Savaş meydanında muharebe paradigmalarını değiştiren, bir anda savunma sanayiinde Türkiye'yi dünya yıldızı konumuna yükselten silahlı insansız hava aracı Bayraktar TB2'ler, 30 ülkeye ihraç ediliyor. Asya, Avrupa, Afrika'ya satılan ve kısa süre içinde Güney Amerika kıtasına da ihracatı beklenen Bayraktar TB2 SİHA'lar, halihazırda alanında dünya 1 numarası.
Geçen ay Baykar tarafından 500'üncüsü üretildiği açıklanan Bayraktar TB2 SİHA'lar Endonezya'dan İngiltere'ye, Kazakistan'dan Fas'a, Somali'den Polonya'ya dünyanın her yerinde.
BİR ÜLKEYE DAHA BAYRAKTAR TB-2!
Türkiye'den Bayraktar TB2 satın alan ülkelerden biri de, Kosova'ydı. Dünyada yaklaşık 100 ülke tarafından tanınan Kosova, 2022'nin sonuna doğru Türkiye'den şöhreti dünyaya yayılmış Bayraktar TB2 SİHA'lardan sipariş etti.
KOSOVA BAŞBAKANI FOTOĞRAFLARLA PAYLAŞTI
Baykar şirketi yaz mevsimine girilirken ilk beş SİHA'nın teslimatının yapıldığını duyurdu, bugün ise Kosova Başbakanı Albin Kurti'nin Facebook hesabından paylaştığı fotoğraflar Balkan ülkesinin gündemini belirledi.
Kosova medyasının manşetten verdiği fotoğraflarda, Bayraktar TB2'ler vardı. Gelişmeyi manşetine taşıyan Koha Ditore, Bota Sot, Kosova Sot ve Zeri gibi yayın organları, Başbakan Kurti'nin küçük Balkan ülkesinin artık Bayraktar TB2 sahibi olduğunu doğruladığını bildiriyor.
Başbakan Kurti'nin Türk SİHA'larını incelediği karelerde, yanında Savunma Bakanı Armend Mehaj ve Kosova Güvenlik Güçleri komutanı Bashkim Jashari vardı.
'KOSOVA HER ZAMAN GURUR DUYDUĞUNDAN DAHA GÜVENLİ'
Ordunun envanterine Bayraktar TB2 droneları eklediğini belirten Kosova Başbakanı, Facebook mesajında "Kosova artık her zaman gurur duyduğundan daha güvenli!" dedi.
Son iki yılda yüzde 80'den fazla artırılan asker sayısı ve iki katı aşkın yükseltilen ordu bütçesine değinen Başbakan Kurti, Bayraktar TB2 eğitimlerini tamamlayan subayları tebrik ettiğini de söyledi.
Kosova medyası, Rus işgaline karşı direnen Ukrayna ordusunun da Bayraktar TB2 SİHA'lar kullandığını haberlerinde vurguladı. Haberlerde bir Türk SİHA'sının fiyatının 5 milyon euro civarında olduğu da aktarıldı.
Kosova, Sırbistan'dan ayrılıp 2008 yılında bağımsızlığını ilan etti. Belgrad yönetimi beklendiği gibi Kosova'nın bağımsızlığını tanımıyor.
Sık sık Kosova'daki Sırp azınlık nedeniyle Priştine ve Belgrad yönetimleri karşı karşıya geliyor. Sınır hattında NATO güçleri görev yapmasına rağmen son yıllarda gerilim birkaç kez yükseldi.
ASKER SAYISINI 7 BİN 500'E ÇIKARMAYI HEDEFLİYOR
Ordusunu dönüştürmeyi hedefleyen küçük Balkan ülkesi, yeni dönemde asker sayısını 7 bin 500'e çıkarmayı amaçlıyor.
Kurti açıklamasında, “Türkiye'den hükümet olarak satın aldığımız Bayraktar TB-2 insansız hava araçlarını ordumuzun cephaneliğine ekledik. İki yıllık hükümet döneminde asker sayısını yüzde 80'in üzerinde, ordu bütçesini ise yüzde 100'ün üzerinde artırdık. Kosova şimdi her zamankinden daha güvenli. FSK Komutanı Korgeneral Bashkim Jashari ve Savunma Bakanı Armend Mehaj ile insansız hava aracı kullanımı eğitimini tamamlayan subayları tebrik ettik” ifadelerini kullandı.