AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, CNN Türk Ankara Temsilcisi Dicle Canova'nın sorularını yanıtladı. AK Parti'li Yavuz'un açıklamalarından satır başları şöyle;
Tek zarf çift pusula ilkesi var. Eskisi gibi her oy ayrı zarfa girecek değil. İki pusula da milletimiz, seçmen oy kullanmak için oyun verileceği binaya girdiğinde sandığın korunduğu alana girdiğinde kendisine iki tane pusula verilecek. Ama kimlik karşılığında tabi.
Kimliğini gösteriyor ve kendisinin seçmen olup olmadığı bulunuyor. İki tane oy pusulası veriliyor. Bu iki oy pusulasını YSK basıyor. Dolayısıyla YSK yurt dışında oy kullanacaklara dair oy pusulasını bastı. Yurt içindeki oy pusulası yurt dışından farklı. Yurt içinde hala basılmadı. Ama o kadar genelgelerle milimetrik hesaplar koymuş ki ortaya siz alırsınız bir excel formatında hazırlayıp normalde çıktısını alabilirsiniz. Biz de bunu yaptık açıkçası. Çünkü henüz daha illerde kullanılacak olan oy pusulaları basılmış değil.
"TÜRKİYE'NİN HER YERİNDE AYNI PUSULA KULLANILMIYOR"
Niye bu zor? Çünkü yurt dışı daha kolay. Yurt dışında bir fiks pusula var. Yurt dışının her yerinde aynı pusula kullanılıyor. Ama Türkiye'nin her yerinde aynı pusula kullanılmıyor. Bazı yerde 24 partiyle giriliyor. Bazı yerde 17 partiye kadar düşüyor. Bazı yerde bağımsız aday var. Bazı yerde yok. Bazı ittifakların bazı illerde olmayacağını söyleyeyim. Dördüncü fark da milletvekili listesi de yine listenin altında yer alıyor. Bu farklar sebebiyle her ile ayrı pusula basılıyor olacağı sebebiyle YSK henüz bunları basmadı, basacak ve illere gönderecek.
BAZI İLLERDE 17'YE KADAR DÜŞECEK, BAZI İLLERDE İTTİFAK OLMAYACAK
Cumhurbaşkanlığına ilişkin pusula belli. Şu an yurt dışında oy kullanılıyor. Birisi bu verilecek. Dört Cumhurbaşkanı adayından oluşan. Birinci pusula bu. YSK bu pusulaları basacak ve gönderecek. Benim elimde örnek bir pusula var. İkinci pusula milletvekili listesi. Bir metre deniyor ya hayır daha fazla olabilir.
152 bağımsız aday var. Sağ tarafta bulunan boş alana bağımsız adaylar yerleşecek, varsa. Yoksa o kısım oradan kesilecek. Toplam 36 parti seçime girme hakkı elde etmişti. Ama 24'ü seçime katılacağını ortaya koydu. Mesele Gelecek, DEVA gibi partiler seçime katılmıyor. Onlar CHP'nin listesinden giriyor biliyorsunuz. Bu sayı onun için düştü. Azami 24. Ama bazı illerde bunun 17'ye kadar düşeceğini, bazı illerde ittifakın olmayacağını.
Mesela 16 ilde Millet İttifakı yok. 5 tane ittifak var. Sosyalis Güç Birliği İttifakı, Cumhur İttifakı, Emek ve Özgürlük İttifakı, Millet İttifakı ve ATA İttifakı. Millet İttifakı 16 ilde yok mesela. Neden? İYİ Parti 9 ilde CHP'nin listesinden giriyor. CHP 7 yerde İYİ Parti listesinden giriyor. Öyle olunca ittifak diye bir şey kalmıyor.
KABİNE GİRİŞLER
Tek istisna var. Engelli bireyler yardım istiyorsa yakınlarından bir kişi ya da orada hazır bulunan seçmenlerden yardım isteyebilir. Aldı içeriye girdi. Önce kabinde açtı pusulaları oyunu bastı. Bunu nasıl basarsa bassın oy geçerli. Vurulan mühür karşıya geçse de oyun nereye verildiği anlaşılıyor. Ama biz yine de tartışmalara sebep olunmaması için pusulanın ters katlanılması gerektiğini söylüyoruz. Oyunu verdi kabinden çıkartmak suretiyle sandığa oyunu attı, imzanın
HANGİ ZARFLAR GEÇERSİZ?
Sandık kurulu mührü dışında başka bir mühür varsa geçersiz. YSK'nin LOGO ve mührü, sandık mührü var. Parmak izi varsa geçersiz. İmza attı diyelim o da geçersiz. Tamamen yırtılmış, o da geçersiz. Ya da herhangi bir yazı ya da işaret koymuş. Yine geçersiz.
YSK zaten hangi oyların geçerli olacağı, hangi pusulaların geçersiz olacağına ilişkin şablonları oluşturmuş durumda. Sitesinden girip bakılabilir. Herhangi partinin alanına vurulmuş oyların hepsi geçerli. Kaç tane vurulmuş olursa olsun. Ve ya birden çok parti vurulmuşsa, yazı yazılmışsa, iki yere oy kullandıysanız geçersiz.