Oynatma Listesi
HABERLER

ABD İsrail'in öldürdüğü Ayşenur Ezgi Eygi için soruşturma istedi!

İsrail askerlerinin işgal altındaki Batı Şeria'nın kuzeyinde yer alan Nablus'ta Türk vatandaşı Ayşenur Ezgi Eygi'yi doğrudan hedef alarak vurması, şok etkisi yarattı. Beyta kasabasındaki gösteriye katılan Eygi, başından yaralı halde hastaneye getirildi ancak kurtarılamadı.

 

Türk aktivist Eygi 26 yaşındaydı ve aynı zamanda ABD vatandaşlığı da vardı. Dışişleri Bakanlığı, bu sabah yaptığı açıklamada başından vurularak yaşamını yitiren Ayşenur Ezgi Eygi'nin otopsi raporunun beklendiğini ve cenazenin aileye teslim edilmesi için çaba gösterildiğini bildirdi.

ABD İsrail hükümetinden soruşturma talep edildiğini açıklarken, genç kadının acılı ailesi Başkan Joe Biden ve yardımcısı Kamala Harris dahil üst düzey Amerikalı yetkililere çağrıda bulunarak bağımsız bir soruşturma istedi.

Ailenin açıklamasında, "Bir ABD vatandaşı olan Ayşenur barışçıl bir şekilde adalet için ayakta dururken, İsrail ordusuna mensup bir tetikçiden geldiği videoda görülen bir kurşunla öldürüldü" denildi.

ABD'nin kendi vatandaşı için bağımsız bir soruşturma başlatıp başlatmayacağı, halihazırda en çok merak edilen soru.

Antalya doğumlu Eygi'nin Filistinli köylüleriyle birlikte katıldığı haftalık protestoda katledilmesi, Amerikan ve dünya medyasında geniş şekilde yer buluyor.

Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı, 'Bir görgü tanığı, Batı Şeria'daki protestoda İsrail askerlerinin bir ABD'li kadını vurarak öldürdüğünü söylüyor' başlığıyla tüm dünyaya geçtiği haberde, gösteriye Filistinlilere destek için katılan İsrailli Jonathan Pollak'ın tanıklığına yer verdi. Beyta kasabasının dışındaki protestoda iki İsrail askerinin bir evin çatısından kendilerine doğru ateş açtığını belirten Pollak, Ayşenur Ezgi Eygi'yi bir zeytin ağacının yanında kanlar içinde yerde yatarken gördüğünü aktardı.

CNN International, Eygi'nin ailesinin bağımsız soruşturma talep ettiğini öne çıkardı, Ayşenur Ezgi'nin 2003 yılında bir İsrail buldozerinin ezerek katlettiği ABD vatandaşı Rachel Corrie gibi Uluslararası Dayanışma Hareketi (ISM) üyesi olduğunun altını çizdi.

Washington Post 'Filistinliler, ABD'li kadının Batı Şeria'da öldürülmesi hakkında görgü tanıklarıyla görüştü' başlıklı haberinde iki görgü tanığının ifadelerine yer verdi.

İngiliz BBC, 'Birleşmiş Milletler, Batı Şeria'daki saldırıya dair tam soruşturma çağrısında bulunuyor' derken, The Guardian gazetesi Eygi ailesinin bağımsız soruşturma talep ettiğini kaydedip bir Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Ofisi'nin genç kadının başından vurulduğu açıklamasına yer verdi.

Financial Times 'ABD'li protestocu Batı Şeria'da vurularak öldürüldü' başlığını tercih etti, Ayşenur Ezgi Eygi'nin aynı zamanda Türk vatandaşı olduğunu vurguladı.

Görgü tanıkları ve yetkililerle konuşan Al Jazeera, Ayşenur Ezgi Eygi'nin gösteri sırasında bir keskin nişancı tarafından hedef alındığını ve başından vurulduğunu bildirdi. İngiliz protestocu Rob Sadler, çatıdaki bir keskin nişancının bir veya iki el ateş ederek Ayşenur'u öldürdüğünü söyledi.

Middle East Monitor, 'Mısır ve Katar, İsrail'in Türk-Amerikan aktivisti Nablus yakınlarında öldürmesini kınıyor' başlığıyla bölge ülkelerinden gelen tepkileri sayfasına taşıdı.

SENATÖR HOLLEN: ABD ADALET BAKANLIĞI PEŞİNE DÜŞMELİDİR

Times of Israel, 'Batı Şeria'da İsrail ordusu tarafından öldürülen ABD'li aktivistin ailesi, bağımsız soruşturma istiyor' başlığıyla sunduğu haberde, bir İsrailli aktivistin tanıklığına yer verdi. İsrailil aktivist, işgal birliklerinin göstericilere ateş açtığını gördüğünü, ardından Ayşenur Ezgi Eygi'nin kan kaybından hayatını kaybettiğini söyledi.

Gazete ayrıca, ABD'li senatör Chris van Hollen'in "Eğer Netanyahu Amerikalılar için adaletin peşine düşmeyecekse, ABD Adalet Bakanlığı düşmelidir" dediğini yazdı. Senatör van Hollen, 7 Ekim'den bu yana Batı Şeria'da üçüncü ABD vatandaşının öldürüldüğünü hatırlattı.

İsrail'in on yıllardır işgal altında tuttuğu Batı Şeria'da kurduğu yerleşimler uluslararası hukuk ve Birleşmiş Milletler kararlarına göre yasa dışı.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER