Atlas Okyanusu'nun kıyısında yer alan Gabon'da askeri darbe gerçekleşti. AFP haber ajansı, başkent Libreville'de duyulan silah seslerinin ardından askerlerin televizyona çıktığını aktarıyor. Televizyonda sivil yönetime son verdiklerini belirten darbeci askerler, Gabon sınırlarının da ikinci bir emre kadar kapatıldığını duyurdu. Televizyonda beliren 12 asker, yanı geçen hafta önce gerçekleşen seçimlerin sonucunun iptal edildiğini ekledi. 26 Ağustos'ta sandığa giden ülkedeki son seçimi, Gabon lideri Ali Bongo Ondimba yüzde 64 oy alarak kazandı.
Gabon'daki önceki genel seçimlerde olduğu gibi Cumartesi günkü oylamada da süreçle ilgili ciddi endişeler vardı. Ana muhalefet adayı Albert Ondo Ossa birçok sandıkta kendi adını taşıyan oy pusulalarının bulunmadığından şikayet ederken, temsil ettiği koalisyonda bulunan ancak adaylıktan çekilen kişilerin isminin olduğunu aktardı. Sandıklar kapanırken hükümet güvenlik nedeniyle sokağa çıkma yasağı ve internet erişiminin askıya alındığını duyurdu.
SİVİL YÖNETİMLERE ASKERİ VESAYET
Seçimi kaybeden Ondo Ossa sandıkta hile yapıldığını iddia ederken, ekibinin kampanya yöneticisi Pazartesi günü Ali Bongo Ondimba'dan iktidarını kan dökmeden teslim etmesini isteyen bir tehdit savurdu. Bir diğer Batı Afrika ülkesi Nijer'de de Temmuz ayı sonunda darbe gerçekleşti. Yönetime el koyan cunta halen ülkenin seçilmiş lideri Muhammed Barzoum'u gözaltında tutuyor. Bölgede son yollarda Mali ve Burkina Faso gibi ülkelerde de sivil yönetimler askıya alındı ve cunta idareye el koymuş durumda.
NİJER'DEKİ DARBE
Nijer'de bir grup asker 26 Temmuz'da televizyondan darbe yaptıklarını duyurmuş, ardından General Abdourahmane Tchiani kendisini ülkenin yeni lideri ilan etmişti. Devrik lider Mohamed Bazoum, Nijer'in 1960'taki bağımsızlığından bu yana ilk seçilmiş liderdi. 2021'de göreve gelen Bazoum, bölgedeki militanlara karşı mücadelede Batılı ülkeler tarafından önemli bir müttefik olarak görülüyordu.
Bazoum'um kendi korumaları tarafından gözaltında tutulduğu, sağlık durumunun da iyi olduğu açıklanmıştı. Darbeyi destekleyen halk ise ülkeden Fransa'nın gitmesini ve Rusya'nın gelmesini talep etmişti.
WAGNER'İN AFRİKA'DAKİ FAALİYETLERİ
Uçak kazasında liderlerini kaybeden Wagner, Afrika'nın birçok ülkesinde yoğun olarak bulunuyor. Grup Suriye, Mali, Orta Afrika Cumhuriyeti ve Libya'daki hükümetlerin desteklenmesi karşılığında madencilik gelirlerini paylaşan güçleriyle Rus dış politikasının önemli bir aracı haline geldi.