"Bizim Sınıf" / Yazan: Ferhan Şensoy / Yöneten: Ali Poyrazoğlu / Oynayanlar: Ayşen Gruda, Suzan Aksoy, Özdemir Çiftçioğlu, Onur Şenay, Özden Ayyıldız.
Ali Poyrazoğlu'nun yönettiği Ferhan Şensoy’un ahlâki muntazam komedyası "Bizim Sınıf",
eğitim sistemimizin çürüyen yanlarını sorguluyor.
Yatılı kız lisesindeki bir avuç arkadaşın derdi
okul günlerini tüketmek ve dersleri kaynatmaktır. Grubun tek ayrıksı rengi ise Mecburi’dir. Çünkü o sıkı bir "inek"tir. Kural koruyucu müdüre, Cemile Hanım, kız öğrencilerine meyilli Nesnel Zeynel, ruhu Fransa'da Mösyö Selim, zaman mefhumunu yitirmek üzere olan Fahrettin Bey'in elinde türlü haytalıklara imza atan kızların hayatı, sınıfa yeni gelen Kâmuran nedeniyle ilginç bir hal alır. Nüfus kayıtlarında kız gözüktüğü için kızlar okulunda okuması münasip görünen Kâmuran, karşı cinsten arkadaşları arasında infial yaratır. Kâmuran'ın Milli Eğitim Müdürlüğü'nde görevli babasının sürülme hikâyeleri ise okulun gündeminde derin yer edinir!
Ferhan Şensoy'un '80'lere yaslanan dönemde geçen oyunu "Bizim Sınıf"ı, Ali Poyrazoğlu günümüze taşımaktansa, o yıllarda bırakmış. Bu tercihle eğitim sistemimizdeki sakatlıkların hâlâ değişmeden sürdüğünün altı çizilmek istenmiş olmalı. Ancak metnin kurcaladığı, gençlerin "cinsel", "toplumsal" ve "bireysel" özgürlüklerini yaşa(yama)ma sorunsalı bugün artık çok değişik boyutlara uzanmış durumda. Hal böyleyken oyunun da günümüze uyarlanmış olması "Bizim Sınıf"ı daha cazip bir yapım kılabilirdi.
Müzik ve dansların eşliğinde eğlenceli bir komedi olması hedeflenen "Bizim Sınıf"ta şarkıların playback icraa edilmesi, oyunun amacından bir parça sapmasına neden oluyor. Cemile Hanım'ın karikatürizenin sınırlarında dolanmasının, Mecbure'nin erkek oyuncu, Fahrettin Bey'in de kadın oyuncu tarafından canlandırılmasının oyunun geneli için ne dereceye kadar hayatiyet taşıdığını pek kavrayabilmiş değiliz. Genç oyuncuların ellerinden geleni yaptıkları, deneyimli oyuncularınsa vasat birer yoruma imza attıkları "Bizim Sınıf"ta, kimi zaman gereksiz gürültü tuzaklarına da düşülmüş.
Barış Dinçel'in eğitim sisteminin korkutan ve ezen kudretini, dev okul
araç gereçleri ve ağırlıkla da kitaplarla yansıttığı dekor tasarımı, "Bizim Sınıf"ı görsel açıdan hoş bir yapım kılıyor. Ancak Dinçel'in özellikle dev kitap tasarımında yarattığı hafif deformasyonlar topluluğun bir önceki oyunu "Kobay"daki kapıları çağrıştırmıyor değil.
Karaca Tiyatrosu 0212 252 44 56
KÜLTÜR & SANAT