Oynatma Listesi
HABERLER

El Fetih'e Lübnan'da ilk saldırı

Lübnan'ın kıyı kenti Sayda'da İsrail'in gerçekleştirdiği silahlı insansız hava aracı saldırısında, Fetih hareketinden Halil el Mekdar hayatını kaybetti. El Fetih hareketi, yaptığı açıklamada Mekdar'ın ölümünü doğruladı.

 

Batı Şeria merkezli El Aksa Tugayları, Halil El Mekdar'ı liderlerinden biri olarak tanımladı.

Sosyal medyada paylaşılan videolara, Filistinlilerin barındığı Miye Miye mülteci kampındaki saldırıda hedef alınan aracın yandığı yansıdı.

Aracın söndürüldüğü anları fotoğraflayan AFP, İsrail saldırısında bir kişinin daha öldüğünü bildirdi.

AFP, Hizbullah ve İsrail ordusu arasında 8 Ekim tarihinden bu yana devam eden sınır çatışmasında ilk kez Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın liderliğindeki El Fetih hareketinden bir ismin İsrail tarafından hedef alındığını aktardı.

Fetih hareketinin silahlı kanadı El Aksa Tugayları'nın Lübnan komutanı Münir Mekdah da, El Meyadin televizyonuna kardeşinin yaşamını yitirdiğini söyledi.

Beyrut'un 40 kilometre güneyinde ve İsrail sınırına 55 kilometre uzaklıktaki Sayda'dan bildiren Al Jazeera muhabiri Zeina Khodr, İsrail tarafından vurulan aracın Lübnan ordusu tarafından olay yerinden taşındığını aktardı.

Lübnan'da neredeyse her gün İsrail suikastları gerçekleştiği yorumunu yapan Zeina Khodr, İsrail saldırılarının alanının genişlediğini belirtip "Ve artık bir ön cephe olmadığı açık" dedi.

Lübnan'ın en ciddi askeri gücü Hizbullah ile İsrail arasındaki çatışmalar ise, hafta başından bu yana büyük bir tırmanma gösteriyor.

İsrail iki gece üst üste Hizbullah'ın kalesi Bekaa Vadisi'ni savaş uçaklarıyla vurdu, Lübnanlı grup ise sayıları 200'ü geçen füze ateşleyerek yanıt verdi.

Hizbullah şimdiye kadar 400'den fazla savaşçısını kaybetti, İsrail tarafında ise aralarında generallerin de bulunduğu 20 kadar asker öldü.

İsrail muhalefet lideri Yair Lapid, topyekun bir savaşa dönüşmesinden korkulan sınır çatışması için X sosyal medya hesabından paylaştığı mesajda, hükümetin kuzeyde kontrolü kaybettiğini söyledi. Hizbullah'ın bu sabah sınırdaki Katzrin yerleşimini vurduğunu hatırlatan Lapid, hava saldırısı sirenlerinin çaldığı yerleri gösteren bir harita da paylaştı.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER