Oynatma Listesi
HABERLER

ATM’ler üzerinden büyük vurgun! Sahte dolar yükleyip TL'nin gerçeğini çektiler

Yurt genelinde “sahte dolar tespit edemeyen banka ATM’leri” üzerinden dolandırıcılık yapan bir kalpazan şebekesine İstanbul merkezli 3 ilde düzenlenen operasyonda 13 şüpheli yakalandı. 15 kişilik şebekenin sadece İstanbul da bir ay içerisinde 100 bin dolarlık bir vurgun gerçekleştirdiği belirlenirken, birçok banka şirketi ATM’lerini incelemeye aldı. Operasyonla ilgili İstanbul Emniyetinde sergi düzenlenirken, polis çalışmasıyla ortaya çıkarılan yeni görüntüler ise vurgunun boyutunu ortaya koydu.

Son dönemlerin en ilginç dolandırıcılık yöntemlerinden birisi olarak kayıtlara geçen dolandırıcılık olayı, özel 2 banka şirketinin avukatlarının yaptığı suç duyurusuyla ortaya çıkarıldı. Suç duyurusu üzerine harekete geçen İstanbul Siber polisi, avukatların verdiği bilgiler doğrultusunda 15-19 Ocak tarihleri arasında Bahçelievler de banka müşterilerine ait hesaplara ATM’lerden farklı günlerde 64.000, 16.400 ve 19.900 sahte ABD doları yatırıldığını tespit etti. ATM’lerin ayırt edemeyeceği bir işçilikle basılan sahte doların büyük bir kısmının, yatırıldıkları hesaplardan daha sonra ikinci şahısların hesaplarına havale edildiği belirlenirken, cüzi bir miktarının da Türk Lirası olarak ATM’lerden çekildiği tespit edildi.

 

İHBARLA HAREKETE GEÇİLDİ

Yapılan çalışmalarda, ikinci şahısların hesaplarına havale edilen yüksek miktardaki paraların daha sonra banka şubelerinden Türk Lirası olarak çekildiği tespit edildi. Olayının organize bir şekilde yapıldığını belirleyen polis, şebeke halinde hareket ettiğini tespit ettiği şahısların kimliklerini belirlemeye çalışırken, geçtiğimiz hafta gelen bir ihbarla harekete geçti. Sahte dolarların havale edildiği hesaplardan birisi olarak belirlenen ve izlemeye alınan bir hesaptan para çekmek üzere Fatih Mahmutpaşa’daki şikayetçi bankanın bir şubesine giren V.B isimli şahsı, banka şubesine düzenlediği baskınla gözaltına alan ekipler kendisini emniyete götürüp sorguya aldı. İfadesinde hesabına gönderilen paraların alışverişe karşılık gönderilen paralar olduğunu ve ATM'den yapılan sahte dolar havalesinden bilgisi olmadığını ifade eden V.B., çıkarıldığı mahkemeden adli kontrol kararıyla serbest bırakıldı.

 

ÇALIŞMALAR DERİNLEŞTİ

Siber polis, mahkemeden adli kontrolle serbest kalan V.B.'ye yönelik olarak uzaktan izleme yöntemiyle yaptığı derinlemesine çalışmalarda, 100 bin 300 dolar sahte paranın banka ATM’lerine yüklenerek, Türk Lirası çekilmesi olayının organize olarak gerçekleştiğini belirlerken, kendisiyle irtibatlı şebeke mensuplarını da tespit etti.

Çalışmalarda dolandırıcılık olayının 13 kişilik bir şebeke tarafından yapıldığını tespit eden ekipler, tespitlerin ardından İstanbul da Fatih, Bahçelievler, Eyüpsultan, Esenler, Büyükçekmece ve Beyoğlu ilçeleriyle Tokat merkezde bir adrese önceki gün düzenlediği eş zamanlı baskınlarda kimlikleri önceden belirlenen 11 şüpheli gözaltına aldı. Şüphelilerin adreslerinde yapılan aramalarda çok sayıda dijital malzemeye el koyan ekiplerin, hakkında yakalama kararı bulunan 2 şüpheliyi yakalama çalışmaları devam ederken, aynı yöntemle dolandırıcılık yapan 2 şüpheli de Muğla'da yakalandı. İstanbul'da yakalanan çeteyle irtibatlı olduğu değerlendirilen ve Fethiye'de düzenlenen operasyonla yakalanıp sevk edildikleri mahkemece tutuklanan şahısların Türkiye genelinde kalpazanlık yapan bu şebekenin üyeleri olduğu öğrenilirken, polisin şebekeye yönelik çalışmaları devam ediyor.

 

BANKALARDA İNCELEME

Bastıkları orijinaline yakın sahte dolarları ATM'ler üzerinden dolaşıma sokan çetenin, geriye dönük dolandırıcılıkları araştırılırken, ortaya çıkan eksiklik sonrasında banka şirketlerinin ATM’lerini incelemeye aldığı ve sahte dolara karşı daha hassas hale getirme çalışmaları başlattıkları öğrenildi.

Emniyetteki işlemlerinin ardından “Bilişim Sistemlerinin Banka veya Kredi Kurumlarının Araç Olarak Kullanılması Suretiyle Nitelikli Dolandırıcılık” ve “Parada Sahtecilik” suçlarından adliyeye sevk edilen 13 şahıstan 2’si tutuklanırken 11’i adli kontrolle serbest kaldı.

VURGUNUN BOYUTU

Operasyonla ilgili İstanbul Emniyetinde sergi düzenlenirken, polis çalışmasıyla ortaya çıkarılan yeni görüntüler ise vurgunun boyutunu ortaya koydu. Şüphelilerin birinin telefonunda ele geçirilen görüntüde, yüklü miktarda sahte dolar olduğu görülürken, sahte dolarların görüntülerin çekildiği tarihin 1,5 yıl önce olması ise şebekenin yaptığı vurgunun boyutunu ortaya koydu.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER