Oynatma Listesi
HABERLER

BOTAŞ Genel Müdürü Burhan Özcan'dan doğal gaz fiyatlarıyla ilgili açıklama!

BOTAŞ Genel Müdürü Burhan Özcan doğal gaz fiyatlarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Özcan, "2020 yılından itibaren devletimizin sosyal politikalarını önceleyen politikalarıyla birlikte ülkemizde konut sektöründe ciddi bir mekanizma oluşturuluyor. Pandemi ile başlayan tüketim kısıtlamaları üretim tarafını da etkiledi. Piyasaların canlanmasıyla beraber emtia tarafında talep artışlarının olması nedeniyle. Yüksek enerjili tüketimler ve enerji taleplerindeki artışlar temel problemlerimizden bir tanesidir." dedi.

BOTAŞ Genel Müdürü Burhan Özcan doğal gaz ve enerji piyasasıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Özcan konuşmasında şu ifadeleri kullandı: "Son 2 yılda enerji piyasasında belki de son 50 yılda yaşanmış olan olayları dahil ederseniz 2 yıl içerisinde yaşandı. Pandemi ile başlayan tüketim kısıtlamaları üretim tarafını da etkiledi. Piyasaların canlanmasıyla beraber emtia tarafında talep artışlarının olması nedeniyle. Yüksek enerjili tüketimler ve enerji taleplerindeki artışlar temel problemlerimizden bir tanesidir.

 

"TÜKETİM TARAFINDA ARTIŞ VAR"

Tüketim tarafında yüzde 5 düzeyinde bir talep artışı oldu diyebiliriz. 2021 yılına geldiğimizde 175 milyar metreküplük bir artış görüyoruz. Üretim tarafında ciddi sıkıntılar oldu. Üretim tesislerinde pandemi yılında planlı bakımlarının yapılmamasının bir takım fiyatlarla ilgili hedefleri olan yöneticilerle inanılmaz bir dönemi geride bıraktık. Üretimde yüzde 3 düzeyinde 135 milyar metreküplük bir daralma görüyoruz.

ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMDE BİZİ NASIL BİR TABLO BEKLİYOR?

Referans noktalarını doğru tayin etme açısında 2021 yılına Ocak ayında uluslararası piyasada fiyatlandırmalar 130 dolar mertebesindeyken bu fiyatlar yükseldi ve dönem dönem 2 bin doları bulan doğal gaz fiyatı yıl ortalamasını bin 400 dolardan kapattı. Tam 12 kat artan bir fiyatlamayla kapatmış olduk.

 

Petrol fiyatları yine yıl başı civarında 42 dolar mertebelerindeyken bugün yaşadığımız rakamlar 105 dolar mertebesinde seyrediyor. Sadece enerji sektörü açısından değerlendirildiğinde kömür fiyatlarında da 43 dolarlardan 400 dolarlara kadar seyreden bir kömür fiyatlaması da söz konusu oldu. Bunlar tüketim tarafında ciddi artışların etkisi olmakla birlikte farklı etkenlerde söz konusu. Meteorolojik konular ciddi değişkenlikler gösterdi.

Bunların enerji piyasasında yönlendirilmesi güç durumlardır. Ülkemiz açısından en önemli tarafı arz güvenliği ile ilgili durumdur. Biz Türkiye olarak 3 tane ana taşıyıcı boru hatlarıyla gaz tedarik ettiğimi ülkeler söz konusu. Rusya’dan aldığımız gazı 2 yerden gerçekleştiriyoruz. 2020 yılında devreye aldığımız Türk Akım hattı ülkemiz açısından ne kadar önemli olduğunu ortaya koymuş oldu.

Azerbaycan’dan doğal gaz alıyoruz. Birisi Bakü-Tiflis-Erzurum bir diğeri TANAP boru hatlarıdır. Dolayısıyla güçlü tedarik kanallarının yanına son dönemde eklediğimiz LNG yatırımlarımızdır. Gazlaştırma kapasitesinde yüzde 400’leri bulan artışlar söz konusudur.

Yaklaşık 34 milyon metreküplük gazlaştırma kapasitesini 133 milyon metreküpe kadar çıkardık. Şu anda bile çok Avrupa ülkesinde yer almayan taşınabilir mobil gazlaştırma üniteleriyle ülkemizin arz güvenliğini gerçekleştirmiş olduk.

 

Silivri’deki yeraltı depolama tesisimizin 3 milyar metreküpü açan depolama kapasitesiyle Tuz gölündeki yeraltı depolama kapasiteleriyle arz güvenliği ile ilgili ciddi yatırımlarımızı gerçekleştirmiş oldu. Silivri’deki çalışmalarımızı 2022 yıl sonunda tamamlamayı hedefliyoruz.

GAZ FİYATLARIYLA İLGİLİ

Vatandaşlarımızın haklı olarak her fiyat artışına gösterdiği tepki var. Fakat şunun da altını özellikle çizmek isterim 2020 yılından itibaren devletimizin sosyal politikalarını önceleyen politikalarıyla birlikte ülkemizde konut sektöründe ciddi bir mekanizma oluşturuluyor. Bugüne kadar yüzde 76 mertebesinde destek uygulanmaktaydı. Bu artışı yapmak zorunda mıydık? Üzülerek yapmak zorundaydık. 12 kat artan doğal gaz fiyatının ülkemize yansımaları olmak durumunda. Bizim de kendi imkanlarımızı sonuna kadar zorlayarak bugüne kadar taşınan destek mekanizması yine sürdürülmektedir. Yüzde 35 fiyat artışına rağmen devletimizin yüzde 70’i bulan bir desteği söz konusudur."

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER