08.01.2014 - 16:20 | Son Güncellenme:
Sabahattin Ali’den eşi ve kızına mektuplar
Canım Aliye, Ruhum Filiz
Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan Canım Aliye, Ruhum Filiz kitabında çoğu Osmanlıca olan orijinal mektup ve kartlar, Sabahattin Ali’yi nişanlı, eş ve baba olarak tanımamızı sağladığı gibi, onun aşkı, evliliği ve aile hayatını nasıl yaşadığını da gösteriyor; coşkulu bir aşık, sorumlu bir eş, sevecen bir baba...
Büyük sıkıntıların yaşandığı çalkantılı dönemlerde bile ailesinin sorumluluğunu taşıyan bir yazarın eş ve baba olarak portresini çizen bu mektuplar, Sabahattin Ali’yi yakından tanımamızı sağlıyor.
1935 ve 1948 yılları arasında Sabahattin Ali’nin eşi ve kızana gönderdiği mektuplardan bazılarında Sabahattin Ali şöyle yazmış:
“Bundan sonra hiç kimse sana benim kadar yakın olmayacak. Beraber Almanca öğreneceğiz, ben İngilizce öğrenmek istiyorum, beraber İngilizce dersi alacağız, ben kitaplar tercüme edeceğim, bunları beraber okuyacağız, neşeli ve kederli olacağız, ne olursa olsun, bütün bunlar hep beraber, hep ikimizin iştirakiyle olacak ve başka hiç kimse karışmayacak.”
Tarihsiz bir mektuptan
“Sen nasılsın? Keyfin yolunda mı? Sevgilim, Filiz’im nasıl? Onun bir fotoğrafçıda, hiç olmazsa vesikalık bir resmini çıkartıp gönder. Kendinin de bir resmini yolla. İkinizi de fevkalade göreceğim geldi.”
24. VIII. 1944 tarihli mektuptan
Canım Aliye, Ruhum Filiz
Sabahattin Ali
Yayına hazırlayan: Sevengül Sönmez
159 Sayfa, 10 TL
Yapı Kredi Yayınları
Ali Teoman’ın son yeni kitabı
Öykü Uçları
Öykü Uçları, Ali Teoman’dan bir son kurşun: Gene tam hedeften vuruyor.
Ali Teoman’ın Yapı Kredi Yayınları’na emanet ettiği dosyalardan biri de Öykü Uçları idi. “Çok çok kısa öyküler”den oluşan kitap yazarın sekizinci ve son öykü kitabı.
Teoman, dosyasını şu sözlerle Yapı Kredi Yayınları’na teslim etmişti: “Öykü Uçları – Çok Çok Kısa Öyküler’i de Kırık Kalpler Terzihanesi kitabından sonraki üçüncü yeni öykü kitabı olarak ele alabilirseniz çok sevinirim. Yeni öykü yönelimim (tabii eğer ömrüm olursa) bu yönde ilerleyebilir. Biraz Samuell Beckett’in ‘foirades’ı gibi...”
Ali Teoman’ın YKY’deki kitapları:
Pervaneler (öykü, 1998)
Uykuda Çocuk Ölümleri (roman, 2002)
Taş Devri (öykü, 2011)
Gecenin Atları (roman, 2011)
Kırık Kalpler Terzihanesi (öykü, 2012)
Karadelik Güncesi (roman, 2013)
Bir Garip Cindi Zümrüdüanka (roman, 2013)
Öykü Uçları (öykü, 2014)
Ali Teoman (İstanbul, 7 Temmuz 1962 - 23 Mart 2011) Orta öğrenimini İstanbul Alman Lisesi’nde, yüksek öğrenimini İTÜ Mimarlık Fakültesi, MSÜ Mimarlık Fakültesi ve Sorbonne Üniversitesi Plastik Sanatlar Fakültesi’nde tamamladı. 1989-1993 yıllarında iş ve öğrenim için Londra ve Paris’te bulundu. Bu dönemde, diğer uğraşlarının yanı sıra sokak müzisyenliği de yaptı. 1993 yılında İstanbul’a döndükten sonra, yazı çalışmalarına daha çok zaman ayırabilmek amacıyla mimarlığı bıraktı ve çeşitli üniversitelerde İngilizce okutmanı olarak çalıştı. Café Esperanza ve Eşikte kitapları Fransızcaya çevrilip basıldı.
Öykü Uçları
Ali Teoman
57 Sayfa, 6 TL
Yapı Kredi Yayınları
Seçme Şiirler
Inger Christensen
Inger Christensen (1935-2009) sadece Danimarka edebiyatının değil, bütün 1960 sonrası Batı edebiyatının en özgün şairlerinden biridir. Müthiş bir matematikle kurduğu şiirleri,
hem (bu sözcüğün en kesin anlamıyla) politik hem doğal hem duyarlıklı olmayı başarabilmiştir. İngiltere’nin saygın gazetelerinden Guardian’da ölümünün ardından çıkan yazıda da belirtildiği gibi Christensen’in şiiri bütün şekilciliğine ve matematiksel kurgularına karşın şaşılacak derecede liriktir de.
Murat Alpar’ın Dancadan bir şair titizliği ve içkinliğiyle Türkçe’ye kazandırdığı Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan Inger Christensen’in Seçme Şiirler kitabı şiire yepyeni bir bakış getiriyor.
Seçme Şiirler
Inger Christensen
Çeviren: Murat Akpar
192 Sayfa, 15 TL
Yapı Kredi Yayınları
Yazarın Yüzü, Kitabın İçyüzü
2014 Ocak-Şubat/ Kitap-lık 171
Yapı Kredi Yayınları’nın iki aylık edebiyat dergisi Kitap-lık’ın Ocak-Şubat sayısı Can Gürses’in ilginç bir soruşturmasıyla açılıyor. “Yazarın Yüzü, Kitabın İçyüzü” başlıklı soruşturmaya Ara Güler, Buket Uzuner, Elif Şafak, Mehmet Ulusel, Berkun Oya ve Mahmut Turgut katıldılar. Yazar portresi üstünden edebiyata yaklaşmaya çalışılan dosyada yazar ve fotoğrafçılar, görünürlük, görünme biçimleri, yazarın kimliği, kişiliği ve edebiyatı üstünde duruyorlar.
İtalyan Hermetik şiirinin büyük ustası Giuseppe Ungaretti’nin hayatının son yıllarında birlikte olduğu Arşantinli şair Bruna Bianco ile ilişkisi, bu yıl ortaya çıkan bir mektup, karşılıklı yazılmış şiirler ve fotoğraflarla “Şiirsel” sayfalarında. 30 yıl önce yitirdiğimiz Sevim Burak’ı kızı Elfe Uluç’un kaleminden okumak, Selçuk Orhan ile Mehmet Erte’nin edebiyat ve kültür sohbetlerine katılmak, Ebubekir Eroğlu, Mehmet Yaşın, küçük İskender, Ali Asker Barut, Betül Tarıman, Ali Ayçil, Gürgenç Korkmazel ve Ali Özgür Özkarcı’yı şiirleriyle, Cemal Bâli Akal, Mehmet Can Doğan, Gürsel Korat, Utku Özmakas, Erhan Altan, Eylem Şevik, Asuman Susam ve Necmi Sönmez’i yazı ve denemeleriyle, Adnan Özyalçıner, İlhan Durusel, Âlim Kahraman, Ozan Çınar, Erhan Ceylan, Engin Özkol, Ayşen Işık, Hasan Türksel ve Hülda Öklem Süloş’u öyküleriyle takip etmek bu ay Kitap-lık’ta mümkün. Her zaman olduğu gibi, kitapları sevenlerin dergisi Kitap-lık, iyi edebiyatın ve nitelikli okurun açık adresi olmayı sürdürüyor.
Kitap-lık 171 (Ocak-Şubat 2014)
136 sayfa, 9 TL
Yapı Kredi Yayınları