;
Oynatma Listesi
HABERLER

Cumhuriyet tarihinde bir ilk! 104 yıl sonra yeniden Reşat altın basılıyor

Reşat altınları 104 yıl sonra yeniden basılıyor. Cumhuriyet tarihinde hiç Reşat altını basılmamış son basım tarihi 1918. Peki yıllar sonra neden böyle bir adım atıldı. Darphane Genel Müdürü Ahmet Güven Pado merak edilen soruları tek tek yanıtladı. İşte detaylar...

Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü vatandaşların yüksek ilgisi nedeniyle, piyasadaki sahte basımların önüne geçebilmek amacıyla Reşat altın basımına yeniden başladı. Cumhuriyet tarihinde bir ilk olan Reşat altını basımı 104 yıl sonra yeniden başladı. Peki yeni basılan Reşat altının piyasada dolaşan sahtelerinden farkı ne, Reşat altınlar ne kadar basılacak? Darphane Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Güven Pado, merak edilen soruları tek tek cevapladı.

 

Ahmet Güven Pado konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

REŞAT ALTINI NEDEN YENİDEN BASILACAK? 

"Orijinal olarak tanımlayacağımız Reşat altın çok az. Bunun yerine kayıt dışı yurt içi ve dışında üretilen Reşat altınlar var. Vatandaşlar mağdur edilmektedir. Bu mağduriyetin önüne geçmek için Reşat altınını basarak halkın alma imkanını sunduk. 

REŞAT ALTININ NE ÖZELLİĞİ VAR? 

Ön yüzünde Sultan Reşat’ın tuğrası, Reşat yazısı, 7 tane yıldız, Anadolu ve o bölgedeki eyaletleri temsil ediyor. Defneden oluşan taç, iki tarafta meşalelerden oluşan bir yapı, arka yüzüne baktığımız zaman Reşat altının İstanbul’da basıldığına dair bir yazı var.  

REŞAT ALTIN ALACAKLAR BU ÖZELLİKLERE DİKKAT! 

Biz yeni basılan Reşat altında vatandaşların kayıt dışı üretilmiş, daha doğrusu Darphane tarafından üretilmemiş olan Reşat altınları almamaları için mikro yazı büyüklüklerinde güvenlik öğeleri ekledik. Altının ön yüzünde meşalenin iki kısmında yuvarlık bir obje, diğer meşalede ise beşgen şeklinde bir şekil, altının arka tarafında ise Arapça olarak darphanenin basım yılı olan 2022 görülüyor. Böylece vatandaşlar bu ürünün Darphane ürünü olduğuna inanacaklar. 

 

HER YIL BASILACAK MI, BELLİ BİR SAYI VAR MI? 

Her yıl düzenli olarak basılacak sadece Reşat altına olan özel bir ilgi var. Bu ilginin doğru şekilde halka arz edilmesi anlamında Darphane böyle bir talep yaptı." 

İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Mustafa Atayık, TRT Haber’de yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullanmıştı:

“Kötü niyetli kişiler Reşat altınlarının piyasaya düşük ayarlı taklidini sürmeye başladı. Vatandaşlar da, kuyumcular da mağdur oluyordu. Yoğun bir talep geldi. Bizim de gayretimiz sonucu Darphane Genel Müdürlüğü isteğimize sıcak baktı. Reşat altınları orijinal kalıpla yeniden basıma geçti. Burada esnafımıza şunu da duyurmak istiyorum. Bayram sonrası 18 Temmuz’da Darphane’mize gelip altınlarını verip, Reşat altınlarını alıp vatandaşlarımıza sunabilirler.”

Atayık basılacak Reşat altınlarının 22 ayar olacağını ve piyasadaki güncel fiyatla satılacağını söyledi.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER