Ülkemizde ve dünyada elektrikli araçlara olan ilgi her geçen gün katlanarak artıyor. Dünya genelinde bu alanda neredeyse hemen her gün farklı kullanıcılara hitap edecek özelliklere sahip araçlar tanıtılıyor.
Türkiye de elektrikli otomobil pazarına TOGG ile hızlı bir giriş yapmaya hazırlanıyor. Son yapılan ÖTV düzenlemelerinin ardından ülkemizde dikkatler bir kez daha elektrikli araçlara çevrildi. Birçok kişi, TOGG başta olmak üzere farklı model ve markalarda elektrikli araçları incelemeye başladı.
Son yayınlanan verilere göre, Türkiye’de elektrikli araç sayısı 2022 yılının ilk 2 ayında gerçekleşen 1764 adetlik satışla birlikte 6 bin 333 oldu.
Bu sayının önümüzdeki yıllarda katlanarak artması bekleniyor. Durum böyle iken birçok kişinin aklında elektrikli otomobillerin bakım, arıza, kasko ve sigorta süreçleri ile ilgili birçok soru bulunuyor.
Kısa süre önce elektrikli bir otomobil alan ve otomobiller üzerine içerik üreten Etem Sayın, elektrikli araçların bakım, sigorta ve kasko süreçlerine ilişkin önemli bilgiler paylaştı. Sayın, aracını test etmek adına kısa sürede bin kilometrenin üzerinde yol yaptı.
Elektrikli otomobillerin bakım sürecinin şu anda büyük oranda yetkili servislerde ilerlediğini belirten Sayın, birçok firmanın elektrikli otomobillere servis sağlamak için altyapısını güçlendirmeye başladığını belirtti.
Sayın, “Önümüzdeki yıllarda bu konuda bir patlama yaşanacak fakat şu an bu konuda sadece yetkili servisler hizmet veriyor” şeklinde konuştu.
Elektrikli otomobillerin periyodik bakım gerektirmediğini söyleyen Etem Sayın, “Elektrikli araçlar içten yanmalı motora sahip araçlar kadar periyodik bakım gerektirmiyor. Araçtan araca değişebilmekle beraber, yılda bir kez polen filtresi ve 2 yılda bir kez de fren hidroliği yağı değişiyor.” dedi.
Elektrikli araçlarda en zayıf halkanın batarya olduğunun altını çizen Sayın, “Bu risk birçok markada mevcut. Bu nedenle farklı markalar birçok modeli geri çağırdı, çağırmaya da devam ediyor. Ayrıca özellikle belli yaşın üstündeki araçlarda yüzde 25 -30 seviyesi gösteren pillerde aniden bitme sorunu görülebiliyor” şeklinde konuştu.
Pil değişim maliyetinin yurt dışındaki birçok ülkede 6 bin ila 7 bin dolar maliyeti olduğunu belirten Sayın, Türkiye’de bu tarz durumda maliyetlerin yurt dışına oranla 2 ila 3 kat daha fazla olduğunu belirtti.
Soğuk iklim koşullarında elektrikli araçların menzillerinde düşüşler yaşandığını belirten Sayın, “Ben kendi adıma bu sorundan en az şekilde etkileneceğimi düşünüyorum çünkü aracımı kapalı bir alanda muhafaza ediyorum. Fakat araç alımı yaparken elektrikli otomobil tercih edecek kişilerin bu hususu da dikkate almasında fayda var.” dedi.
Sayın, elektrikli otomobillerin batarya kısmında yaşanacak bir arızanın sonucunda ortaya çıkacak maliyetin değişkenlik gösterdiğini belirtti.