29.09.2021 - 06:34 | Son Güncellenme:
KÜLTÜR SANAT SERVİSİ
Türk resim tarihinin en önemli isimlerinden olan Fahrelnissa Zeid Bozlu Art Project’te açılan sergiyle anılıyor. Küratörlüğünü Oğuz Erten’in üstlendiği, “Fahrelnissa Zeid, Fırtınaya Doğru” adlı sergi ziyarete açıldı. Sergide Türkiye’de modern sanatın öncülerinden biri olan ve “Paris Ekolü” sanatçıları arasında yer alan Zeid’in, erken tarihli figüratif resimlerinden soyut çalışmalarına ve 1970 sonrası yoğunlaştığı portrelerine kadar geniş bir seçkiye yer veriliyor.
Sergide eserlerle beraber Fahrelnissa Zeid’in paleti de sergileniyor.
En güzel sentez
Yahşi Baraz’ın yazdığı, sergiyle aynı adla yayımlanan kitap ise Zeid ailesinin katkılarıyla hazırlandı. Sanatçıyı ve birçok aile üyesini yakından tanıma fırsatına erişmiş, Türkiye’nin ilk sanat galericilerinden Yahşi Baraz’ın kişisel tanıklıklarına dair anlatımlar ve arşivinden derlenen belgelerle zenginleşen kitap, sanatçının yaşamı ve eserlerini içeriyor.Büyükada’da dünyaya geldiğinde içine doğduğu Osmanlı İmparatorluğu son demlerindeydi... Babası Şakir Paşa, Sarayın önemli Sadrazamlarından Cevat Paşa’nın yeğeniydi. Adada başlayan hayatı prensesliğe uzanan Fahrelnissa Zeid, onu saraydan ve aristokrasiden çok daha ötelere taşıyan resim yeteneğiyle tarihe geçti. 20. yüzyılın en önemli kadın sanatçılarından biri olarak kabul edilen Zeid’in canlı renkleri ve hareketliliğiyle dikkat çeken soyut resimleri İslam, Bizans ve Arap kültürü ile dönemin Avrupalı ressamlarının soyut yaklaşımları arasında bir sentez niteliği taşıyor.
Paris Ekolü’nden
Fahrelnissa Zeid, 1919’da İnas Sanayi-i Nefise Mektebi’nin ilk kadın öğrencilerinden biri olarak başladığı sanat eğitimini 1928’de girdiği Paris Ranson Akademisi’nde sürdürür. 1940’larda Türk resminin modernleşmesinde önemli bir yeri olan d Grubu sanatçıları arasına katılır. 1950 ve 60’larda Londra ve Paris’te yaşarken katıldığı uluslararası sergilerle ünü pekişir. Bu dönemdeki çalışmalarıyla Paris Ekolü’nün önemli sanatçıları arasına girer.