Oynatma Listesi
HABERLER

25 metrelik alevler, patlama sesleri duyuldu! Yunanistan yardım çağrısında bulundu, Türk uçakları havalandı

En az bir kişinin yaşamını yitirdiği felakette yangın Atina'nın kenar mahallelerine kadar ulaştı. Yunan basını hükümeti yerden yere vuruyor, 'Maximos'u tahliye edin' manşetleri var.

Yılın en büyük orman yangınlarıyla boğuşan Yunanistan’da, alevler başkent Atina yakınlarındaki bazı köy ve kasabaların yanı sıra dış mahallelere kadar geldi.

Atina'nın kuzeydoğusundaki Doğu Attika bölgesinde Pazar günü öğle saatlerinde yükselen alevler, Yunanistan'ın bu yaz yaşadığı en büyük orman yangınına dönüştü. Alevlerin yer yer 25 metreyi bulduğu yangında, başkent Atina'nın bazı kısımları dumanla kaplandı.

Uydu görüntüleri, Pazartesi öğle öğle saatleri itibarıyla yangının yaklaşık 100.000 dönümlük bir alanı etkilediğini gösteriyor.

Yetkililer hafta sonundan itibaren evlerin, işyerlerinin ve okulların tehdit altında olduğu uyarısını yaptı, binlerce bölge sakini kaçmaya başladı.

İtfaiye sözcüsü Vassilios Vathrakogiannis, bölgede artık tek bir aktif yangın olmadığını, çoğunlukla Maraton ve Penteli kasabaları çevresinde 'çok sayıda aktif yerel yangının' olduğunu söyledi.

Penteli'de üç hastane tahliye edildi. Yangında bir kereste fabrikası da alev alırken, bölgedeki diğer yerlerde yakıt tankları ve evsel gaz tüplerinden kaynaklandığı düşünülen çok sayıda patlama sesi duyuldu.

Salı günü sabah saatleri itibarıyla en az bir kişi hayatını kaybetti. Kurbana ait ceset Atina'nın kuzeyindeki Vrilissia kasabasında bir dükkanın içinde bulundu ve bir kadına ait olduğu tahmin ediliyor.

Yangında en az 66 kişi yaralandı, itfaiye yetkilileri ise yangın tehlikesinin hafta boyunca devam edeceği uyarısını yapıyor.

YARDIM GÖNDEREN ÜLKELER

Atina'nın 35 kilometre kuzeyinde çıkan yangını söndürme çalışmalarına 700'den fazla itfaiyeci, 199 itfaiye aracı ve 35 su bombardımanı uçağı katılıyor. Pazartesi gecesi uçaklar yere indirilse de, karadan yangın söndürme çalışmaları devam etti.

Devlet televizyonu ERT'ye bilgi veren itfaiye yetkilileri, Salı sabahından itibaren şiddetli rüzgarın dinmesiyle koşulların iyileştiğini ancak öğleden sonra yeniden rüzgarın sert eseceğini ve her geçen saatin daha da zorlaşacağını söyledi.

Yunanistan yangını durdurmak için uluslararası yardım çağrısında bulundu, AB (Avrupa Birliği) Sivil Koruma Mekanizması devreye alındı. İtalya'nın iki uçak, Fransa ve Sırbistan'ın birer helikopter göndermesi bekleniyor.

Türkiye de batı komşusu Yunanistan'a iki yangın söndürme uçağı ve bir helikopter gönderiyor.

İspanya, Romanya ve Çek Cumhuriyeti de itfaiyeci, araç ve yardım yolluyor.

MİÇOTAKİS SESSİZLİĞİNİ KORUYOR

Uluslararası haber ajansı AFP, Yunan basınında bugünkü manşetlerin hedefinde hükümetin olduğunu bildiriyor. Yüksek tirajlı Ta Nea gazetesi 'Yeter artık' manşetini attı, liberal Kathimerini gazetesi ise 'kontrolden çıkan cehennem'in geride büyük bir yıkım ve yanıtsız sorular bıraktığını yazdı.

Sol Efimerida ton Syntakton (Efsyn) gazetesi ise başbakanlık binasına gönderme yaparak 'Maximos'u tahliye edin' manşetini tercih etti.

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, tatilini yarıda keserek Pazar akşamı Atina'ya döndü ancak henüz bir açıklama yapmış değil.

Hükümet yanlısı Eleftheros Typos gazetesi bile yaşananları 'kabus' olarak niteledi.

UNUTULMAYAN MATİ FACİASI

Bundan altı yıl önce, Temmuz 2018'de yine Atina yakınlarında çıkan orman yangınları, Yunanistan tarihinin en acı verici kaybına neden oldu. Çoğu Atina'nın 40 kilometre kuzeydoğusundaki sahil beldesi Mati'den olmak üzere 100'den fazla kişi orman yangınlarında can verdi. Orman yangını için ihmal davası yıllar sürdü, beş yetkiliye para cezası verilmesi büyük tepki çekti.

Yunanistan bu yıl, kayıtların tutulmaya başlandığı 1960’tan beri en sıcak Haziran ve Temmuz ayını yaşadı.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER