Oynatma Listesi
HABERLER

Bakan Kurum: “Kurulu gücümüzün yüzde 55’ini yenilenebilir enerji kaynaklarından alıyoruz”

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İngiltere-Türkiye Yeşil Finansman Konferansının ardından yaptığı açıklamada, Türkiye’deki yenilenebilir enerji kaynaklarına değinerek, “Kurulu gücümüzün yüzde 55’ini yenilenebilir enerji kaynaklarından alıyoruz” dedi.


İngiltere’nin başkenti Londra’da bulunan Mansion House’ta İngiltere-Türkiye Yeşil Finansman Konferansı düzenlendi. İngiltere ve Türkiye’den çok sayıda katılımcının olduğu konferansın açılış konuşmalarını Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum gerçekleştirdi. Konferansta konuşan Bakan Nebati, İngiltere ve Türkiye arasındaki dostluğa vurgu yaparak, konferans esnasında yapılacak olan etkileşimlerin Türkiye’de yeşil yatırımların arttırılması konusunda önemli bir yere sahip olacağını aktardı.

“Türkiye 2021 yılında G20 ülkeleri arasında en hızlı büyüyen ülke olmuştur”

Bakan Nebati, “Gerçekleştirilen konferansta, büyük yatırım potansiyeline sahip ülkemiz dijital olarak sizlere tanıtılacaktır. Türkiye 2021 yılında gerçekleştirdiği yüzde 11’lik büyümeyle G20 ülkeleri arasında en hızlı büyüyen ülke olmuştur. Dünya genelinde olumsuz koşullara rağmen 2022 yılına ait ilk veriler, ekonomideki büyüme trendinin devam edeceğini göstermektedir. Malum ihracatımız 2021 yılında yüzde 32,8 artış göstererek ve bu artış salgının hakim olduğu bir yılda 225 milyar doları aşarak, Türkiye’deki en yüksek seviyeye ulaşmıştır” dedi.

Türkiye’nin ihracatındaki artış eğiliminin bu yılda da devam ettiğini aktaran Bakan Nebati, “2022 Şubat ayı itibari ile yıllıklandırılmış ihracat 232 milyar dolar seviyesine ulaşmıştır. Bu eylem her geçen gün artarak devam etmektedir. Cumhurbaşkanımız, Türkiye ekonomik modelimizi 20 Aralık günü kamuoyu ile paylaşmıştı. Önümüzdeki dönemde uygulamayı planladığımız yapısal politikalarla bu yöndeki kararlı adımlarımız daha da hızlandırmayı ve daha da etkin hale getirmeyi hedefliyoruz. Bu maksatla KDV sisteminin sadeleştirilmesi, gelir endeksli ihracı, sektörel üretim programları gibi çeşitli uygulamaları devreye almayı planlıyoruz. Yaklaşımız bu süreçte Türk ekonomisinin yeşil dönüşümünü hızlandırarak karbonsuz bir kalkınma sağlamak” dedi.

“Son 20 yılda 3 milyon iklim dostu konut inşaatı ettik”

Bakan Kurum ise yaptığı konuşmada, son 20 yılda üretilen 3 milyon konutun iklim dostu olduğunu ve fiilen devam eden 350 bin konut inşasının da devam ettiğini belirterek, “Bu konuda yatırımcılarımıza önemli bir fırsat olduğunu, gerek kentsel dönüşüm noktasında gerek binaların yenilenmesi konusunda yatırımcılarımıza büyük bir potansiyel olduğunu söylemek isterim. 2023 yılından itibaren yapılacak olan 5 bin metrekare veya daha büyük binalarda sıfır enerjili bina kapsamına alarak B enerjisine yükselteceğiz. Akabinde bu seviyelerimiz giderek artacak ve neredeyse sıfır emisyon dediğimiz binaları kuracağız” dedi.

İnşaat ve yapı sektörünün emisyon oranın yüzde 40’nı oluşturduğunu değinen Bakan Kurum, planlanan projeler ve programlar ile emisyon oranını azaltılacağını açıkladı.

“KURULU GÜCÜMÜZÜN YÜZDE 55’İNİ YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARINDAN ALIYORUZ”

Kurum konferansın ardından yaptığı açıklamada, “Londra Belediye Başkanının ev sahipliği yaptığı bu güzel mekanda, Türkiye ve İngiliz hükümetinin ortaklaşa düzenlemiş olduğu bu konferansı finans desteğini daha da fazla arttırmak adına düzenliyoruz” dedi. Söz konusu konferansın birçok sektör adına önemli olduğunu ifade eden Kurum, “Bu konferansta bilgi, beceri, tecrübe paylaşımlarının yer aldığı ve finans kuruluşlarıyla, yatırımcı kuruluşlarının bir arada olduğu, İngiliz hükümetinin de nezdinde, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı Başkanı ve Londra Belediye Başkanın destekleriyle bu süreci yönetiyoruz” dedi.

