Kültür SanatTat ve sanat bir arada

Tat ve sanat bir arada

02.10.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

Milliyet Sanat, ekim sayısında kapağına Türkiye İş Bankası Resim Heykel Müzesi’ndeki “Tat ve Sanat: Lezzetli Resimler” sergisini taşırken sinemadan edebiyata, sahne sanatlarından müziğe sanat gündeminin nabzını tutuyor

Tat ve sanat bir arada

Türkiye İş Bankası Resim Heykel Müzesi (RHM) 2024-2025 sezonuna “Tat ve Sanat: Lezzetli Resimler” sergisiyle başlıyor. Milliyet Sanat’ın kapağına taşıdığı bu sergiyi RHM’nin kurucu küratörü, sanat tarihçisi ve yazar Prof. Dr. Gül İrepoğlu anlatıyor. Plastik Sanatlar sayfalarında, geçtiğimiz ay kaybettiğimiz ressam, yazar ve tiyatro sanatçısı Mehmet Güleryüz, Beral Madra’nın satırlarıyla anılıyor. Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi (SSM), çağdaş sanatın en büyük isimlerinden Alman ressam, heykeltıraş ve baskı sanatçısı Georg Baselitz’in eserlerine ev sahipliği yapıyor. Sanatçı, “Georg Baselitz: Son On Yıl” sergisini anlatıyor. İstanbul’da yedi farklı mekânda 903 sanatçının 2 bin 412 disiplinlerarası eserini içeren Mustafa Taviloğlu’nun koleksiyon sergisi “Bir Koleksiyoner Hikâyesi” de bu bölümün öne çıkan konularından.

Haberin Devamı

Tat ve sanat bir arada

Edebiyat sayfalarında Türkçede polisiye denince akla ilk gelen isimler Ahmet Ümit ve Sevin Okyay, Milliyet Sanat için bir araya geliyor ve Ümit’in, Türk polisiyesinin en sevilen kahramanlarından Nevzat’ın son maceralarını anlatan yeni romanı “Yırtıcı Kuşlar Zamanı”nı konuşuyor. Oya Baydar ile okuru yakın tarihimizde bir hafıza yolculuğuna çıkaran son romanı “Hatırlamanın ve Unutuşun Kitabı” üzerine yapılmış söyleşi, Cadılar Bayramı yani Halloween’in köklerine ve edebiyatla ilişkisine bakış, bu ayın çarpıcı konuları. Ayın Söyleşisi’nde kendi yazıp yönettiği “Tezgâh” ile sinemalarda, 28. İstanbul Tiyatro Festivali’nin açılış oyunu “Müfettişler” ile sahnede olan Erkan Kolçak Köstendil var.

Sinema bölümünde bu ay “Joker: Folie à Deux/Joker: İkili Delilik” perdeye gelirken çizgi roman dünyasının en acımasız ve en şakacı kötü adamı olan Joker’i bugüne kadar canlandırmış aktörlere yakından bakılıyor. Toronto Film Festivali’nden izlenimlerin ve Filmekimi’nden seçmelerin yanı sıra “The Apprentice” üzerinden Donald Trump’ın beyaz perdedeki yansımaları inceleniyor. Müzik sayfaları Redd röportajıyla açılıyor. Canlı performansları, yüksek enerjileri ve tutkulu sahneleriyle ülkemizin en güçlü gruplarından biri olan ve bu sene 20. yaşını kutlayan Redd, pandemiden bu yana toplu hâlde ilk röportajını Milliyet Sanat’a veriyor. Türkiye’de kadın müzisyenlere destek veren ve iş birliği yapan öncü girişimler Kreşendo, Sisters Music Chain ve Busker incelenirken algoritmaların müzik zevkimizi nasıl değiştirdiği ve klasik müzik projelerinin neden kurumsallaşamadığı sorgulanıyor.

Haberin Devamı

Tat ve sanat bir arada

Sahne Sanatları’nda Erdal Beşikçioğlu’nun genel sanat yönetmenliğinde kapılarını açan Etimesgut Kent Tiyatrosu, seyirciyi “Nasıl bir toplum olacağımızı belirleyecek olan hangi hikâye?” sorusunun izinde bir yolculuğa çıkaran DasDas’ın yeni oyunu “Ayna” ve Mehmet Birkiye küratörlüğünde beş uluslararası, 14 yerli oyunla şehrin 11 farklı mekânında perdelerini açacak 28. İstanbul Tiyatro Festivali, röportajlarla inceleniyor. Dergi; edebiyat, sanat ve hayata dair konuların konuşulduğu “Eksik Mecaz” podcast serisi ile son buluyor.