Milliyet Executive'Mavi tik'li olmak statü sembolü mü?

'Mavi tik'li olmak statü sembolü mü?

10.05.2023 - 04:33 | Son Güncellenme:

"Eskiden neredeyse bir statü sembolü haline gelen Twitter'daki mavi tik'ler şimdi parayı veren herkese satılınca bir değeri kalacak mı?"

Mavi tikli olmak statü sembolü mü

ÇAĞDAŞ ERTUNA/ Milliyet Gazetesi Yazarı/ cagdas.ertuna@milliyet.com.tr- Hatırlayacaksınız, Elon Musk 44 milyar dolara Twitter'ı satın aldı ve hemen tüm yönetimin işine son verdi. Elbette, her patronun yeni aldığı şirketin yönetiminde değişiklikler yapması kaçınılmaz. Ama burada asıl ürkütücü olan Twitter gibi global bir sosyal medya gücünün tek bir kişiye geçmiş olmasıydı. Ve işte o tek bir kişinin tüm yönetim kurulunu atıp kendini tek yetkili haline getirmesiydi. Önce mavi tik konusu gündeme geldi. Mavi tik'i aşağıdakiler, yukarıdakiler gibi bir statü sembolü olmaktan çıkaracağını söyledi. Oysa mavi tik'in özelliği kamuoyu tarafından yaptığı işle tanınan bir figür olup olmamaktı. Elon Musk, ilk gününde aylık 20 dolara mavi tik satmaya başlayacağını açıkladığında yazar Stephen King protesto etti, "Twitter bize para vermeli burada yazdığımız için" dedi. Buna cevap olarak Elon Musk, 20 dolardan 8 dolara indirdi aylık ücreti.

Haberin Devamı

Bu kadar da önemli mi?

Musk aylık 8 dolara vereceği mavi tik hizmetiyle herkese ifade özgürlüğünü serbest hale getireceğini anlatmaya devam etti. 44 milyar dolarlık faturayı takipçilere mavi tik satarak ödemeye çalışması ise Twitter kullanıcılarını elbette kızdırdı. Peki, ama bu mavi tik olayı bu kadar da önemli mi? Bir gazete yazarı olarak Twitter'da da, Instagram'da da mavi tikim oldu. İkisini de almak için uğraşmadım, özel bir çaba göstermedim, ama elbette bir medya çalışanı olarak sosyal medyada da mesleğimin kabul edilmesi hoşuma gitti. Gerçi, bu mavi tik nedeniyle "Mavi tik nasıl alınır" sorularına ne kadar çok maruz kaldığımı anlatamam. Neden takipçi sayısına göre değil de, yaptığınız işe göre verildiğini eleştirenlerin ne kadar çok sayıda olduğunu da... Hatta büyük sosyal medya şirketlerinde çalışanlara rüşvet teklif edip mavi tik almaya çalışanlardan takipçi sayısını artırma hizmeti ile birlikte mavi tik alma hizmeti verenlere birçok hikâye dinledim. Hangisi doğruydu, hangisi yanlıştı kestirmek mümkün değil.

Haberin Devamı

Sahte hesaplar açılırsa...

Ama sonuçta, mavi tik güvenilirlik sağlamak için önemliydi ve aslında mavi tikli hesaba bir sorumluluk yüklüyordu. Peki ama Twitter'da mavi tik almak için 8 dolar öder misiniz? İşte bunun cevabını çok da düşünmedim, başıma gelince bakarım dedim. Sonra geçen hafta bir anda mavi tikim uçtu gitti, onun yerine ödeme seçenekleri geldi önüme. Tabii bu arada sahte ve parodi hesaplar 8 doları ödeyip mavi tiklerine kavuştu ve yalan yanlış yayına başladı. Elon Musk'ın bu fikrine en başından karşı çıkan yazar Stephen King, "8 dolar ödemiş ve telefon numaramı vermişim gibi gözüküyor ama ben böyle bir şey yapmadım" diye tweet attı. Elon Musk da "bir şey değil" diyerek bazı ünlü hesaplarına ayrıcalık tanıdığını duyurdu. Şimdi ise ortaya şöyle bir durum çıktı, eskiden neredeyse bir statü sembolü haline gelen mavi tiklerin parayı veren herkese satılınca bir değeri kalmadı. İşte şimdi nasıl bir bilgi kirliliği olacağını düşünmek bile istemiyorum. O yüzden Elon Musk'ın 8 dolarlık mavi tik hizmetiyle birlikte sahte hesaplar açılamayacağının da garantisini verebilmesi gerekiyor.