Kültür SanatToplumun belleği ve vicdanı

Toplumun belleği ve vicdanı

27.02.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Yazarlar, sanatçılar ve bilim insanları iki gün boyunca düzenlenen söyleşi ve panellerde Yaşar Kemal’in edebiyatını; toplum belleği, toplum vicdanı, öncü bir doğa kavrayışı, katmanlı insan ve toplum gerçeği gibi pek çok yönüyle değerlendirecek...

Toplumun belleği ve vicdanı

Türk edebiyatının usta ismi Yaşar Kemal, ölümünün altıncı yılında İstanbul’da çeşitli semtlerde bugün ve yarın anılıyor. Etkinliklerden ilki bugün “Yaşar Kemal’in İstanbul’u” başlığını taşıyor. Büyükçekmece Belediyesi ve Yaşar Kemal Vakfı iş birliğiyle düzenlenen etkinlikte Sacide Bolcan’ın moderatörlüğünde Feridun Andaç, “Anlatı Anakara’sından İzler/Yansılarda”, “Deniz Küstü”, “Al Gözüm Seyreyle Salih”, “Kuşlar da Gitti” romanlarına yansıyan İstanbul’u, Yaşar Kemal’in bakışı ile anlatacak. “Benim Romanlarımı Okuyanlar...” başlıklı ikinci etkinlikte Sarıyer Belediyesi ve Yaşar Kemal Vakfı iş birliğiyle Zülfü Livaneli, İdil Biret, Selim İleri ve Türkan Şoray kendi sanat yolculukları ve anıları eşliğinde kendi Yaşar Kemal’lerini paylaşacaklar. “Yaşar Kemal Anlatı Coğrafyasında Doğa/İnsan/Çevre” başlıklı, ikinci günün ilk etkinliği ise Türk Tabipleri Birliği ve Yaşar Kemal Vakfı ortaklığıyla düzenlenecek ve Feridun Andaç’ın moderatörlüğünde; Vecdi Çıracıoğlu, Ali Dönmez, Cihan Erdönmez ve Ayşegül Tözören; Yaşar Kemal’in edebiyatındaki doğa teması ve yazarın öncü doğa kavrayışı üzerine konuşacaklar.

‘Binbir Çiçekli Bahçe’miz

“Binbir Çiçekli Bahçe: Yaşar Kemal’i Anıyoruz” başlıklı anma programı, Maltepe Belediyesi ve Yaşar Kemal Vakfı ortaklığında gerçekleştirilecek ve Nebil Özgentürk belgeselini sunarken Barış İnce ve Ahmet Ümit, Yaşar Kemal edebiyatı üzerine değerlendirmelerde bulunacaklar. Anma etkinliği Taylan Özgür Ölmez konseri ile sona erecek.

Bu etkinliklerin yanı sıra, edebiyatı gençlerin yaşamlarına katmak, gençlerde okuma kültürünün yerleşmesine destek vermek amacıyla Tarsus Belediyesi ile 3 Şubat - 1 Mart tarihleri arasında “Yaşar Kemal Okuma Günleri” düzenleniyor. Bu etkinlikler Yaşar Kemal Vakfı, Büyükçekmece Belediyesi, Maltepe Belediyesi, Sarıyer Belediyesi, Tarsus Belediyesi ve Türk Tabipleri Birliği ortaklığında yapıldı. Her kuruluşun etkinliği kendi sosyal medya kanallarından, etkinliklerin tümü Yaşar Kemal Vakfı YouTube kanalından izlenebilecek.