Kültür SanatTürkiye’nin dünü, bugünü, yarını

Türkiye’nin dünü, bugünü, yarını

15.11.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

İş Sanat, Cumhuriyet’in 100. yılına “Yaşasın Cumhuriyet! Atatürk Döneminde İktisadi Bağımsızlığın İlk Adımları” sergisiyle hazırlanıyor. İstanbul’daki Türkiye İş Bankası Müzesi ile Ankara’da İktisadi Bağımsızlık Müzesi’nde açılacak dev sergide o döneme ait aile yadigârlarının bugüne taşınıp yarınlara bırakılmaları hedefleniyor.

Türkiye’nin dünü, bugünü, yarını

İş Sanat, Cumhuriyetimizin 100. yılı vesilesiyle İstanbul’daki Türkiye İş Bankası Müzesi ile Ankara’daki İktisadi Bağımsızlık Müzesi’nde “Yaşasın Cumhuriyet! Atatürk Döneminde İktisadi Bağımsızlığın İlk Adımları” başlıklı bir sergi açacağını duyurdu. Kurum, İstanbul ve Ankara’da Mart 2023’te eş zamanlı açılacak bu dev sergide Cumhuriyet’in kuruluş döneminden kalan aile yadigârlarıyla katkı sağlamak isteyenlere davette bulunuyor. Yapılan açıklamada “Sizleri ‘Yaşasın Cumhuriyet! Atatürk Döneminde İktisadi Bağımsızlığın İlk Adımları’ başlığını verdiğimiz yeni sergimize Cumhuriyet’in kuruluş döneminden kalan aile yadigârlarınızla katkı sağlamaya davet ediyoruz. Atatürk döneminin üretim ve sosyal hayatını yansıtan fotoğraflar, kartpostallar, belge ve nesneler, madalyon, rozet gibi anı objeleri ya da ülkemizde o dönemde üretilen yerli mallarından örneklerle siz de sergimizin bir parçası olabilirsiniz” deniyor. İstanbul ve Ankara’daki sergilere hatıralarla katkıda bulunmak isteyenler www.issanat.com.tr üzerinden detaylı bilgi alabilir, ad, soyad, telefon numarası, adres ve ödünç verilecek malzemenin bir fotoğrafını sergi@issanat.com.tr e-posta adresine gönderebilirler. İş Sanat daha önce İstiklal Madalyası mirasçılarına çağrı yapmış ve İstanbul’daki Türkiye İş Bankası Müzesi’nde devam eden “Bir Asrın Ardından / Cepheler, İnsanlar ve Büyük Zafer” sergisini hazırlamıştı. Bu sergide Türkiye’nin dört bir yanından ödünç verilen 300’e yakın İstiklal Madalyası’nın yanı sıra orijinal madalya beratları, fotoğraflar, kimlik kartları, anı defterleri ve kılıç, kama gibi muharebe eşyaları, Milli Mücadele kahramanlarının isimleriyle sergilenmeye devam ediyor.

Haberin Devamı

Türkiye’nin dünü, bugünü, yarını

Tarih iftiharla sunuluyor

İş Sanat’ın bu çağrısı vesilesiyle Ankara’daki müzede küçük bir tura çıkalım istedik. Ankara’daki İktisadi Bağımsızlık Müzesi’nde “Milli Mücadele’nin 100. Yılında ‘İstiklal’” adlı süreli, “Türkiye İş Bankası İftiharla Sunar” adlı kalıcı sergiler ile Nevhiz Tanyeli’nin “Varlığımın Garip Şarkısı” sergisini ziyaret edebilirsiniz. Uzunca yıllar bankanın üçüncü genel müdürlük binası olarak hizmet veren Ulus’taki tarihi bina 2 Mayıs 2019’da müzeye dönüştürüldü. Bina, 1929 yılında İtalyan mimar Giulio Mongeri tarafından yapıldı. Müzeye bankanın kurucusu Atatürk’ün, askeri zaferlerin ancak iktisadi zaferlerle kalıcı olabileceği vizyonu çerçevesinde Türkiye İş Bankası İktisadi Bağımsızlık Müzesi adı verildi. Dolayısıyla buranın müzeye dönüştürülmesiyle ziyaretçilerin belgeler, görüntüler ve nesneler eşliğinde Türkiye’nin ekonomik anlamda ayağa kalkışını aşama aşama takip edebilmesi amaçlanıyor. Giriş katı orijinaline uygun olarak muhafaza edilmiş. Burada o döneme ait bankoların yanı sıra yazışmalar, çekler, makbuzlar olmak üzere pek çok evrak bulunuyor. Bir zaman tüneline girmiş gibi hissediyorsunuz kendinizi. Tura giriş katından başlayıp aşağı kata indiğinizde filmlerde gördüğünüz kocaman kasa dairesi karşılıyor sizi. Zaman tünelindeki yolculuğun en heyecan verici duraklarından birisi burası. Kocaman kapıdan geçince karşılaştığımız küçük küçük kasalar içinde pek çok öykü barındırıyor. İnsanların en kıymetlilerini sakladıkları o kasalar birer Cumhuriyet tanıklığı aynı zamanda. Atatürk’ün 22 Ekim 1929 tarihinde binayı ziyaretinde misafir edildiği ilk İdare Meclisi Salonu olan Mavi Salon, 1956 yılında dekore edilip, halen bankanın kuruluş günü olan 26 Ağustos tarihinde Yönetim Kurulu toplantılarına da ev sahipliği yapan Büyük Toplantı Salonu ve bankanın ilk Genel Müdürü Celal Bayar’ın makam odası gibi tarihi dokusu korunmuş alanları ise müzenin gösterdiği tanıklığın en öğretici durakları. Atatürk’ün asansörü müzenin keyifli sürprizlerinden. “Milli Mücadele’nin 100. Yılında ‘İstiklal’” İzzeddin Çalışlar küratörlüğünde 1000’e yakın belge, fotoğraf, film ve objeyle Milli Mücadele’yi anlatırken “Türkiye İş Bankası İftiharla Sunar” müzenin misyonunun olan Türkiye’nin iktisadi bağımsızlık mücadelesinin kanıtı. Tüm aşamalar belgeleriyle sergide yer alırken tanıdık gelen parçalar da zaman yolcuğunun sizdeki anılarını hatırlatıyor, özellikle de kumbaralar. İktisadi Bağımsızlık Müzesi tarih ile ekonominin anılarla tanıklığın bir araya geldiği özel bir müze. Pazartesi hariç her gün 10.00-18.00 saatlerinde ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.

Haberin Devamı

Türkiye’nin dünü, bugünü, yarını