Oynatma Listesi
HABERLER

CHP’de ‘dönem sınırlaması’ getirilmesi gündemde

CHP’nin eylül ayındaki kurultayında yapılacak tüzük değişiklikleri için oluşturulan komisyon önceki gün ilk toplantısını yaptı.

Genel Başkan yardımcıları Gül Çiftci ve Ensar Aytekin başkanlığındaki toplantıda, kurultay süresi, dönem sınırlaması, başarı kriteri getirilmesi gibi başlıklar ele alınırken, il başkanları da örgütün önerilerini dile getirdi. Toplantıda bazı konularda AK Parti Tüzüğü’nün örnek gösterildiği öğrenildi.

Ön seçim tartışıldı

Edinilen bilgiye göre komisyonda ön seçim konusu “sınırları” boyutuyla tartışıldı. “Nereye kadar ön seçim, her yerde mi yoksa sınırlı ön seçim mi?” soruları ışığında konu masaya yatırılırken, bazı komisyon üyeleri bir dönem milletvekilliği yapanların, bir sonraki seçim için mutlaka ön seçime girmesi gerektiği görüşünü dile getirdi.

İki seçenek var

AK Parti’de uygulanan “üç dönem” kuralı benzeri CHP’de de “dönem sınırlaması” getirilmesi düşünülüyor. Komisyonda ağırlıklı görüş dönem sınırlamasında iki dönem ya da üç dönem kuralı öne çıktı. Milletvekilliği, belediye başkanlığının yanı sıra Genel Başkanlar için de dönem sınırının geçerli olması gerektiğini savunanlar olurken, komisyonda ağırlıklı görşün “iki dönem” yönünde oluştuğu belirtildi. 

 

AK Parti örneği

İki kurultay arası sürenin iki yıldan üç yıla çıkartılması planlanıyor. Bunun Siyasi Partiler Yasasına uygun şekilde tüzüğe nasıl yazılacağı konuşulan toplantıda bazı il başkanları AK Parti Tüzüğünü örnek gösterdi. AK Parti Tüzüğünde, “İlçe ve il kongrelerinin olağan kongre takvimi, üst kademe kongresinin yapılmasından önce gerçekleşecek şekilde, Merkez Karar ve Yönetim Kurulunca kararlaştırılır. Bu süre iki yıldan az, üç yıldan fazla olamaz” ifadesinin yer aldığı belirtildi. Toplantıda, tüzüğün kurultay maddesine “iki yıldan az, üç yıldan fazla olmamak üzere tarihi MYK belirler” hükmünün yansıtılması eğilimi ortaya çıktı. Bu konu değerlendirilirken bazı il başkanlarının “2026’da bir erken seçim olabilir. Kurultay süresinin uzaması o konuda da bir avantaj sağlar” değerlendirmesinde bulundukları bildirildi. 

‘Işığa ortak olacağım’

CHP Genel Başkanı Özgür Özel dün Nevşehir’de Hacı Bektaş Veli Anma Töreni’ne katıldı. DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, TİP Genel Başkanı Erkan Baş, CHP eski Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun da katıldığı etkinlikte konuşan Özel, “Tuttuğunuz ışığa ortak olacağıma, Hacı Bektaş Veli’nin ektiği tohuma su vermenize yoldaş olacağıma söz veriyorum” dedi.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER