;
Oynatma Listesi
HABERLER

365 gündür soykırım!

İsrail’in 7 Ekim sonrası başlattığı saldırılar, artık tamamen soykırıma dönüşmüş durumda. Bir yılda 41 binden fazla kişi katledildi, 100 bine yakın kişi yaralandı, Gazze tanınmaz ve yaşanmaz hale geldi...

İsrail’in geçtiğimiz yıl 7 Ekim’in ardından Gazze’ye yönelik başlattığı saldırılar birinci yılını doldurdu. Her günü soykırımla geçen bir yıl içinde Gazze’de 41 bini aşkın kişi katledildi, 100 bine yakın kişi yaralandı, yüzlerce aile nüfustan silindi, çoğu çocuk onlarca kişi İsrail’in ablukaları sonucu açlıktan öldü, ilaç ve tıbbi malzeme eksikliği ise hasta ve yaralıların ölüme terk edilmesine neden oldu. Bununla birlikte “korkunç” tahribat yüzünden, Gazze yaşanılamaz ve tanınmaz bir yer haline geldi. Yetmedi, savaş, Ortadoğu’ya giderek yayılmaya, daha çok coğrafyayı etkilemeye ve sarsmaya başladı...

Gazze’deki hükümetin verilerine göre, İsrail ordusunun saldırıları sonucu 1 yılda yaklaşık 17 bini çocuk, 11 bin 378’i kadın olmak üzere 41 bin 870 kişi hayatını kaybederken, 97 bin 166 kişi de yaralandı. Enkaz altında ya da kayıp olan 10 bin kişinin cesedine ise halen ulaşılabilmiş değil. İsrail saldırılarının en ağır bedelini çocuklar ödedi. Nitekim saldırılar sırasında doğan 171 bebek, yaşama şansı bulamadan öldü. Henüz 1 yaşını doldurmamış 710 bebek de saldırılarda hayatını kaybetti. 25 bin 973 çocuk ebeveynlerinden en az birisini ya da her ikisini kaybetti.

NÜFUSTAN SİLİNDİLER

İsrail’in saldırılarında yüzlerce ailenin tüm fertleri hayatını kaybederken, binlercesinin ise sadece bir ya da 2 ferdi hayatta kalabildi. Gazze hükümetine göre, bir yıldır süren savaş sırasında tüm fertleri ölen 902 aile nüfustan silindi, 1364 ailenin sadece bir ferdi, 3 bin 472 ailenin ise sadece 2 ferdi hayatta kaldı. Gazze Şeridi’ne açılan sınır kapılarını 5 aydır kapalı tutarak sıkı bir abluka uygulayan İsrail, hayatta kalan Filistinlilere karşı da açlık, yetersiz beslenme ve ilaç eksikliğini silah olarak kullandı. Bir yılda çoğu çocuk 36 Filistinli açlık ve yetersiz beslenme nedeniyle hayatını kaybetti. 3 bin 500 çocuk yetersiz beslenme nedeniyle ölüm tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. 71 bin 338 kişi sürekli yerinden edilme ve göç nedeniyle hepatite, 1 milyon 737 bin 524 kişi de çeşitli salgın hastalıklara yakalandı. 10 bin kanser hastası Gazze’de tedavi imkanı olmaması nedeniyle her an ölüm riskiyle karşı karşıya.

İsrail ordusu, hastaneler ve sağlık çalışanlarını özellikle hedef aldı. Saldırılar yüzünden 34 hastane ile 80 sağlık merkezi hizmet dışı kaldı, 162 sağlık kuruluşu zarar gördü, 131 ambulans kullanılamaz hale geldi. 986 sağlıkçı hayatını kaybetti, İsrail’in alıkoyduğu doktorlardan bazıları hapishanelerde işkence sonucu hayatını kaybetti.

YAŞANMAZ BİR YER

Filistin verilerine göre, İsrail’in saldırıları sonrası 796 okuldan 125’i tamamen, 337’si ise kısmen yıkıldı. Gazze’de ilköğretim ve lise çağındaki 11 bin 500 öğrenci, 750 öğretmen ve eğitim alanında çalışan kişi ile 115 üniversite hocası ve akademisyen katledildi.

İsrail, 1 yılda 85 bin ton patlayıcı kullanarak Gazze’de taş üstünde taş bırakmadı. 611 cami tamamen, 214 cami kısmen, 150 bin konut tamamen, 200 bin konut ise kısmen yıkıldı, 80 bin konut kullanılamaz hale gelirken, 201 kamu dairesi, 206 tarihi eser ve sit alanı, 3 kilise de İsrail saldırılarının hedefi oldu. 3 bin 130 kilometrelik elektrik, 330 bin metrelik su, 655 bin metrelik kanalizasyon şebekesi ile 2 milyon 835 bin metrelik yol ağı tahrip edildi.

ORTADOĞU DERİNDEN ETKİLENDİ

İsrail’in 7 Ekim sonrası düzenlediği saldırılar, Ortadoğu’yu da içine alan ve etkileyen bir savaşa dönüşmeye devam ediyor. İsrail’in bu saldırgan siyasetinden, Arap coğrafyası ciddi şekilde etkilendi... DW, işte bunlara dikkat çekiyor:

Suudi Arabistan: Riyad, 7 Ekim sonrası İsrail’le normalleşme görüşmelerini durdururken, önceliği, İsrail-Hamas barış görüşmelerine bıraktı. Uzmanlar, İsrail-Hamas savaşının, Suudi Arabistan’ın sosyo-ekonomik dönüşüm projesine doğrudan tehdit olarak algılandığını, bu yüzden de Riyad’ın son yılda, diplomatik düzeyde denge çabalarına odaklandığını belirtiyor.

Lübnan: İsrail-Hamas çatışmalarına ilk günden müdahil olan Lübnan’ın güneyindeki Hizbullah’ın silahlı kolu, saldırılar düzenlemeye başladı. İsrail’in geçen ay, aralarında Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın da olduğu çeşitli üst düzey Hizbullah yöneticilerini öldürmesi, bu ay başında da Lübnan’a yönelik kara harekâtına başlamasıyla, gerilim yeniden tırmanmış durumda. Zaten zor durumda olan Lübnan da, İsrail’in yıkım stratejisinden ciddi biçimde yara aldı.

Ürdün: Komşusu İsrail ile 1994’te barış imzalayan Ürdün, son bir yıldır hem Filistin davasına toplumsal destek veriyor hem de İsrail ile ikili ilişkiler arasında denge kurmaya çalışıyor.

Suriye: Son dönemde Ukrayna’dan sonra Gazze saldırıları da, 13 yıldır iç savaşın hüküm sürdüğü Suriye’ye yönelik ilgiyi azalttı. Ancak İsrail’in Suriye’ye yönelik saldırıları, Lübnan’dan ülkeye kaçanlar, bu ülkenin adının basında yeniden yer almaya başlamasına yol açtı.

Mısır: Bölgedeki tüm diğer ülkelerden farklı olarak, 7 Ekim krizini jeopolitik bir avantaja dönüştürmeyi başardı. Mısır Devlet Başkanı Abdulfettah es Sisi’nin, Gazze’ye gönderilen ürünlerin izni ve kuşatmanın sürdürülmesi konusunda İsrail’le iş birliği yürüttüğü vurgulanırken, Kahire’nin ateşkes görüşmelerinde oynadığı merkezi rolün, ülkenin uluslararası arenadaki önemini yeniden tesis ettiği söyleniyor. Bununla birlikte Mısır, insan hakları sicili nedeniyle kesintiye gidilen ABD yardımlarını da tekrar almaya başlıyor.

TÜRKİYE VE DÜNYADA GÖSTERİLER

Gazze’yi kan gölüne çeviren savaşın birinci yıldönümü öncesinde, dünyanın dört bir yanında Filistin’e destek yürüyüşleri nedeniyle binlerce kişi sokağa döküldü. Avrupa’da önceki gün on binlerce kişi Gazze için yürüdü. Londra’da yaklaşık 40 bin kişi, “Gazze’de soykırımı durdurun” ve “Filistin için özgürlük” yazan pankartlarla gösteri düzenlerken, Roma’da de 6 bin kişi Lübnan ve Filistinlilere destek için yürüdü. Almanya’nın başkenti Berlin’de, yükselen anti-semitizme dikkat çekmek için bir yürüyüş düzenlendi. Bu grupla, Gazze’ye destek veren karşı göstericiler arasında yer yer arbede yaşandı.

ABD’nin başkenti Washington’da Beyaz Saray önünde de, İsrail’in Gazze’ye saldırılarının 1. yılı dolayısıyla gösteri düzenlendi, göstericiler Filistin’e destek sloganları attı. Detroit ve Chicago’da da göstericiler Filistin için sokağa çıkarken, Güney Amerika’nın birçok kentinde de Gazze’ye destek gösterileri yapıldı.

TÜRKİYE FİLİSTİN İÇİN YÜRÜDÜ

İsrail’in Gazze saldırılarının birinci yıl dönümü dolayısıyla, dün Türkiye genelinde Filistin’e destek yürüyüşleri düzenlendi. İstanbul Üsküdar’daki yürüyüşe katılan İlim Yayma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Bilal Erdoğan, “Lübnan’a yayılan savaş daha nerelere yayılacak bunları göreceğiz. İsrail, emniyet, huzur, barış istemiyor. Biz Türkiye olarak daha güçlü olmak zorundayız” dedi.

Anadolu Sivil Toplum Kuruluşları Platformu bünyesindeki Filistin dayanışma platformlarının organizasyonuyla 60’tan fazla şehirde düzenlenen yürüyüşlerde ise, İsrail’in 7 Ekim 2023’ten bu yana süren saldırıları nedeniyle Filistin’de yaşanan insanlık dramına dikkat çekildi. Gazze’ye destek içeren döviz ve pankartların yanı sıra Türk ve Filistin bayraklarının taşındığı yürüyüşlere, çeşitli meslek grupları da destek verdi.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER