Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier arasındaki görüşmenin gündeminde Avrupa Birliği dosyaları öne çıkıyor.
ANKARA'DA TÖREN
Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’ın, 1924’te imzalanan Türkiye-Almanya Dostluk Anlaşması’nın 100. yıldönümü nedeniyle gerçekleştirdiği Türkiye ziyaretinin son gününde, bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la Ankara’da bir araya geliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuk mevkidaşını Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde törenle karşıladı.
KRİTİK GÜNDEM
Görüşmenin gündeminde, iki ülke ilişkileri ve Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) ile ilgili meseleleri de yer alacak. Ankara’nın, AB’nin en güçlü ülkesi olan ve Birlik içinde liderlik açısından Fransa’dan daha fazla ön plana çıkan Almanya’dan 6 beklentisini, iki başlık altında ileteceği belirtiliyor. Nitekim yetkililer, “Almanya’nın, AB’ye tam üyelik sürecimiz, Gümrük Birliği’nin güncellenmesi ve Türk vatandaşlarına vize serbestisi tanınması süreçlerinde yapıcı ve beklentilerimize karşılık verebilecek bir rol üstlenmesini bekliyoruz” dedi.
ALMANYA EUROFIGHTER'A ONAY VERECEK Mİ?
Görüşmenin başlıklarından biri de Türkiye'nin talep ettiği Eurofighter uçakları. Peki İngiltere ve İspanya'nın ardından Almanya, Türkiye'ye Eurofighter savaş uçaklarını verecek mi? CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova son kulis bilgilerini aktardı;
Almanya ve Türkiye'nin önünde aslında çok kapsamlı bir süreç var. Göç politikası, ticaret, ırkçı ve islam karşıtı saldırılar, PKK yandaşlarına Almanya'da tanınan bir takım esneklikler ki en son Hannover'de konsolosluk binasına saldırmışlardı. Onun dışında İsrail'in Gazze'ye dönük saldırıları ki Almanya İsrail'i destekliyor her şeye rağmen. Rusya ve Ukrayna gibi birçok kritik başlık ele alınacak.
Ama o kritik başlıklar arasında Türkiye'nin talep ettiği Eurofighter savaş uçakları da var. Bu da önemli konuların başında geliyor.
40 adet uçağın alınması için Türkiye bir süredir girişimlerini sürdürüyor. Bir konsorsiyum söz konusu. Bu konsorsiyum İngiltere, İspanya ve Almanya'dan oluşuyor. İngiltere ve İspanya 'evet' derken Almanya'nın çekinceleri ve itirazları var. Dolayısıyla Almanya'nın ikna edilmesi gerekiyor.
Aslında benzer bir süreci bu konsorsiyum Suudi Arabistan ile de yaşadı. Suudi Arabistan'ın da 48 adetlik Eurofighter talebi vardı. İngiltere, İspanya 'evet' derken Almanya reddetmişti. Ama hem İngiltere ve İspanya'nın baskıları hem de Almanya'nın kendi içerisinde savunma ve havacılık sektöründen tepliler sebebiyle, netice itibarıyla Alman hükümeti de bu ambargoyu kaldırmış ve geri adım atmıştı.
Bir süredir Türkiye'nin talebine ilişkin olarak da temaslar var. Özellikle bir NATO ülkesi olarak Türkiye dönük kısıtlamalardan vazgeçilmesi yönünde Ankara diplomatik çabalarını sürdürüyor. Ve tabiki konjektürel süreç de çok önemli. Neden öneml? İki ülkeyi birbirine bağlayan ya da birbiriyle iş birliği yapmasını zorlayan etkenler var. Bir tanesi göçmenler politikası. Diğeri ticaret ortaklığı. Küresel güç savaşında Türkiye üzerinde bir denge politikası Almanya'nın ihtiyaç duyması vb.
F-16'LARDAN ÖNCE TÜRKİYE'YE GELEBİLİR
Dolayısıyla Almanya'nın artık yaklaşımının olumluya dönmeye başladığı konuşuluyor. Hatta Ankara'da kaynaklar bugün itibarıyla, Eurofighter alımı için 'Büyük ihtimalle olacak' ifadesini kullanıyorlar. Ancak bu süreç zaman alacak, öyle görünüyor. Bugün Almanya Cumhurbaşkanı 'evet' dese bile bir bürokratik süreci olacak. Çok da kolay değil. Dolayısıyla bugünden yarına Almanya'nın ikna edilmesi ve Eurofighteralınması çok kolay olmasa da kaynaklar diyor ki; Her halükarda Almanya'dan onay verirse F-16'lardan önce Eurofighter'lar Türkiye'ye gelebilir. 2028'den 2029'dan önce onay çıkarsa Türkiye Eurofighter almış olacak.
HAVA KUVVETLERİ'NDE EUROFIGHTER'A ADAPTASYON SÜRECİ OLUR MU?
'Çok kolay adapte olunur' yanıtını aldım. Hatta uçaklar geldikten sonra 2 yıl içerisinde kullanıma sokulabileceği konusunda da kaynaklar bilgi veriyor. Zaten şu sıralar incelenen, irdelenen F-16'larla ilgili teklif mektubuna bakış açısı da bu.
ABD İLE YÜRÜTÜLEN F-16 SÜRECİ HANGİ AŞAMADA?
Şubat sonu ABD'den kabul ve teklif mektupları gelmişti. Mart ayında görüşmeler yapıldı iki taraf arasında. Nisan ayı boyunca da taraflar teklif üzerinde çalıştılar, çalışmaya da devam ediyorlar.