Türkiye’nin konferansa geniş katılım sağladığını aktaran Kurum, “Türkiye olarak, Hazine ve Maliye Bakanımız, Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız, diğer bakanlıklarımız ve yardımcılarımız, belediye başkanlarımız ve özel sektörden sivil toplum kuruluşlarımızın temsilcileriyle ülkemizi güçlü bir şekilde burada temsil ediyoruz” dedi. Kurum, “İklim değişikliğiyle mücadele kapsamında yeşil finansmana erişim noktasında ilave fırsatları ve projeleri burada değerlendireceğiz. Yaptığımız müzakere çerçevesinde 3 milyon 157 bin dolarlık bir finansmanı ülkemize kazandırdık” ifadelerini kullanarak, “3 yıl içerisinde enerji, ulaşım, tarım, çevre ve şehircilik sektöründe de yerel yönetimlerde iklime uyum anlamında bu finansmanı kullanıyor olacağız” dedi.

“2053 net sıfır emisyon hedefi doğrultusunda adımlarımızı daha da kararlı atıyor olacağız”
İlave finansman ve projelerin istişare edildiğini belirten Kurum, “Buradan çıkacak neticeler çerçevesinde de Cumhurbaşkanımızın ortaya koymuş olduğu 2053 net sıfır emisyon hedefi doğrultusunda adımlarımızı daha da kararlı atıyor olacağız” dedi.

“Kurulu gücümüzün yüzde 55’ini yenilenebilir enerji kaynaklarından alıyoruz”

2021 Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı Başkanı Alok Sharman ile birebir görüşmesine değinen Kurum, “Birebir gerçekleştirdiğimiz toplantıda ise Alok Sharman’a ‘Güneş çıktığı zaman Londra’da insanlar, parklara bahçelere çıkıyorlar’ latifesini yapmıştım” ifadelerini kullanarak, “Biz ise ülke olarak ciddi anlamda güneş alan bir ülkeyiz. Kurulu gücümüzün yüzde 55’i yenilenebilir enerji kaynaklarından alıyoruz. Bugün ise çok önemli bir süreç yaşıyoruz” dedi.

“Avrupa’da 6’ncı, Dünya genelinde de 13’ncü ülkeyiz”

Rusya-Ukrayna krizi ile birlikte milli enerji politikasının ne kadar önemli olduğunun ortaya çıktığını aktaran Kurum, “Bu sürece Avrupa hazırlıksız yakalanmıştır. Biz onlara latife ile güneşleri olmadığını söyledik. Onlar da deniz üzerinden elde edilen rüzgar enerjisi kaynaklarından yararlanıyorlar. Bizler de bu enerji kaynağının sayısını artıracağız. Şu an yapmış olduğumuz projeler de Avrupa’da 6’ncı, Dünya genelinde de 13’ncü olan bir ülkeyiz” dedi.

“217 farklı kararımız var”

Konferansta çok önemli neticeler ve kararlar aldıklarını ifade eden Kurum, “217 farklı kararımız var. Enerji alanında ise milli enerji politikasını ortaya koyacağız. Ulaştırma Bakanlığımızın, bundan sonraki mikro mobiliteye önem verdiği, demiryollarının sayısının artırıldığı, ulaşımda ve ticarette daha fazla kullanıldığı bir politika olacak. 2023’te çıkacak olan elektrikli otomobilimiz ile birlikte, hibrit araç ve elektrikli araç kullanılması yönünde çalışmalarımızı artıracağız. Tarım alanında ise suyun daha tasarruflu kullanıldığı, daha çok ürün elde edildiği yöntemlerin ortaya koyulduğu, döngüsel sanayi ve ekonominin ön planda olduğu, çevre ve şehircilik alanında binaların neredeyse sıfır enerjili bina olması ve ormanlaşma çalışmalarının artırıldığı birçok başlıkta bu konuları tartıştık ve 217 kararı ortaya koyduk. Cumhurbaşkanımız, bu neticede ülkemizin vizyonuna ilişkin kararı milletimizle paylaşacaktır” dedi.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER