Oynatma Listesi
HABERLER

Çin roketi köyün ortasına düştü! Bölgede zehirli duman paniği

Sosyal medyada dolaşıma giren görüntüler roketin dumanlar içindeki kontrolsüz inişini gözler önüne serdi. Bölge halkının korku içinde kaçtığı anlar dikkat çekerken, roketten çıkan kimyevi maddelerin son derece zehirli olduğunun da altı çiziliyor.

Çin'in Long March 2C roketinin, Fransız Uzay Ajansı (CNES) ile ortaklaşa geliştirilen bir uyduyu fırlattığı sırada, itici roketlerden birinin kontrolsüzce iniş yaparak yerel halkı paniğe sevk ettiği anlar sosyal medyada gün yüzüne çıktı. Çin, fırlatma sistemlerini sivil bölgelere çok yakın konumlandırdığı için sıklıkla eleştiriliyor.

Fırlatma, Çin'in Sichuan eyaletindeki Xichang Uydu Fırlatma Merkezi'nden gerçekleşti. Uydu, 22 Haziran'da erken saatlerde Çin Ulusal Uzay İdaresi (CNSA) ve Fransız Uzay Ajansı (CNES) tarafından geliştirildi.

Uzay Değişken Nesneleri Monitörü (SVOM) uydusu olarak adlandırılan bu uzay aracı, yıldızlardan gelen gama ışını patlamalarını izlemek için tasarlanmış özel bir görüntüleme uydusu olarak kaydediliyor. Fırlatma Çin'in Long March 2C roketiyle gerçekleştirildi. Long March 2C, yörüngeye dört ton kadar ağırlık taşıyabiliyor.

Fırlatmanın ardından düzenli olarak Çin uzay programı ve roket fırlatmalarına ilişkin paylaşımlar yapan bir X hesabı, kaynağını Çinli bir teknoloji blog yazarına dayandırarak bir video ekledi. Videonun gerçekliği bağımsız olarak doğrulanamasa da, X sayfası gerçek bilgileri paylaşmasıyla biliniyor. En son klip ise, Long March 2C'nin itici roketlerinden birinin fırlatma sonrası düştüğü anları gösteriyor. Yakıtı ve oksitleyici maddesi roketin dışına fışkırıyor gibi görünüyor ve roket düştüğü sırada çevrede bulunan yerel halk panik içinde kaçıyor.

Çin'in roket fırlatmaları, sıklıkla yerleşim yerlerinin yakınlarına kontrolsüzce inen roketleri sebebiyle sıklıkla eleştirilere maruz kalıyor. Yetkililer, can kayıplarını önlemek için fırlatmadan önce insanların yakın bölgelerden tahliye edildiğini söylüyor.

Roketin yakıtı ve oksitleyicisi oldukça zehirli olarak kaydediliyor ve diğer birçok hastalığın yanı sıra kansere yol açabileceğinin altı çiziliyor.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER