Oynatma Listesi
HABERLER

Drone dome vuruldu, tam ölçekli savaşın ayak sesleri!

Kuzey cephesinde roket sağanağının büyük orman yangınlarını tetiklemesi, Talip Abdullah'ın öldürülmesi ve bir günde yüzlerce füzenin ateşlenmesi üç haftadır gerilimi hiç olmadığı kadar tırmandırdı; artık taraflar topyekun savaşı telaffuz ediyor.

 

İsrail savaş uçakları, Lübnan'ın en ciddi askeri gücü Hizbullah'ın silah depolarını vurdu. Resmi açıklamaya göre, Lübnan'ın güneyindeki Hula ve Talluse'deki bombardımanı yine sınır hattındaki diğer hava saldırıları izledi.

İran'ın katkılarıyla yaklaşık 40 yıl önce kurulan Hizbullah ise, İsrail'in üçüncü büyük şehri Hayfa'daki neredeyse tüm askeri üsler ve Demir Kubbe hava savunma sistemi bataryalarını gösteren 9 dakika 31 saniyelik şoke edici videonun ardından bu kez bir saldırı kaydı yayınladı.

Bir kamikaze silahlı insansız hava aracı tarafından çekilen videoda, İsrail'in kuzeyindeki Metula kasabası yer alıyor. Kamikaze drone'un gökyüzünde ilerlemesiyle bir askeri üsse yaklaştığı görülürken, Hizbullah'a yakın medya Metula'daki askeri üste radar sistemleri ve Drone Dome adlı insansız uçaksavar sistemlerinin güdümlü füze ile vurulduğunu bildirdi.

Hizbullah'ın El Menar televizyonu, Perşembe günü grubun düzenlediği saldırıları 'Düşmanın Lübnan şehirlerinde düzenlediği saldırılara direnişten hızlı tepki' başlığıyla sundu.

8 Ekim'den bu yana devam eden sınır çatışmasının bu hafta topyekun savaşa dönüşme riski yükseldi. İsrail ordusu Lübnan'a saldırı planlarını onaylarken, politikacılar kuzeyde bir savaş için karar aşamasına gelindiği uyarısında bulundu.

Hizbullah'ın lideri Hasan Nasrallah ise Çarşamba akşamı televizyona çıktı, İsrail'le topyekûn bir savaşa girmeleri halinde bu savaşın kendileri için 'herhangi bir kuralı ve sınırı olmayacağını' söyledi.

Dahası, Lübnan’a muhtemel bir saldırıda İsrail uçaklarına üslerini açması halinde Güney Kıbrıs'ı da hedef alacaklarını dünyaya duyurdu. İsrail’in Rum tarafında sürekli askeri tatbikat yaptığını vurgulayan Hizbullah lideri, yeni savaşta havaalanlarının ve üslerin Lübnan'a saldırı için kullanılacağı yönünde istihbarat ve duyumlar aldıklarını kaydetti.

İsrail'in ana müttefiki ABD ise, yükselen tansiyonu düşürmek için bölgeye gönderdiği özel temsilci Amos Hochstein aracılığıyla Lübnan'a kritik bir mesaj verdi. Amos Hochstein, İsrail'in Lübnan'ın güneyindeki Litani Nehri çevresini hedef alacak sınırlı bir harekata beş hafta içerisinde başlayabileceğini Beyrut yönetimine iletti.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ise, İsraillilere Gazze Şeridi'nde savaş devam ederken Hizbullah'la çatışmanın daha da tırmanmasını engellemeleri gerektiğini söyledi. Blinken söz konusu uyarıyı, İsrail Ulusal Güvenlik Danışmanı Tzachi Hanegbi ve Stratejik İlişkiler Bakanı Ron Dermer'le görüşmesinde yaptı.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER