Oynatma Listesi
MÄ°LLÄ°YET TV

Faiz indirimi ne zaman gelir? Ekonomistler son kararı canlı yayında değerlendirdi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit tuttu. GeçtiÄŸimiz gün ABD Merkez Bankası (Fed) beklentilerin üzerinde 50 baz puanlık bir faiz indirimine gitmiÅŸti. Küresel çapta faiz indirimlerinin baÅŸlamasıyla birlikte gözler Merkez Bankası’na çevrildi. Peki bizde faiz indirimi ne zaman gerçekleÅŸir? Uzmanlar canlı yayında deÄŸerlendirdi.Â

Merkez Bankası, 6’ncı kez politika faizinde bir deÄŸiÅŸiklik yapmadı. Banka beklentiler dahilinde politika faizini yüzde 50 seviyesinde tuttu. Peki faiz indirimi ne zaman gelir? VatandaÅŸlar enflasyondaki düÅŸüÅŸü ne zaman hissetmeye baÅŸlayacak? Konuyla ilgili merak edilenleri iki uzman isim CNN Türk canlı yayınında açıkladı. 

VATANDAÅž ENFLASYONDAKÄ° Ä°YÄ°LEÅžMEYÄ° NE ZAMAN HÄ°SSEDECEK? 

Yeminli Mali MüÅŸavir ve Ekonomist Muhammet Bayram konuyla ilgili ÅŸu ifadeleri kullandı: “Merkez Bankası aylık enflasyondaki düÅŸüÅŸü net olarak görmek istiyor. Biz gıda fiyatlarının negatife döndüÄŸünü gördük. AÄŸustos ayındaki gıda fiyatlarındaki düÅŸüÅŸü sonraki aylarda görebilecek miyiz? Merkez Bankası ihtiyatlı davrandı. VatandaÅŸta enflasyonun düÅŸeceÄŸi algısı oluÅŸmaya baÅŸlamış durumda. 12 ay sonrası enflasyon anketi yüzde 28 iken yüzde 27’ye düÅŸtü. 

VatandaÅŸlar neden beklentilerini iyileÅŸtirmeye baÅŸladı? Asgari ücretin artırılmaması belirgin oldu. Ücretlerdeki fiyat artışlarının enflasyona katkısı cüzidir. Ara dönemde refah payı artışı olmadan emeklilere zam yapıldı. Biz ana eÄŸilimdeki iyileÅŸmeyi kasım ayı itibarıyla göreceÄŸiz. 

YIL SONU FAÄ°Z BEKLENTÄ°SÄ° NE? 

Gelecek ay da Merkez Bankası faizi sabit tutacaktır. Belki yılın son ayında 25 baz puanlık faiz indirimi gelebilir."

PROF. DR. ABDULKADÄ°R DEVELÄ°: TL’YÄ° DAHA GÜÇLÜ HALE GETÄ°RÄ°YOR 

Prof. Dr. Abdulkadir Develi konuyla ilgili ÅŸu ifadeleri kullandı: “Fed’in faiz indirimi kararı sonrası Merkez Bankası’nda gevÅŸeme olur mu diye merak ediyorduk, ÅŸu anda ihtiyatlı duruÅŸ devam ediyor. Sıkı para politikası enflasyonla mücadelede belli bir noktaya gelinceye kadar devam edecek. 

Åžu an enflasyonla mücadele devam ediyor. Talepte bir soÄŸuma söz konusu. Kredi kartı harcamalarında yatay bir seyir vardı, burada bir iyileÅŸme var. Uygulanan para politikası TL’yi daha güçlü hale getiriyor. TL’nin üzerindeki kur baskısı azalmış vaziyette. Enflasyonla mücadele noktasında daha kolay bir patikaya gidiyoruz. 

FAÄ°Z Ä°NDÄ°RÄ°MÄ° NE ZAMAN GELÄ°R? 

Hala ÅŸahin mesajlar var, birinci öncelik enflasyonla mücadele. Belki yıl sonuna doÄŸru aralık, ocak ayında biz faiz indirimini konuÅŸmaya baÅŸlayacağız. Åžu an erken. Enflasyonla mücadele noktasında daha kolay bir sürece giriliyor."

GÃœNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER