Hilalken Mahallesi'nde Elazığ Belediyesi Ekonomi Geliştirme ve Eğitim Merkezi (EBEGEM) tarafından 3 yıl önce açılan ve devam eden çini sanatları kursuna, kadınlar yoğun ilgi gösteriyor. Kursiyerlere geleneksel çini tekniğiyle dekorlama, tahrir, desen boyama, sırlama ve fırınlanma eğitimleri veriliyor. Kursa gelerek eğitim alan 35 kadın kursiyer, bir yandan çini sanatını öğrenirken, bir yandan da ürettikleri ürünleri satarak aile bütçesine katkıda bulunuyor.
Çini usta öğreticisi Mülife Kelkit, kursiyerlerin ürünleri yaparken çok mutlu olduklarını ifade ederek, ?Yapılan ürünleri bitirdikten sonra sıralıyoruz. Fırlayıp fırından çıktıktan sonra kullanıma sunuyoruz. Kursiyerler yaptıkları ürünlerden yıl içinde belli dönemlerde sergiler oluyor. O sergilerde yaptıkları ürünleri satış imkanı oluyor. Aile bütçelerine, kazançlarına kazanç sağlayabiliyorlar. Onun haricinde hediyelik torunlarına, çocuklarına, arkadaşlarına hediyelik ürünler çıkarabiliyorlar. Ayriyeten vakit. Vakitlerini, boş vakitlerini değerlendirebiliyor. Onun haricinde gelen kursiyerlerden çalışan arkadaş bayanlarımız var. Üniversiteden hocalarımız var. Öğretmen arkadaşlarımız var. Onlar ders saatlerinden boşluk buldukça buraya yetişmeye çalışıyorlar. Bu 3 yılımız Elazığ'da faaliyetlerimizin 3 yılı. Biz ilk başlattık çini sanatına Elazığ?da. Yılsonunda kocaman bir sergiyi dolduracak ürün çıkarıyoruz. Kursiyerlerimizin özverili çalışmaları sayesinde, kurs saatlerini aşarak hep çalıştık. Bu ürünleri yaparken çok mutlu olduklarını ifade ediyorlar. Onu yaparak yaptıkları üründen hem de kazanç da sağlayabiliyorlar? dedi.
'EV BÜTÇESİNE KATKIDA BULUNMAYA ÇALIŞIYORUZ'
Ev hanımı ve iki çocuk annesi 65 yaşındaki Vildan Aşut da, vakit geçirmek için çini sanatı kursuna gelerek işin inceliklerini öğrendiğini söyledi. 2 yıl önceki pandemi yasakları döneminde kursa katılmaya karar verdiğini belirten Aşut, 'Pandemi zamanında evde canım sıkılıyordu. İnternette bir şeyler araştırırken karşıma çini kursu çıktı ve katılmaya karar verdim. Elazığ'da olduğunu görünce daha da bir heyecanlandım ve geldim. Bu şekilde çini kursuna yazıldım. Yaklaşık 2 yıldır buradayım. Üretmiş olduğumuz çinileri satarak ev bütçesine katkıda bulunmaya çalışıyoruz' diye konuştu.