Haziran ayı başındaki roket yağmurunun devasa orman yangınlarını tetiklemesiyle tırmanan gerilim, İsrail jetlerinin çok önemli bir Hizbullah komutanını vurması ve hemen ardından görülen yeni füze sağanağıyla doruğa çıktı.
İsrail ordusu yeni operasyon planlarını onaylarken, siyasetçilerden topyekun savaş için kritik karar noktasına gelindiğine dair açıklamalar geldi. Tam da bunun üzerine Hizbullah lideri Hasan Nasrallah televizyona çıkıp topyekun savaştan söz etti.
Dünya üç haftadır daha önce birçok kez savaşılan İsrail-Lübnan sınırına kilitlenirken, siyasi kariyerini kurtarmak için çırpınan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu Pazar akşamı çok yakında kuzeye asker konuşlandırabileceklerini duyurdu.
37 binden fazla Filistinliyi katlettikleri Gazze Şeridi'ndeki yoğun çatışma aşamasının neredeyse sona erdiğini belirten Netanyahu, Hamas yok edilinceye kadar savaşın süreceğini de yineledi.
İsrail işgal ordusu gece yarısı Lübnan'ın güneyindeki Kfar Kela ve Hiyam'ı savaşta kullanılması yasak olan beyaz fosfor bombalarıyla vurdu. Kaydedilen görüntülerde sınır hattındaki bölgenin aydınlandığı ve alev alev yandığı görüldü.
Hizbullah'ın tanksavar füzeleriyle gerçekleştirdiği saldırıda ise Metulla'da iki İsrail askeri yaralandı.
Kuveyt'in ardından başka ülkeler de vatandaşlarına Lübnan'dan ayrılmaları çağrıları yapıyor. Kuzey Makedonya, Lübnan'daki vatandaşlarından acil şekilde ülkeden çıkmalarını istedi.
Güney Kıbrıs'taki İngiliz hava üssü Ağrotur'dan havalanan bir KC2 Voyager nakliye uçağı ise, Lübnan'ın başkenti Beyrut'a iniş yaptı. Uçağın neden Beyrut'a gittiği henüz bilinmiyor.
Hizbullah lideri Nasrallah, geçen haftaki konuşmasında havaalanlarının İsrail savaş uçaklarına açması halinde Güney Kıbrıs'ı vuracaklarını dünyaya ilan etti. Bu çıkış, Lübnan'ın en ciddi askeri gücü Hizbullah'ın ilk kez bir Avrupa Birliği üyesini tehdit etmesi anlamına geliyor.
Rumlar ise savaşa dahil olmadıklarını belirten açıklamalar yaptı.