Oynatma Listesi
HABERLER

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Terör örgütleriyle birlikte mücadele kararlılığına ulaştık

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya Başbakanı Scholz ile düzenlediği ortak basın açıklamasında “Savunma sanayi ürünlerinin tedariki bağlamında geçmişte yaşanan bazı sıkıntıları artık geride bırakarak işbirliğimizi geliştirmeyi arzu ediyoruz. Bu konuda değerli dostum Scholz’un gayretlerini takdir ediyorum” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’ye çalışma ziyaretinde bulunan Almanya Federal Cumhuriyeti Başbakanı Olaf Scholz ile Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Ofisi’nde bir araya geldi. Basına kapalı gerçekleşen kabul, yaklaşık 1 saat sürdü.  

Kabulde, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, MİT Başkanı İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç da hazır bulundu.  

Erdoğan, daha sonra Scholz ile düzenlediği ortak basın toplantısında, ülkeler arasındaki dostluk anlaşmasının 100. yıl dönümünü kutladıklarını dile getirdi. Erdoğan konuşmasının devamında şunları söyledi: 

YOĞUN İLİŞKİLERE SAHİBİZ: Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, nisan ayında Türkiye’yi ziyaret etti. Bugün de Sayın Şansölye’yi ve kıymetli heyetini ülkemizde ağırlamanın memnuniyetini yaşıyoruz. NATO müttefikimiz Almanya ile iki büyük devlet arasında olabilecek her alanda yoğun ilişkilere sahibiz. Son dönemde ülkelerimiz arasında gerçekleşen üst düzeyli ziyaretler bu durumun açık tezahürüdür. Bu ilişkilerin lokomotifi, beşeri bağlarımız ve ortak menfaatlerimizdir. 

 HADEFİMİZ 60 MİLYAR DOLARA ULAŞMAK: Almanya’da nüfusu 3,5 milyonu geçen Türk toplumu yaşıyor, her yıl Türkiye’yi 6 milyonu aşkın Alman turistin ziyaret ediyor. Bu sayıların artmasını temenni ediyorum. İkili ticaretimiz 50 milyar dolara ulaştı. Hedefimiz ise 60 milyar dolara ulaşmak. 

SIKINTILARI ARTIK GERİDE BIRAKTIK: Şansölye Scholz ile üzerinde durduğumuz önemli konu başlıklarından biri savunma sanayi alanındaki işbirliği. Savunma sanayi ürünlerinin tedariki bağlamında geçmişte yaşanan bazı sıkıntıları artık geride bırakarak işbirliğimizi geliştirmeyi arzu ediyoruz. Bu konuda değerli dostum Scholz’un gayretlerini takdirle karşıladığımı bugün bir kez daha ifade etmek istiyorum. Görüşmelerimizin gündeminde Almanya’daki Türk toplumu da tabiatıyla yer aldı. İslam düşmanı ve yabancı karşıtı aşırı sağcı akımlar Avrupa’da yükseliyor. Alman hükümetinin izlediği birleştirici tutum üzerinde özellikle durduk. Almanya’nın kamu güvenliği bakımından da ciddi tehdit teşkil eden PKK ve FETÖ başta olmak üzere terör örgütleriyle ortak mücadelenin önemine ve birlikte terörle mücadele kararlılığına ulaştık. Bu alanda somut adım atılmasına dair beklentimizi Şansölye Scholz ile paylaştık. 

İSRAİL ÜZERİNDE BASKI OLUŞTURULMALI: Almanya’nın AB içindeki anahtar rolünden hareketle birlikle ilişkilere dair görüş ve beklentileri Scholz’a aktardım. Gümrük Birliğinin güncellenmesi ve vize serbestisi diyaloğu başta olmak üzere AB’nin atacağı adımların herkesin menfaatine olduğunu görüşmede vurguladım. İsrail’in, Gazze ile işgal altındaki Filistin topraklarında uyguladığı soykırım ve Lübnan’daki saldırılar ele aldığımız bir diğer önemli başlıktı. Acilen kalıcı ateşkesin sağlanması, insani yardımların ulaştırılması ve İsrail üzerindeki gerekli baskının oluşturulması için uluslararası toplum olarak elimizden geleni yapmamız şart. 

SİYASİ AKTÖRLER ‘DUR’ DEMELİ: Filistin ve Lübnan’daki katliamlar devam ettikçe bölgenin ve ötesinin huzur bulması mümkün değil. Bölgede 50 bini aşkın insan öldürüldü. Vicdan ve basiret sahibi tüm siyasi aktörlerin artık inisiyatif almasını, İsrail’in saldırgan politikalarına ‘dur’ demesini bekliyoruz. 

