Oynatma Listesi
HABERLER

Füze pususunu 'Ölüm Işını' diye sundular

Düşen top mermileri nedeniyle delik deşik olmuş bir tarlada yürüyen Rus işgalciler, göz açıp kapayıncaya kadar gelen füzelerin hedefi oldu. Arka arkaya gerçekleşen saldırılarda çok sayıda askerin öldüğü görüldü.

Başkent Kiev çevresinden geri çekilmek zorunda kalan Rus ordusu, ilkbaharda Donbas'ın iki bölgesinden biri olan Luhansk'ı ele geçirmek için adım adım ilerliyordu. Rus işgalciler Siversky Donets Nehri'ni kurdukları köprülerle geçip Lysychansk şehrini kuşatmayı hedefliyordu. Bilohorivka köyü çevresinde köprüler kurulurken, Rus birlikleri Ukraynalıların hazırladığı pusudan habersizdi.

Rus askerlerinin harekete geçmesiyle Ukraynalılar düğmeye bastı, Biolhorivka çevresindeki yüzer köprüler Siversky Donets Nehri'ne batırıldı. İlk felakette yüzlerce kayıp veren Rus ordusu, geride kalanları kurtarmak için yeni bir operasyona girişti.

Nehir çevresinde bir kez daha pusuyla karşılaşan Rus birliklerinin ikinci operasyonu, ilkiyle aynı kaderi paylaştı. Biolhorivka çevresinden alınan yeni fotoğraflarında, nehre gömülmüş köprülerin yanı sıra çok sayıda yok edilmiş veya terk edilmiş askeri araç da vardı.

Ruslar, Siversky Donets Nehri'nin iki kez geçilemediği teşebbüste toplam 70'ten fazla tank ve zırhlı araç kaybetti.

Dahası, nehirde iki gün üst üste kurulan pusuda yüzlerce asker öldürüldü. Ölümcül pusu, Rus işgalcilerin en ağır kayıp verdiği muharebelerden biri olarak kayıtlara geçti.

Vladimir Putin'in emriyle 24 Şubat'ta başlayan işgalde Rusların en az 100 bin askeri kaybettiği tahmin ediliyor. Moskova şimdiye kadar ölen askerlere dair yalnızca iki kez resmi açıklama yayınladı.

Putin, aylarca direndiği seferberlik kararını Eylül 2022'de 'kısmi' olarak ilan etmek zorunda kaldı, 300 bin yedek askeri cepheye sürdü.

Kaybedilen on binlerce askerin yol açtığı bozgun, paralı askerler Wagner Grubu'nun hapishanelerdeki azılı suçluları af karşılığında savaş alanına göndermesiyle geri döndürülmeye çalışıldı.

Ancak gelinen noktada Ruslar Ukrayna'da derin bir bataklığa saplanmış görünüyor. Birkaç günde Kiev'i ele geçirip Ukrayna'da kukla bir yönetimi işbaşına getirmeyi planlayan Kremlin'in yaşayacağı hezimetin sinyali, henüz ilk haftalarda geldi.

BÜYÜK SAVAŞ YAKLAŞIYOR

Rus işgalciler Nisan ayında Kiev çevresinden çekilmek zorunda kaldı, kuzey cephesinin kapanmasıyla savaş doğu ve güney cephelerinde yoğunlaştı. Rus birlikleri liman kenti Mariupol'ü aylar süren bombardımanın ardından ele geçirebildi, doğuda ise Donetsk ve Luhansk'ın neredeyse tamamı işgal edildi. Ancak Haziran ayında Ukrayna'ya ulaşan bir silah, dengeleri kökünden değiştirdi.

Uzun menzilli çoklu roketatar sistemi HIMARS'ın Ukrayna'ya ulaşması önce Rus işgalcilerin ilerleyişini durdurdu, ardından karşı taarruz gerçekleşti. Yaz sonunda harekete geçen Ukrayna birlikleri, önce ülkenin en büyük ikinci şehri Harkov çevresini birkaç günde yıldırım baskınla Rus işgalcilerden temizledi. Rusya sınırına yakın konumdaki Harkov'daki zafer tüm dünyada şaşkınlık yarattı.

Ukraynalılar sonbaharda beklendiği gibi güneydeki Herson'a yöneldi. Ruslar Herson ve Kırım Yarımadası'nı birbirine bağlayan köprülerin HIMARS'larla imha edilmesiyle köşeye sıkıştı, Putin savaştaki en utanç verici adımını atmak zorunda kaldı. Herson'dan geri çekilen Rus birlikleri, aynı zamanda ele geçirebildikleri tek bölgesel başkenti de kaybetmiş oldu.

Ocak 2023'e gelindiğinde savaşın son iki aydır çıkmaza girdiği göze çarpıyor. Ruslar, doğu cephesinde Donetsk'teki kilit şehir Bakhmut'u işgal etmeye çalışıyor. Aylardır Bakhmut'u ele geçiremeyen Rus birliklerinin, yeni bir saldırıya hazırlandığı belirtiliyor.

Ukraynalılar ise Batılı müttefiklerinden gelen tank sevkiyatı haberleriyle birlikte, ilkbahardan itibaren işgal altındaki topraklarının tamamını geri almayı planlıyor.

YER: DONETSK

 

Ruslar ve Ukraynalıların ölümüne çarpıştığı cephe hattından sosyal medyaya yansıyan bir görüntü, büyük ses getirdi. Düşen top mermileri nedeniyle delik deşik olmuş bir tarlada ilerleyen Rus işgalciler, Ukraynalılar tarafından pusuya düşürüldü.

Rus birlikleri arka arkaya fırlatılan füzelerle vuruldu. Saldırıda çok sayıda asker öldü ve birçoğu da yaralandı. Görüntülerde sahadaki askerlerin yaralanan arkadaşlarına yardım etmek için can havliyle koştuğu görüldü.

Yaralıları taşıyan askerler ikinci bir saldırıya hedef oldu, bir füze Rus işgalcileri havaya uçurdu. Geride kalan askerler ise tarladaki ağaçların altına koşarak saklanmayı denedi. Bu askerler de ölümden kurtulamadı, üçüncü bir füze göz açıp kapayıncaya kadar kadraja girdi.

Bazı yayın organları ise, Ukraynalıların Ruslara 'Death Ray-Ölüm Işını'yla saldırdığını yazdı. Ancak saldırıda küçük hedefleri vurmak için tasarlanan Tochka füzelerinin kullanıldığı biliniyor.

'Ölüm Işını'nın ilk kez 100 yılı aşkın süre önce test edildiği yazılıp çizildi. 2016 senesinde gizliliği kaldırılan belgeler arasında, beklendiği gibi ünlü 'Death Ray-Ölüm Işını' silahına dair hiçbir bilgi yoktu.

Bilim insanı Nikola Tesla, ABD'nin New York kentindeki bir otel odasında yaşamını yitirdi. Ocak 1943'te Tesla'nın öldüğü otel odasında birdenbire FBI ajanları belirdi.

Aradan geçen 80 yılın ardından 'Ölüm Işını' projesinin başına neler geldiği gizemini korudu. Sovyetler Birliği'nin 1960'larda denediği silah 'Ölüm Işını'nı bir süre gündemde tuttu, 2016'da yayımlanan FBI belgeleri yeniden dikkatleri süper silaha çekti.

Özellikle Tesla'nın otel odasındaki 80 sandıktan 60'ının diplomat olan yeğeni Sava Kosanoviç'e verilmesi şüpheleri daha da artırdı.

 

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER