Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Devlet Konukevi Bahçesinde düzenlenen 'Dünya Bankası İklim ve Kalkınma Liderlik Ödül Programı'na Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Dünya Bankası Türkiye Direktörü Auguste Tano Kouame ve davetliler katıldı. Emine Erdoğan, "Bu son derece anlamlı ödülü, çocuklarımızın adil bir geleceğe kavuşması için tek yürek olmuş tüm doğaseverler adına kabul ediyorum. Dünya Bankası Türkiye Temsilciliği'ne şükranlarımı sunuyorum." dedi.
Emine Erdoğan, iklim değişikliğinin, artık yalnızca bir çevre sorunu değil; ülkelerin kalkınmasını ve refahını derinden etkileyen, küresel bir kriz olduğuna değinerek, "Türkiye, iklim değişikliğinden, en fazla etkilenen bölgelerden biri olan, Akdeniz havzasında yer alıyor. Tüm dünyada olduğu gibi bölgemizde de iklim değişikliğinin olumsuz etkileri, ziyadesiyle hissediliyor. İklim değişikliği ile mücadelede, küresel olarak kritik bir eşikteyiz. Türkiye olarak, bu krize, dünyanın ortak evimiz olması şuuruyla yaklaşıyoruz" ifadelerini kullandı.
Türkiye İklim ve Kalkınma Raporu'nun, 2053 yılı için belirlenen net sıfır emisyon hedefi doğrultusunda, çalışmalara ışık tutacağını aktaran Emine Erdoğan, şöyle konuştu:
"Dünya Bankası tarafından hazırlanan bu raporların, çok önemli bir mesajı var. O da ülkelerin kalkınma ve refah seviyelerini artırırken aynı zamanda iklim değişikliğiyle başarılı bir şekilde mücadele edebileceği gerçeğidir. Yani, yeşil dönüşüm için yapılan yatırımlar, kalkınmayı da beraberinde getiriyor. İklim değişikliğiyle mücadelede, adil yük paylaşımı, kimsenin geride bırakılmaması ve tüm ülkelerin mücadeleye aktif katkı sağlaması son derece önemli. Bu farkındalıkla önümüzdeki süreçte, küresel iklim eyleminin önemli bir aktörü olmayı sürdüreceğiz. Müreffeh bir dünya geleceği, istisnasız tüm ülkelerin müşterek sorumluluğudur. Türkiye olarak, küresel sera gazı emisyonlarındaki tarihsel sorumluluğumuz, yüzde 1'den az. Ancak biz bu meseleye atacağımız her adımın, ardımızda bırakacağımız bir insanlık eseri olduğu nazarıyla yaklaşıyoruz.
Emine Erdoğan, 11 Kasım 2019 tarihinde başlatılan 'Geleceğe Nefes' kampanyasını anımsatarak, "Bugünü, 'Milli Ağaçlandırma Günü' ilan ettik. 2023 yılına kadar ülkemiz genelinde toplamda 7 milyar fidanı toprakla buluşturmayı hedefliyoruz. 2030 yılına kadar ise ülke yüzölçümümüzün yüzde 30'unu, ormanlık alan haline getireceğiz. Çölleşmeyle mücadele kapsamında hazırladığımız eylem planlarıyla arazi rehabilitasyonu ve restorasyonunu içeren faaliyetler gerçekleştiriyoruz" ifadelerini kullandı.
Törenin ardından katılımcılarla bir süre sohbet eden Emine Erdoğan, gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Sıfır Atık'la ilgili değerlendirme yapan Erdoğan, "Başlarken bu kadar sonuç alacağım hiç aklıma gelmedi. Ödül almak için de yapmadım bunları. Bunlar ekstradan. Bu ödülü, ülkem, milletim, alt yapıyı hazırlayan akademisyenler, çevreciler adına aldım. Daha çok işimiz var ama hep birlikte bunu başaracağımıza inanıyorum. Hele gençlerin buna inanması çok önemli. Başladığımız yerden gençlere devredeceğiz, onlar devam ettirecek inşallah" dedi.
"Vatandaşlara Sıfır Atık Projesi kapsamında bir çağrınız olur mu, neler yapılabilir?" sorusu üzerine Erdoğan, vatandaşların bu işi çok sahiplendiğini belirterek, "Halkımıza güveniyorum, mutlaka en iyisini yapacaklardır" yanıtını verdi.