜ YAYINLANDI

İsrail Genelkurmay Başkanı'nın kara harekatı mesajı, tam da Hizbullah'ın ilk kez Tel Aviv'e balistik füze ateşlediği güne rastlıyor. İran destekli grup Hizbullah, Çarşamba sabahı tüm Tel Aviv'i siren sesleriyle ayağa kaldıran saldırıda kullandığı füzenin görüntülerini ilk kez yayınladı.

İsrail dış istihbarat servisi Mossad'ın ana karargahına doğru ateşlenen Kader 1 adlı füze, yaklaşık 3 ton ağırlığında ve 500 kilogram savaş başlığı taşıyabiliyor. Karadan karaya fırlatılan balistik füzenin menzili ise, 190 kilometre. Tel Aviv'le Lübnan sınırı arasındaki mesafe, kuş uçuşu yaklaşık 120 kilometre kadar.

El Meyadin televizyonu, füzenin fırlatıldıktan sonra havada manevra yapabildiğini bildirdi.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER