Dışişleri Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, yaklaşık 1900 Türk vatandaşı, Lübnan’dan tahliye edilmek istediğini nihai olarak beyan etti.
Kaynaklar, bugün 878 Türk ve 24 KKTC vatandaşıyla bunların birinci derece yakınları olan 64 kişi olmak üzere 966 kişinin Türk gemileriyle tahliye edildiğini bildirdi.
"Gemilere binişlerde yabancı ülke vatandaşlarına öncelik tanındığına dair haberler kesinlikle doğru değil." ifadelerini kullanan kaynaklar, şimdiye kadar paylaşılan bilgilerden de görüleceği üzere bu kimselerin bir Türk vatandaşının yakını olarak gemilere kabul edildiğini belirtti.
Kaynaklar, gemilere yabancıların alındığına ilişkin iddialara yönelik ise "Bu tip haberler yabancı düşmanlığını körüklediği gibi zor şartlarda gerçekleştirilen bir operasyon sırasında sahada görev yapan kişilerin işlerini güçleştiriyor." ifadelerini kullandı.
Dışişleri Bakanlığına ön başvuru yapan kişi sayısının 2 bin 500 olduğunu aktaran kaynaklar, bu kişilerle telefonla görüşüldüğü, toplanma noktalarına 1900 kişinin geleceğinin bildirildiği ve hazırlıkların da buna göre yapıldığı belirtildi.
Kaynaklar, tahminlerine göre 1000 civarında kişinin toplanma noktalarına geldiğini ve bazılarının son anda gemiye binmekten vazgeçtiğini aktardı.
BEYRUT BÜYÜKELÇİSİ CNN TÜRK'TE NOKTAYI KOYDU
Beyrut Büyükelçisi Ali Barış Ulusoy, CNN TÜRK'te açıklamalarda bulundu. Büyükelçi Ulusoy, 'Türkler yerine yabancılar getiriliyor' iddiasını canlı yayında net bir şekilde yalanladı.
Beyrut Büyükelçisi Ali Barış Ulusoy'un açıklamasından satır başları şöyle:
Tahliye konusunda yalanlar atıldı. Burada çalışan tüm ekibi bu operasyonda görev alan tüm ekibi derinden yaraladı. Rakamlar ortada. Türkler yerine yabancılar getiriliyor iddiası yalan.
Türk vatandaşı olup geri gönderilen kimse olmadı. Doğruyu söylemek gerekirse bizim de beklentimizin ötesinde bir operasyon oldu. Kolay bir operasyon beklemiyorduk. Bir takım faktörler var. Burada yaşayan vatandaşlarımızın evraklarının tam olmadığın tespit ettik ve bunları telafi etmek için çok zaman harcadık. Türk vatandaşı olmayan kişilerin akrabalık konusunda bize kanıtlamaların istedik bu da zaman alan bir süreç oldu. Biz burada 3. bir ülkenin topraklarındayız Lübnan bakanlarla çalışmak zorundayız. Ayrıca Lübnan polisinin kontrolünden de geçtiler. Türk vatandaşı olmayanların akrabalıklarını inceledik.