‘İsrail’in elinde oyuncak oldular’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul’da bir otelde muhtarlarla buluştu. Muhtarlara yeni haklar tanıdıklarını ifade eden Erdoğan, gelecek dönemde Türkiye ekonomisi büyüdükçe ve ülkenin imkanları genişledikçe bu hizmetleri çok daha ileri taşıyacaklarını söyledi. Muhtarların da bölgedeki gelişmeleri yakından takip ettiklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Son bir yıldır Gazze’de süren, geçen ay Lübnan’a sıçrayan katliamları anlatmakta artık kelimeler çaresiz kalıyor. Çoğu çocuk ve kadın 50 bin masum insan tüm dünyanın gözleri önünde katledildi. Netanyahu denilen gözü dönmüş bir caninin elinde Amerika’sı, Avrupa’sı, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi adeta oyuncak olmuş durumda. 20 bin çocuk öldü. Bir tanesi çıkıp ‘bu alçaklıktır’ diyemedi. On binlerce kadın öldü, kadın hakları kuruluşlarının gıkı çıkmadı. 175 gazeteci öldü, uluslararası medyanın umurunda dahi olmadı. Gezi olaylarında bir ay boyunca Taksim’de kamp kuranların hiçbirini Filistin’de ve Lübnan’da göremedik, göremiyoruz. Sustular, sindiler, korktular” dedi.�İSTANBUL AA

‘Herkesin kendini savunma hakkı var’ 

Şansölye Scholz konuşmasında şunları söyledi: “Burada olmaktan dolayı çok mutluyum. Yakın bilgi alış verişlerinde bulunmamız çok önemli. Hem ikili konularda hem de dünyadaki konularda. Ukrayna’ya Rusya’nın saldırısını hepimiz uluslararası hukukun bir ihlali olarak gördük. Ancak bu savaşın sonsuza kadar sürmemesi için ne yapabiliriz? Rusya, tüm Avrupa’nın güvenliğini tehlikeye atıyor. Ancak biz İsrail konusunda farklı fikirlere sahibiz. 7 Ekim’deki Hamas saldırısı korkunç bir suçtu. Tabii ki herkesin kendini savunma hakkı var. Tırmanmanın azalması ve bir ateşkes bu çatışmanın yayılmasını engellemek için şarttır. İki devletli bir çözüm olmalı.” 

‘F-35’lerle iyi vurdunuz mu diyelim?’ 

Bir basın mensubunun Gazze’deki soykırıma ilişkin sorusu üzerine Erdoğan, bu katliamda çocuk, kadın, yaşlı demeden bütün insanların öldürüldüğünü belirterek “50 bin insanın öldürülmesi, 100 bini aşkın insanın yaralı halde olması, herhalde ‘F-35’lerle iyi vurdunuz, iyi yaptınız.’ dedirtmez. Bunlara ‘Siz nereye gidiyorsunuz?’ dedirtir. O zaman bu Adalet Divanı niye kurulmuştur? Bu Adalet Divanı’na müracaat etmek niyedir?” diye konuştu. 

Erdoğan, İslam karşıtlığıyla ilgili bir soru üzerine de şu değerlendirmelerde bulundu: “Almanya’da İslam düşmanlığı yaygın bir şekilde devam ederken bunun da başını PKK, FETÖ, bu örgütler çekiyor. Bu konuda da bugün değerli dostumla, Şansölye’yle bizim, bu terör örgütlerine karşı ortak bir tavır takınmak suretiyle, ortak bir mücadeleyi de sürdürelim kararını birlikte verdik.” Erdoğan, İsrail’e desteğinin hala devam etmesine ilişkin soru üzerine “İsrail’in elindeki imkanlar diğer ülkelerle mukayese edilemeyecek derecede fazla. Şu anda F-35’leri de kullanma noktasına geldi. Birçok liderin şehit olması bunlar için adeta bir zevk meselesi. Batı, zil takıp oynuyor” dedi. 

Dolmabahçe’de kritik toplantı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul Dolmabahçe’deki çalışma ofisinde Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ve Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’nu kabul etti. İletişim Başkanlığından yapılan açıklamada “Görüşmede Cumhurbaşkanı Erdoğan, son günlerde kamuoyunun gündeminde olan ve kendisinin de yakından takip ettiği konularla ilgili Bakanlardan detaylı bilgi aldı” denildi.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER