2023 YKS kapsamında saat 10.15'te başlayan TYT'de adaylara, Türkçe Testinde 40, Sosyal Bilimler Testinde 20, Temel Matematik Testinde 40, Fen Bilimleri Testinde 20 soru olmak üzere 120 soru soruldu ve 165 dakika süre verildi.
Sınavda Türkçe’de 40, Sosyal Bilimler’de 20, Temel Matematik’te 40, Fen Bilimleri’nde de 20 olmak üzere toplam 120 soru yer alıyor ve adayların 165 dakika cevaplama süresi var. Yarın da 10.15’te ikinci oturum olan Alan Yeterlilik Testleri (AYT), saat 15.15’te Yabancı Dil Testi (YDT) yapılacak. Sınav sonuçları 20 Temmuz’da açıklanacak. Ardından tercih maratonu başlayacak.
Tüm adayların TYT’ye girmesi zorunlu. 2023-YKS’de Sayısal-SAY, Sözel-SÖZ, Eşit Ağırlık-EA, DİL puan türleriyle bir lisans programına yerleşmek isteyenler ise AYT ve/veya YDT’ye katılacaklar. TYT’nin, SAY, SÖZ, EA ve DİL puan türlerinin hesaplanmasında katkısı yüzde 40 olacak. Bu yıl da tercihlerde baraj olmadığı için TYT puanı hesaplananlar Tablo 3’te yer alan ön lisans programlarını; AYT ve YDT’de ilgili puan türünde puanı hesaplananlar ise Tablo 4’teki lisans programlarını tercih edebilecekler.
* Rehberlik Koordinatörü Yalın Kaya ve Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. İhsan Başpınar, CNN Türk canlı yayınında Tunç Arslanalp'e dikkat çeken yorumlarda bulundu.
İLK OTURUM SINAVI ZOR MUYDU?
Yalın Kaya: Burada tabi zorluk kavramı biraz öğrencileriyle beklentileriyle, konu kapsamıyla da ilgili. Yani biz zorluğu ölçerken snavda o sorulara kaç kişinin doğru cevap verebildiğini ölçerek değerlendirme yaparız. Frekans analizi değerlendirmesi yaparız. En aaz sayıda doğru cevap verilen sorular zor olarak değerlendirilir. İkinci dönem konuları dışarı çıkınca, otomatikman kapsam daralınca biraz daha zorlayıcı bir dönemin içine geçmi soruların gelmesi bekliyorduk.
Türkçe'de biraz uzun sorular gelmiş. Çocuklar deneme sınavında harcadıkları zamandan daha çok zaman harcamışlar gibi gözüküyor. Matematikte ise yine birazcık geçen sene gibi çok zorlayıcı olmayan daha kolay anlaşılan sorular olduğu yönünde bir söylem var. Ama bunlar aldatıcı olabiliyor.
Zaten bizim genel olarak uzman tavsiyemiz aralarında bir gün olan sınavlarda bir sonraki sınavı etkilememesi için mevcut sınav hakkında çok fazla konuşulmasını asla tavsiye etmeyiz. Çünkü bunlar gerçekçi olmayan çıkarımlar yapmasına sebep olabiliyor.
Burada değerlendirme yaparken bizim önerdiğimiz bir numaraları ön sözümüz; Eğer sınav zorsa herkese zor, sadece bana zor değil. Eğer sınav kolaysa herkese kolay, sadece bana değil.
Yarın 2,5 milyon kişi girecek AYT'ye. 338 bin öğrenci de YTY'ye girecek. Bu öğrencilerin en çok puanı kazanacakları da yarınki testler. Onun için de onunla ilgili olarak morallerini bozacak her türlü olumsuz cümlelerden uzak durmalarını tavsiye ediyoruz.
Öğrenciler TYT'de 120 soru olarak 165 dakikalık bir süre içerisinde sorumluydu. Yarın normal şartlarda 160 sorudan 180 dakika sorumlu gözükseler de herhangi bir alana yönelik sayısala, eşit ağırlığa ya da sözele yönelik bir sınav yapacaksa çocuklar AYT'de aslında o 180 dakikayı 80 soru için kullanacak.
Böyle uzun sorularda biz öğrencilere özellikle turlama tekniklerini tavsiye ederiz. Yani 'Şuan zamanımı alacak. Bu soruyu geçeyim. Diğer sorulara konsantre bir şekilde ilerlerken önce halledeyim. Sonra kalan zamanda bu zorlayıcı olan soruya ayırırım' şeklinde gitmelerini tavsiye ederiz.
SINAV SABAHI NE YESİNLER YA DA NE YEMESİNLER?
Dr. İhsan Başpınar: Beslenme beyin performansının artmasında ve konsantrasyonun oluşmasında oldukça bir yeri var. Şimdi öğrencilerimiz yarın yine bir sınava girecekler. Burada özellikle şunu onlara tavsiye etmek isterim; Bugün dışarıdan, açık satılan yerlerden herhangi bir gıda alış verişi yapmasınlar. Çünkü besin zehirlenmesiyle karşılaşabilirler.
İstenmeyen sonuçlar doğurabilir. Bu akşam üstü yatmadan önce 3 saat önce akşam yemeklerini almalarını tavsiye ederim. Olabildiğince hafif yemekle beslenmeleri, ağır, yağlı, bunlarda gaz yapacak, bağırsak sistemini bozacak yiyeceklerini tüketmemelerini isterim.
Özellikle çay, kahve gibi uykuyu kaçıracak içeceklerden de uzak durmalarını isterim. En iyisi ılık bir bardak süt içip bu gece yatmaları.
Ve yarın sabah da kahvaltı çok önemli. Olmazsa olmazlarımızdan birisidir kahvaltı. Kahvaltıda da tok tutacak, şeker salınımını yavaş artıracak özellikle bal, reçel ve bol şeker, çikolata gibi şeylerden kesinlikle uzak durmalarını istiyoruz bu aşamada.