Oynatma Listesi
HABERLER

Hizbullah İsrail'i vurduğu iki yeni kayıt paylaştı

Fazlasıyla sıcak bir yaz mevsiminin yaşandığı Lübnan-İsrail sınırında Pazar günü ve Pazartesi'nin ilk saatleri aralıksız patlamalar duyuldu.

Lübnan'ın en büyük askeri gücü Hizbullah, Pazar günü öğleden sonra bir kez daha İsrail'i füze ve kamikaze silahlı insansız hava aracı yağmuruna tuttu.

İsrail işgali altındaki Golan Tepeleri ile Celile bölgesinde çalan sirenleri patlama sesleri izledi.

İsrail ordusu, bir askeri üssü vuran İsrail kamikaze drone'nun biri ağır 18 askeri yaraladığını açıkladı.

İran destekli grup, Hermon Dağı'ndaki İsrail Merkava tanklarını Elmas füzesiyle vurduğu görüntüleri yayınladı. Hizbullah ayrıca Branit'teki bir İsrail askeri üssünün imha edildiğini gösteren birçok açıdan çekilmiş kaydı da paylaştı.

İsrail jetleri ise Hizbullah'ın roket ve droneları'na hava saldırılarıyla misillemede bulundu, ordu açıklamasında Kefr Kila, Hula, Biyad ve Rab el Haletin gibi sınır kasabalarının vurulduğu duyuruldu.

On binlerce savaşçısı olan Hizbullah'la İsrail arasındaki sınır çatışması 8 Ekim tarihinde, Gazze Şeridi'ndeki savaştan bir gün sonra başladı. Geride kalan dokuz ayda Hizbullah 350'den fazla üyesinin öldüğünü açıkladı, İsrail saldırılarında ayrıca aralarında çocuklar, kadınlar ve gazetecilerin bulunduğu onlarca sivil yaşamını yitirdi. Hizbullah'ın İsrail'e ateşlediği roketler ise aralarında bir generalin de bulunduğu 15 askeri öldürdü.

Haziran ayına girilmesiyle tansiyon görülmemiş seviyede yükseldi, hem Beyrut'tan hem de Tel Aviv'den topyekun savaşı açıkça telaffuz eden açıklamalar geldi.

TEHDİT FIRTINASI

Son olarak İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, Hizbullah'ın silahlarını susturup Lübnan'ın güneyinden çekilmemesi halinde Tel Aviv'in bütün gücüyle harekete geçeceği tehdidini savurdu.

İsrail ve Lübnan arasında tam ölçekli bir savaş çıkması halinde, İran'ın Suriye, Irak ve Yemen'deki vekil güçleri çatışmaya dahil olabilir ve bu da Orta Doğu'nun bütünüyle alev topu dönmesi anlamına geliyor.

Nitekim, Irak'ta Haşdi Şabi çatısı altındaki Ketaib Hizbullah, İsrail'in Lübnan'ın güneyini işgal etmesi veya topyekun savaş çıkması durumunda düğmeye basacağını duyurdu. İran destekli Iraklı grup, İsrail'e karşı balistik füzeler ve gelişmiş kamikaze silahlı insansız hava araçları kullanacağını vurguladı.

Irak'taki İran yanlısı milisler ayrıca topyekun savaş çıkması halinde ülkedeki ABD üslerini hedef alacaklarını belirtiyor.

USS MOUNT WHITNEY'İN ROTASI DA DOĞU AKDENİZ

Kuzey cephesinde tam ölçekli bir savaşı diplomasi yoluyla durdurmayı deneyen İsrail'in ana müttefiki ABD ise, Doğu Akdeniz'e askeri yığınağını artırıyor.

USS Wasp'ın başını çektiği çıkarma gemilerinin ardından USS Mount Whitney de Akdeniz'e giriş yaptı. Söz konusu gemiler tahliye için kullanılıyor ancak ABD ordusu şimdilik resmi açıklamalarında askeri yığınağın Hizbullah'ı caydırmak için yapıldığını savunuyor.

2006 yılındaki Hizbullah-İsrail savaşında ABD donanması Lübnan'daki 15 bin vatandaşını tahliye etmiş ve bazı savaş gemileri kıyıya yanaşıp tahliye operasyonuna katılmıştı.

ABD'DEN IRAK'A: HAVA SAHASINI KAPATIN

ABD ayrıca, Irak'tan hava sahasını İran'ın kargo uçaklarına kapatmasını istedi. Washington, Suriye ve Lübnan'a giden İran uçaklarının Hizbullah'a cephane ve personel taşıdığını savunuyor.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER