Kültür SanatYapay zekâ, doğa, hafıza üçgeni

Yapay zekâ, doğa, hafıza üçgeni

20.10.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Beyoğlu’ndaki Union Française binasında açılan MeshRu’nun ilk sergisi “Kıyının Getirdikleri”nde yapay zekâ, doğa, hafıza üçgeninde öz ve derin bir hikâye yazılmış

Yapay zekâ, doğa, hafıza üçgeni

Seray Şahinler - Meşrutiyet Caddesi üzerinde Alexandre Vallaury imzalı eski Union Française binası Beyoğlu’nun en bereketli yapılarından biri. 1896’da inşa edilen bina tarihsel seyrinde farklı amaçlarla kullanılmış. Son 10 yıldır ise sanatla teşne... 2018’de İstanbul Modern buraya taşınmış ve beş yıl farklı sergilere imza atmıştı. Ardından çok sevilen, ‘görkemli’ ve ‘fotojenik’ kitapçı Minoa Pera, burada kapılarını açtı. Binanın üçüncü katı ise şu sıralar şehrin yeni galerisi oldu. 3 Ekim’de kapılarını açan MeshRu’nun ilk sergisi “Kıyının Getirdikleri”nde Ahmet Rüstem Ekici, Hakan Sorar ve Cansu Sönmez’in yapay zekâ ile model, ses ve görüntülerle ürettikleri işleri bulunuyor. Ahmet Rüstem Ekici ve Hakan Sorar’ın “Köpük”; Cansu Sönmez ise “Nereidler” ile sergide yer alıyor. Yapay zekâ, doğa, hafıza üçgeninde çok başarılı, öz ve derin bir hikâye yazılmış.

Haberin Devamı

Anıları yeniden yazmak

Cansu Sönmez bitkilerin çağdaş sanattaki rolünü ekolojik meseleyi eksenine alarak ama daha farklı alanlar ve güncel tartışma alanları açarak yaşananları toplumsal ve felsefi pencereden aktarıyor. Yerleştirmedeki yapay zekâ video, deneyim havuzu ile kinetik ve seramik yerleştirmede yer alan deniz çayırları doğanın geldiği noktayı ve getirildiği noktayı kesiştiriyor. Her biri kökünde olsa da yaralı ve asla eskisi gibi değil.

Ahmet Rüstem Ekici ve Hakan Sorar ise dalgaların kayalıkları aşındırma süresinden esinlenmiş. “Köpük” su ve toprağın buluştuğu sınırda, yapay zekânın ürettiği dokuların seramik ve ahşap gibi geleneksel malzemelerle nasıl buluşabileceğini gösteriyor. Bu aşınma insanın hafızasını ve doğayı fiilen ve kasten aşındırma fikriyle de çok güzel örtüşmüş. Anılara odaklanan yerleştirmede yapay zekâ anıları yeniden yaşatabilir mi fikri sorgulanıyor. MeshRu’yu gezerken bu ekrandan yayılan hüzünlü şarkı ise seyircinin anılarıyla yapay zekânın bir anı oluşturma potansiyelini sorguya çekiyor. Köpük, doğanın gücünü ve teknolojiyi birleştirirken, Nereidler’in deniz yaşamına dair mitolojik ve ekolojik bir yolculuk sunuyor. Sergi 15 Aralık’a kadar açık.