Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından yapılan açıklamaya göre, deprem 6 Haziran 2024 tarihinde, saat 13.37'de (TSİ) gerçekleşti. Depremin merkez üssü, Çelikhan ilçesi olarak belirlendi.
Sarsıntı çevre illerde de hissedildi. AFAD depremin yerin 11.24 kilometre derinliğinde meydana geldiğini açıkladı.
“BÜYÜK BİR DEPREMİ UZUN SÜRE BEKLEMİYORUM“
'6 Şubat depreminden sonra bu bölgede yeniden deprem olur mu?' sorusuna yanıt veren deprem uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, 'Kişisel fikrim Hatay’dan Kahramanmaraş’a, Adıyaman‘a doğru giden 300 km’yi hat boyunca büyük bir depremi uzun süre beklemiyorum ama Kahramanmaraş Elbistan depreminin komşu alanları biraz riskli olabilir. Gelirim transfer olur. Mesela Malatya’da, Adana’nın kuzeyindeki fay zonlarında olabilir. Süre veremeyiz ama teknik olarak buraların enerjinin transfer olduğu yerler' demişti.
ADIYAMAN DEPREM BÖLGESİ Mİ, FAY HATTI GEÇİYOR MU?
İl risk azaltma planında yer alan bilgiye göre Adıyaman'da fay hattı bulunuyor. Adıyaman il sınırları içerisinde Doğu Anadolu Fay segmentine ait Pazarcık, Erkenek, Pütürge segmentleri Güneydoğu Anadolu Bindirmesinde yer alan Gerger ve Narince segmentleri, Besni Fayı, Bozava Fayı, Sürgü Faylarının belirli kesimleri yer almaktadır. Bu fay hatlarına ait uzunluk bilgileri ve Adıyaman il sınırları içerisinden ne kadarının geçtiğine ait sayısal bilgiler tabloda görülmektedir. Aynı zamanda tabloda bölgedeki aktif fay hatlarının maksimum üretecekleri deprem büyüklükleri Wells ve Coppersmith (1994)‘e göre hesaplatılmıştır. Bu veriler incelendiğinde Besni fayının 6.6 büyüklüğünde deprem üretme potansiyeli olduğu görülmektedir. Doğu Anadolu Fayı Pütürge segmenti ve Güneydoğu Anadolu Bindirmesine ait Gerger segmentinin de 7.4 (Mw) büyüklüğünde deprem üretme potansiyeline sahip olduğu görülmekte olup bölgedeki aktif fay hatlarının bölge için büyük risk oluşturulduğu görülmektedir.