Oynatma Listesi
HABERLER

Faiz kararı sonrası kritik soru cevaplandı: Borsa mı mevduat mı?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit tuttu. Peki Merkez Bankası’ndan en erken ne zaman faiz indirimi gelir? Merkez Bankası metninde hangi ifadeler dikkat çekti. Yüksek faiz ortamında yatırımcılar parasını nasıl değerlendirmeye çalışıyor? İşte detaylar...

Merkez Bankası’nın ekim ayı faiz kararı açıklandı. Banka politika faizini beklentiler doğrultusunda yüzde 50 seviyesinde sabit bıraktı. Peki sonraki aylarda bir sürpriz olur mu? Konuyla ilgili merak edilenleri 2 uzman isim CNN Türk canlı yayınında değerlendirdi.

İLERLEYEN SÜREÇTE SÜRPRİZ BEKLENİYOR MU?

Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı: “Ben kasımda piyasanın daha da sıkılaşacağını düşünüyorum. Kredi kartı limitlerimizi, kredi limitlerimizi doldurduk, artık harcayabileceğimiz tutar, bankadan bulabileceğimiz tutar azaldı. Ev almak, araba almak ihtiyaç halinde değilse zaten kredili alınmasını önermiyoruz. Bu ay itibarıyla enflasyonda belirgin iyileşmenin görülebilmesi adına toplam talebin kısıldığını görmemiz gerekiyor. Bu bir dönem, sadece bir aylık süreç değil. En çetin geçecek ayların kasım ve aralık olacağını düşünüyorum.

Düşüremediğimiz bir konut enflasyonumuz var. Bakan Şimşek yüzde 120’ye yakın kira artışımız var dedi. Ev sahipleri hak ettiğinden daha fazla bir artış uyguluyor demek.

 ‘YÜKSEK FAİZ ORTAMINDA KALABİLİRİZ’

Şahin bir metin görüyoruz. Bir önceki ayın enflasyonu ciddiye alınarak gerektiği zaman müdahale ederiz vurgusu var. OVP’de yıl sonu hedefi yüzde 41.5, Merkez Bankası üst hedefine göre yüzde 42. Bundan sonra açıklanacak her enflasyon artışının yüzde 1.5 gelmesi lazım. Eğer yüzde 1.5 ortalama ile devam edemezsek gelecek sene hala yüksek faiz ortamında kalabiliriz.

‘KİŞİLER PARASINI BORSA YERİNE MEVDUATA KOYMAK İSTİYOR’

Borsa toparlanmaya çalışıyor. Kişiler parasını borsa yerine mevduata koymak istiyor. Şu anda mevduat yıllıkta reel faiz veriyor. Siz 1 yıllık vadeye koysanız yüzde 53 faiz alacaksınız, 1 yıl sonra enflasyon yüzde 25.

‘FAİZ İNDİRİMİ EN ERKEN GELECEK SENE OLACAKTIR’

O yüzden Merkez Bankası ekim ve kasım ayını izleyecektir. Faiz indiriminde acele etmeyeceğimizi düşünüyorum. Faiz indirimi en erken gelecek sene olacaktır diye düşünüyorum.”

EKONOMİYİ 2025’TE NASIL BİR ATMOSFER BEKLİYOR?

Prof. Dr. Abdulkadir Develi konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı: ”Bakan Şimşek bazı sunumlarda şunu ifade etti. Şok öncesi döneme gelmek için uygulanacak politikanın 3-4 yıllık zamana ihtiyaç var dedi. Yıllık bazda dezenflasyon sürecine girdik, aylık bazda artış belirgin düzeyde. Metin hala şahin bir metin. Risk olursa ilave araçlarla mücadele edeceğiz ifadesi son derece net.

Hala yüksek fiyatlama süreci var. Biraz daha zamana ihtiyaç var. Yıl sonuna kadar sıkılaşma devam edecek gibi. Belirgin bir düşüş sağlanmazsa 2025’in ilk çeyreğinde sıkılaşma görme ihtimaline sahibiz.

STRATEJİST CÜNEYT PAKSOY: KASIM TOPLANTISI ÇOK ÖNEMLİ HALE GELDİ

Stratejist Cüneyt Paksoy konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı: “Ağırlıklı kesim 2025’in Ocak ayı itibarıyla Merkez Bankası’nın faiz indirimine başlayacağı yönünde. Bana göre kasım toplantısı çok önemli hale geldi. Biz iyileşmeyi gördüğümüz an Merkez Bankası gerekeni yapacaktır. Hizmet enflasyonunda bir iyileşme olursa Merkez Bankası’na manevra alanı oluşturabilir diye düşünüyorum.

Ben aslında hizmet enflasyonunun olumlu vurgusuyla kasım ayı toplantısının önemli olacağını, aralıkta sürpriz olabileceğini belirttim. Piyasa beklemiyor olsa da Merkez Bankası’nın metninde bir faiz indirimi görmüyor olsam da iyileşmeye vurgu yapması, enflasyonda aşağı yönlü eğilim olduğu anda önden yüklemeli bir faiz indirimi beklentisini koruyan bir metin olduğunu ifade ettim. Metin bize söylemiyor, piyasa beklemiyor ama bir noktada ara bir alan var. Piyasa bir noktadan sonra o ihtimali kuvvetli görürse satın almaya başlar. Bunu borsa tarafında görürüz. Kasım enteresan bir süreç olacak."

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER