;
Oynatma Listesi
HABERLER

Bakan Kacır açıkladı: Türkiye ile Katar arasında 12 kritik imza!

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, CNN Tük canlı yayınında önemli açıklamalarda bulundu. Kacır, "Katar ile 12 farklı anlaşmaya imza attık." dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır açıklamasında şu ifadeleri kullandı: Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Doha’ya ziyarette bulunduk. 12 farklı anlaşmaya imza atmış olduk. Bizim için son derece önemli iş birliklerinin hızlanmasına vesile olacak.

Çip teknolojileri alanında Katar ile yürüteceğimiz çalışmalar. Türkiye savunma sanayii alanında çip endüstrisinde önemli kabiliyetlere sahip. Biz akıllı mühimmatların çiplerini, radar sistemlerinin galyum nitrat çiplerini yerli olarak geliştiriyor ve üretebiliyoruz.

"SONUÇLARINI HIZLA GÖRMEYE BAŞLAYACAĞIZ"

Kabiliyetimizi sivil endüstriye taşımak istiyoruz. Çip tasarımı konusunda, yarı iletken çiplerin Türkiye’de üretilebilmesi konusunda Katar-Türkiye arasında önemli iş birliğinin başlangıcı olacak adımları atmaya devam ettik.

Sonuçlarını hızla görmeye başlayacağız. Bir diğer önemli iş birliği Katar bilgi teknolojileri bakanlığı ile gerçekleştirdiğimiz bir anlaşmaydı. Özellikle dijital dönüşümde iki ülkenin kabiliyetlerini birleştirmek Türkiye’de veri merkezi yatırımlarının hızlanmasını sağlamak. Türkiye’nin sanayi sektörlerinin dijital dönüşümünü, Türkiye’de dijital ekonominin büyümesini hızlandırabilmek adına ortak projeler, programlar gerçekleştirmeye dönük bir adım atmış olduk.

Yapay zeka, siber güvenlik alanlarında birlikte geliştireceğimiz çalışmalar zaman içerisinde üçüncü ülkelerin katılımıyla önemli bir dijital network oluşturmasına vesile olacak. Bu bir model ilişki ile ortaya çıkacak. Özel sektör şirketleri arasında da veri alanında ortak çalışmalar yürütülmesinin önünü açmış olduk.

Bu Türkiye- Katar arasında bir dijital koridor oluşturulmasını, önümüzdeki dönemde zaman içerisinde genişleyen, ülkelerin dijital dönüşümlerini hızlandırması adına atılan çok kıymetli bir iş birliği olacak.

TÜRKİYE ÇİP ÜRETİMİNDE ODAK MERKEZİ OLABİLİR Mİ?

Taktığımız saatlerden evde kullandığımız beyaz eşyalara kadar pek çok eşya internete bağlı birbiri ile konuşan, haberleşen cihazlar haline geliyor. Yarı iletken kullanımını çok yaygınlaştırıyor. Önümüzdeki dönemde asıl devrim yapay zeka ile gelecek. 10 yıl içinde kullanılan çiplerin yüzde 70’i yapay zeka çipleri haline gelecek. Muazzam bir dönüşüm fırtınası önümüzde duruyor.

Türkiye’de tasarım ve üretim çalışmalarının yapılmasını sağlamak zorundayız. Otomotiv gibi, beyaz eşya gibi kritik sektörlerimizde iddialı konumumuzu sürdürebilmemiz mümkün olmaz. Türkiye’nin bu alanlarda daha fazla yatırım çekebilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Milli firmalarımız güçlendirirken, küresel yatırımları ülkemize çekme çabamız sanayi sektörünün güçlenmesini sürdürebilmek adınadır. Türkiye mutlaka bu alanlarda üretici ülkelerden biri olacaktır.

ELEKTRİKLİ ARAÇ ŞARJ İSTASYONLARI HAKKINDA

Elektrikli araç satışları bir öncekinin 10 mislini aştı. Bu yıl 60 bine yakın elektrikli araç satıldı bunların yüzde 25’ten fazlası TOGG araçları. TOGG yıl sonuna dek 20 binin üzerinde aracı Türkiye’nin yollarına çıkarmış olacak.

Biz petrol ithalatçısı ülkeyiz. İçten yanmalı araçlarda benzin ve dizel kullanımı Türkiye için cari açık demek. Kullandığımız elektriğin önemli bir kısmını yenilenebilir kaynaklardan üretebiliyoruz. Elektrik kurulu gücünün yüzde 55’i yenilenebilir enerji kaynaklarından oluşuyor. Bu geçişin Türk ekonomisi açısından bir fırsat taşıdığına işaret ediyor.

Türkiye bir dönüşüm gerçekleştirmeli şüphesiz enerji sektörü geliyor. Peşinden ulaştırma geliyor. Elektrikli araçlara geçiş Türkiye’nin karbon nötr hedefleri açısından mutlak bir zorunluluk.

Bir önemli fırsatın da aslında Türkiye’de vatandaşımızın tercih ettiği binek otomobillerin yerli üretilmesi için bir fırsat penceresinin açılmış olması. Bunu her daim vurguladık. Teknolojide paradigma değişimi Türkiye gibi ülkeler için yeni fırsatlar demek. Biz bu fırsatı tam vaktinde milli marka otomobili Türkiye’nin yollarına çıkararak çok önemli bir adımı atmış olduk.

Diğer markaların da elektrikli araç yatırımlarını ülkemizde gerçekleştirmeleri için ciddi çaba gösteriyoruz. Türkiye’de halihazırda üretim yapmakta olan markalar, Türkiye ve Avrupa pazarına ilgi duyan markalarla sıkı bir görüşme halindeyiz."

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER