Adana'nın Kozan ilçesinde 5.0 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem saat 20.07 sularında oldu ve yerin 20 kilometre derinliğinde meydana geldi.
Deprem sonrası İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya açıklamada bulundu.
Bakan Yerlikaya sosyal medyadan şöyle duyurdu;
Adana’nın’ın Kozan ilçesinde 5️⃣.0️⃣ büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiştir. Çevre illerden de hissedilmiştir. AFAD ve ilgili kurumlarımızın tüm ekipleri saha taramalarına derhal başladı. An itibarıyla herhangi olumsuz bir durum bulunmamaktadır.
Depremden etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum.
Allah ülkemizi ve milletimizi afetlerden korusun.
"OLUMSUZ BİR DURUM YOK"
Adana Valisi Yavuz Selim KÖŞGER: Kozan ilçemiz merkezli 5.0 büyüklüğünde bir deprem gerçekleşmiş olup an itibari ile tespit edilen olumsuz bir durum yoktur.
Geçmiş olsun Kozan Allah beterinden korusun.
Deprem Uzmanı Prof. Dr. Süleyman Panpal Adana'daki depremin ardından önemli açıklamalarda bulundu.
Panpal şöyle konuştu;
Bu deprem benim çok iyi bildiğim, konuştuğum, beklediğim bir yerde oldu. 6 Şubat'tan sonra bölgede Kuzey'de Göksün civarında çok sayıda depremler oluyor ama bu Güney'de Kozan civarında 2023 Temmuz ayında 5,5 civarı bir deprem oldu hatırlayın. Geçen yaz yine Ağustos ayı sanıyorum 4,5 civarı yine hemen onun yakınında oldu. Ben hep o bölgeyi çalıştığım ve oradaki fayları haritaladığım için bunlar Doğu Batı yönlü normal faylar. Doğu Batı yönlü normal fayların aktif olduğunu ve 5-6 arası büyüklükte deprem üretme potansiyeli olduğunu açıklayıp duruyorum.
Deprem hareketliliği arttı diyebilir miyiz?
Hayır, bunu söyleyemeyiz. Bunlar Türkiye'nin normal depremleri. Yani, istatistik bilgilere baktığımız zaman, böyle günlük, haftalık, aylık, yıllık depremleri görürüz. Ama 6 Şubat'tan sonra doğal olarak çok sayıda deprem oldu. Yani bir anomali yaşadık, bu da doğaldır. İki çok büyük depremi, 7,8 ve 7,6'lık depremi, aynı gün, birini sabah, birini öğleden sonra yaşadık. Sonra da 6,5'lık depremi bir hafta içinde, Antakya payında. Sonra yakın zamanda işte Malatya civarında, kale bölgesinde, çok sayıda deprem aktivitesi doğal olarak Leva sınırındaki çok büyük hareketlerden kaynaklı. O bölgede 60 bin civarında sanıyorum. Son durumu bilmiyorum ama artı aktivitesi var. Bu da Türkiye'de son iki yılda, yani 6 Şubat'tan itibaren anormal deprem aktivitesi olduğu gibi görünüyor. İstatistiklere böyle yansıyor. Aksi takdirde Türkiye'nin her yerinde bu türden, 4-5 arası büyüklükte, 5 büyüklüğünde depremler olağandır, normaldir.