İstanbul merkezli, 7 ilde düzenlenen operasyonlarda, Sermaye Piyasası Kurulu’ndan (SPK) izinsiz kurdukları İnteractive Brokers ismiyle korsan şirket üzerinden yüksek kazanç vaadiyle sosyal medyada ilan vererek 10 bin kişiyi 600 milyon lira dolandıran 63 kişilik bir forex dolandırıcılık şebekesi çökertildi. CNN Türk İstanbul Haber Müdürü Nihat Uludağ operasyona ilişkin açıklamalarda bulundu.
Uludağ, “Açıkçası büyük ve önemli bir operasyon. Son dönemlerde sizde gelmiştir yurt dışı aramaları yapılıyor. Mesela Almanya, İngiltere engellemeye rağmen yine arıyorlar. İşte bunlar onlar. Tam 10 bin vatandaşı aramışlar yüksek kar vaatli yatırım borsasıyız biz deyip ikna etmişler toplam 600 milyon dolarlık devasa bir vurgun yapmışlar. Bu ilk soruşturma ayağı. Soruşturma devam ediyor, banka incelemeleri devam ediyor, hesap hareketleri devam ediyor. Bu vurgunun milyarları aşacağı söyleniyor.
İstanbul Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ve İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı sosyal medyadaki vatandaş şikâyetlerini değerleniyor. Dolandırılan hiçbir vatandaş polis ya da savcıya gidip suç duyurusunda bulunmamış. Ancak İstanbul Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ve İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı sosyal medyadaki bu yorumları ihbar kabul etmiş çalışma yapmış MASAK incelemesi yapmış ve böylesine devasa bir çetenin varlığını ortaya çıkartmış.
HİÇBİR VATANDAŞ ŞİKAYETTE BULUNMAMIŞ
Uludağ, "Bu olay özelinde konuşursak vatandaşlar hala dolandırıldığının farkında değil hala paramı alabilirim düşüncesinde. Ama bazı vatandaşlar farkında “şikayet edersem paramı hiç alamam” bir şekilde ikna etmeliyim diyor.
Hatta bir vatandaş 3 bin lira para gönderirken açıklama kısmına “dolandırıcılık” yazmış. Aslında bu vatandaş dolandırıldığını da hissetmiş parayı da göndermiş"
63 KİŞİLİK ÇETE PARALARI NEREYE GÖNDERDİ?
Yurtdışı bağlantılı 63 kişilik bir çeteden bahsediyoruz. İstanbul merkezli 7 ayrı ilde operasyon düzenlendi. Vatandaşı yurtdışı bağlantılı telefonla arayıp yüksek kar vaadiyle dolandıran çetenin en azından şuan İstanbul Siber şubesinin yakaladığı çetenin ana merkezi Kıbrıs ve Karadağ. 10 bin vatandaşı dolandıran çete paraları kripto varlıklara çevirip 600 milyon liralık para Kıbrıs ve Karadağ’a gitmiş. Bu operasyonun 2. Ve 3. ayağı da var.
BANKA AÇIKLAMASINA DOLANDIRICILIK YAZDI
Vatandaş parayı gönderiyor, siber polis ekipleri parayı incelemeye alıyor ve kimin nereye ne için para gönderdiğine bakıyor. Vatandaş son yatırdığı parada dolandırıldığını anlıyor ve açıklama kısmına dolandırıcılık yazıyor.
Çete 6 ay boyunca teknik takibe alınmış ve çok ilginç bir telefon kaydın da ortaya çıkartılmış.