Oynatma Listesi
HABERLER

Bursa'da tırtıl istilası! Sebze ve meyve yapraklarına da sıçradı

Trakya ve Marmara bölgesinde yaşanan çayır tırtılı istilası Bursa'ya da sıçradı. Orhaneli ilçesinde tırtıl böceği ayçiçeği tarlalarının ardından sebze ve meyve yapraklarına da sıçradı. Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri köylere giderek inceleme başlattı. Öte yandan çayır tırtılı istilası Bilecik’te 6 bin 500 dekar ayçiçeğine zarar verdi.

Trakya'da özellikle ayçiçeği tarlalarında görülen zararlı tırtıl böceği diğer sebze ve meyvelerin yapraklarına da sıçradı. Son olarak Orhaneli'ye bağlı Koçu, Başköy, Süleymanbey ve Karıncalı mahalleleri ayçiçeği başta olmak üzere, yulaf, patlıcan, salatalık, soğan gibi sebze ve meyvelerde zararlı popülasyonu arttı. Ürünlerin yapraklarını yiyip tehdit eder boyutlara ulaşan tırtıllar için tarım ve orman yetkilileri harekete geçti.

 

YOĞUN MİKTARDA BEYAZ KELEBEKLER GÖRÜNDÜ

Orhaneli Koçu Mahallesi Muhtarı Erhan Ferik; "Bayramdan önce köyümüz ve çevre köylerde çok yoğun miktarda beyaz kelebekler göründü. 40 yaşımdayım bugüne kadar köyümüzde bu şekilde yoğun bir kelebek nüfusuna rastlamadım. Ardından köyümüz ekili arazilerinde zararlı tırtıl böcekleri yoğun bir şekilde görüldü. Konuyla ilgili harekete geçip yerinde inceleme yapan Orhaneli İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkililerine teşekkür ediyorum" dedi.

Yetkililer zaman zaman az miktarda rastlanan zararlı tırtıl böceği popülasyonunun bu yıl yoğun şekilde ortaya çıktığını, çiftçileri çayır tırtılı ile mücadelede gerekli önlemler ve kullanılacak ilaçlar hakkında bilgilendirdiklerini ifade ettiler.

 

BİLECİK’TE ‘ÇAYIR TIRTILI’ İSTİLASI

Bilecik’te ayçiçeğini etkileyen tırtıl popülasyonu yoğun olarak merkeze bağlı köyler, Gölpazarı ve Osmaneli ilçesinde kendini gösterdi. Yaklaşık bir hafta önce Bilecik’in Gölpazarı ilçesinde görülen çayır tırtılının, tüm ovaya yayılmasından korkuluyor. Bölge halkı tarlalarına dronla ilaçlama yapamazken, traktör ile ilaçlama da mahsule zarar veriyor.

"ERKEN TANI HER ZAMAN İÇİN ÖNEMLİ"

Üretici Selçuk Eker, çayır tırtılı denilen vakanın Trakya’dan başlayarak Marmara Bölgesi’nden Gölpazarı’na kadar uzandığı belirtti. Eker, "Erken tanı her zaman için önemli. Arazimi sürekli geziyorum ve arazimin içinde bulunan yaprakların yanıklığı kafamda soru işareti bıraktı. Ben de gerekli araştırmalarımız yaptım, Erken teşhisimi gerçekleştirdim. Dün ilk ilaçlamamı yaptım. Bazı kurtların öldüğü, bir bölümünün kaldığını gördüm. Buradan çiftçilere seslenmek istiyorum; azı zarar olsun bırakın ama çoğunu kurtarın. Traktörle ezin gerekirse. Bu illetten bu şekilde kurtulabilirsiniz. Ben iyi ki ilaçlamışım, tavsiye ediyorum, muhakkak ilaçlayın” dedi.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER