Çavuşoğlu, "Türkiye, Akdeniz'de hem kendi hem KKTC'nin haklarını koruyacak. Maraş, KKTC toprağıdır. Maraş açılımı çerçevesinde atılan adımlar uluslararası hukuku temsil etmiyor. Rum tarafı beyhude çabalar içinde olmasın. AB'nin gündemini de meşgul etmesin." ifadelerine yer verdi.
Rum yönetiminin bütün çözüm önerilerini reddettiğini söyleyen Ersin Tatar da, "KKTC'nin egemenliğine zarar verecek öneriye 'Evet' diyemeyiz. Maraş açılımı yeni siyasetin bir boyutudur." dedi.
Yunanistan ile Ege adaları gerilimiyle ilgili konuşan Çavuşoğlu şunları söyledi;
Strateji belirleseler ne olacak? Başkasıyla tatbikat yapsalar ne olacak, Türkiye'ye düşmanlık etseler elde ne edecekler? Cumhurbaşkanımızın da tepkisinin sebebi bu. Yani İstanbul'da bir öğle yemeğinde gayet gelip tıpkı Dendias'ın Ankara'daki basın toplantısından önce, 'Olumsuz bir şey söylemeyeceğim, sizden de beklentimiz budur' demesine rağmen tam tersine rağmen olumsuz bir basın toplantısı, konuşması yapması gibi.
Yunanistan Başbakanı'nın ya da başka Yunan Başbakanı'nın gidip de Amerikan Kongresi'nde ya da Avrupa Birliği'nde bizi övmesini beklemiyoruz. Böyle bir şeyin mümkün olmadığını görüyoruz, böyle beklentimiz de yok. Fakat iki NATO üyesi ülke ve NATO'da güvenlikle ilgili dayanışma söz konusu. Yani Türkiye'nin alacağı savunma sanayi, F-16'lar dahil ürünlerinin verilmemesi için lobi yapması kabul edilebilir bir davranış değil. Bizim hiç lobimiz olmadı Yunanistan'a. Sonuç itibarıyla buraya gelebilir, farklı yere gidebilir, ittifaklar olabilir... Bölgede Türkiye'yi dışlayarak bir sürü toplantılar, formatlar oldu. 'Bunların hiç birisinin hükmü yoktur' dedik. Oldu mu hükmü? Oldu mu bir şey, olmadı. Şimdi bir sonraki toplantılara Türkiye'yi de davet edelim' demeye başladılar. Bizim haklarımızı koruma konusunda Kıbrıs Türk halkının haklarını koruma konusunda kararlılığımız tamdır. Onun ne dediği, kimle buluştuğu, Miçotakis'in gelmesi vs. bunların oraya gitmesi bizim için problem değil.
YUNAN AMİRAL'İN 'BOĞAZLARI VURACAĞIZ' SÖZLERİNE YANIT
Geçmişte görev yapmış askerlerin sözlerine cevap vermeye gerek var mı? Eğer geçmişte üst düzey subaysa cesareti varsa o zaman yapardı. Yani boş laflarla kendilerini avutmalarına gerek yok. Esas Yunan ve Rum halkı Türkiye'nin gücüyle ilgili ne düşünüyor ona kulak versinler yeter.
Biz gerginlikten yana değiliz, iş birliğinden yanayız. Doğu Akdeniz'de de hakça paylaşımdan yanayız. Yunanistan'ın uluslararası hukuku ihlal eden adımları var. Bunları da BM'ye gönderdiğimiz mektupta bir bir izah ettik. Yunanistan bunlara hukuki cevaplar veremiyor, demogaji yapıyor. Ortalığı geriyor. Her yere de 'Türkiye bugün, yarın bize saldıracak' diye uluslarararası topluma gidip ağlıyor. Onun yerine yanıbaşında güçlü bir Türkiye var, güçlü Türkiye'nin imkanları var. İş birliğine yanaş. Samimi ol, samimiyetsiz davranma. Çünkü ortaya çıkıyor. Sorunlar varsa bunları birlikte en azından bazılarını müzakere ederek çözebiliriz.